Tarımda matrix çağı

Tarımda matrix çağı

Ekonomi Haberleri

10 yıllık bir çalışmanın ürünü olan Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi ile tarım dijital ortama taşındı.

Türkiye, tarımda çığır açacak teknolojik devrime imza attı. Dünya'da ilk defa Türkiye'de başlatılan Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) ile 42 ayrı veri tabanından elde edilen bilgilerle tarım ve hayvancılıkla ilgili bütün aktiviteler an be an takip edilecek. Proje için 10 yıl çalıştıklarını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sistemin üreticiden tüketiciye 77 milyon kişiyi ilgilendirdiğini söyledi. Türkiye'deki tarım parsellerini dijital ortama taşıdıklarını kaydeden Eker, "10 bin eğitimli personel şu an sahada. 41 bin üzerinde köye ilişkin veriler girildi. 400 tane istasyon faal çalışıyor. Bitkinin bütün safhalarını an be an izliyoruz. Toprak yapısından toprağın özelliklerine, derinliğinden iklim parametrelerine kadar tüm bilgiler bu sistem içerisinde" dedi. Eker, şöyle devam etti: "Tüketiciler de Türkiye'nin herhangi bir ilindeki herhangi bir markete gittiklerinde aldıkları üründe ne kadar kimyevi gübre kullanılmış, ne kadar ilaç kullanılmış, bunun hepsini takip edebilecek. Makine, ekipman, canlı-cansız varlıklar ile ilgili bilgiler de sisteme kaydedildi. Bakanlıkta bunla ilgili harita çıkardık. Hangi alanda patates var, domates var kaç hayvan var hepsini bu haritadan izleyebiliyoruz."
Sistemi "devrim içinde devrim" olarak nitelendiren Başbakan Ahmet Davutoğlu da Türkiye'nin tarımda dünyada ilk beşe girmeyi hedeflediğini söyledi. Türkiye'nin 23,7 milyar dolardan 61 milyar dolara çıkan tarım sektöründeki milli hasılası ile Avrupa'nın en büyük üreticisi haline geldiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Nasıl vatandaşımızı tek tek biliyorsak her bir arazimizi, parselimizi, küçükbaş, büyükbaş, balıkçılık, hatta arıcılık alanındaki her bir üniteyi kayda geçiriyoruz ve biliyoruz. Böylece potansiyelimizi takip edebileceğiz. Bir hastalık varsa bunun yayılmasını engellemek için anında tedbir alınabilecek. Üreticimiz açısından bakıldığında üretici, kendi toprağıyla ilgili bilgi sahibi olacak, teknik donanıma sahip olacak. Yine üretici, bir destek primi alacaksa, bir ödeme yapacaksa, bir bilgi almak isteyecekse köyünden, kasabasından ya da Ankara'ya gelmesine ihtiyaç kalmayacak. Oturduğu yerden sisteme girebilecek, müracaatını yapabilecek, primini alabilecek, işlemini yapabilecek" dedi.
DAMLA PEKER


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...