Selehattin Demirtaş'tan kritik açıklama

/ Kaynak: AA
Selehattin Demirtaş'tan kritik açıklama

Politika Haberleri  / AA

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın nevruzda görüntülü mesaj vereceğine dair tartışmalarla ilişkin konuştu.

Demirtaş, beraberindeki heyetle Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı nbsp; Genel Merkezi'ni ziyaret etti. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel nbsp; Başkanı Ercan Geçmez tarafından karşılanan Demirtaş ve beraberindekiler, daha nbsp; sonra Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişini Veliyettin Ulusoy ile basına kapalı nbsp; olarak görüştü.
nbsp;
Görüşme öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Demirtaş, nbsp; Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın nevruzun çözüm sürecinde kilometre taşı nbsp; olacağı yönündeki açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, nbsp; "Önümüzdeki günlerde muhtemelen heyetimiz İmralı'ya gidecek. Yapılacak görüşmeden nbsp; nasıl bir netice çıkar, yeni bir nevruz çağrısı gelir mi bilmiyoruz. Görüşme nbsp; gerçekleştikten sonra ancak bunu görebiliriz. Bu aşamada henüz yeni bir şey yok" nbsp; yanıtını verdi.
nbsp;
İzleme heyetinin belirlenmesiyle ilgili hangi adımların atıldığı, nbsp; heyetteki isimlerin kimler olduğu ve heyetin İmralı Adası'na gidip gitmeyeceğiyle nbsp; ilgili sorular üzerine Demirtaş, şunları kaydetti:
nbsp;
nbsp;"İzleme heyeti konusunda hünüz bir gelişme yok. Bizim izleme heyetiyle nbsp; birlikte, heyetin gitmesi konusundaki beklentimiz aylardı devam eden bir nbsp; beklenti. Bu konuda da somut gelişme olacağına dair henüz hükümet tarafın bize nbsp; iletilen bir şey yok. Umarım olur. İzleme heyetiyle birlikte adaya gidilmesini nbsp; biz faydalı görüyoruz. Heyetteki bazı isimler görüşüldü ama geniş bir aydın, nbsp; gazeteci, akademisyen listesi üzerinde bizler de bir tartışma yürüttük. Sonuçta nbsp; İmralı Adası Adalet Bakanlığı'na bağlı bir cezaevi statüsünde olduğu için nbsp; hükümetin, Adalet Bakanlığı'nın resmi izni gerekiyor, hem siyasi olarak hükümetin nbsp; bu konuda irade göstermesi gerekiyor. Bize iletilmiş somut bir gelişme yok."
nbsp;
nbsp;"Hükümetin spekülatif bazı tartışmalar dışında aldığı bir karar yok"
nbsp;
nbsp;Hükümetle yeni görüşme için tarihin belirli olmadığını bildiren nbsp; Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın nevruzda görüntülü mesaj verip vermeyeceğiyle nbsp; ilgili, şöyle konuştu:
nbsp;
nbsp;"Olursa iyi olur tabi ki. Bunu yasalarımıza aykırı bir tarafı da yok. nbsp; Bırak yasaları, barış konusunda ciddi bir adım atılacaksa bir görüntülü mesajın nbsp; büyük bir katkısı olur. Siyaseten de olması gereken doğru bir yaklaşım olur ama nbsp; hükümetin spekülatif bazı tartışmalar dışında aldığı bir karar yok. Dediğim gibi nbsp; hükümet şuanda sadece dışarıdan köşe yazarları aracılığıyla zaman zaman da nbsp; karnından konuşarak kamuoyunu yönlendirmeye çalışıyor. Somut olarak bir gelişme nbsp; varmış gibi yapıyorlar ama bize iletilen hiçbir somut gelişme yok."
nbsp;
nbsp; "Hükümet sadece HDP'ye değil topluma güven vermeli"
nbsp;Çözüm süreci ve "İç Güvenlik Paketi" ile ilgili son gelinen aşamanın nbsp; ne olduğuyla ilgili bir soru üzerine Demirtaş, şu bilgileri verdi:
nbsp;
nbsp;"Tabi ki Öcalan'ın yapacağı çağrı KCK'yi, PKK'yı bağlar. Bir silah nbsp; bırakma çağrısı, daha ileri bir çağrı kendisinin vereceği karardır. Biz buna nbsp; kesinlikle saygı duyarız. HDP olarak memnuniyet de duyarız. Fakat, PKK ile devlet nbsp; arasında gerçekleşecek herhangi bir ateşkes, geri çekilme, silahsızlanma mevzusu nbsp; HDP ile AK Parti arasında siyasi bir ateşkes anlamına gelmez. AK Parti yaptığı her yanlışın nbsp; hesabını vermek zorundadır. HDP de siyasetin bütün bu yanlışların hesabını sormak nbsp; üzere muhalefet yapıyor. Güvenlik paketi büyük bir hatadır, halka sokakta kan nbsp; kusturacak inanılmaz bir antidemokratik yasadır. Bunun barışla, demokrasiyle, nbsp; çözüm süreciyle uzaktan yakından alakası olamaz. Silahsızlanma ve çözüm nbsp; mevzusunda bazı ilerlemeler oldu diye biz AK Parti'ye toleranslı davranacak falan nbsp; değiliz. AK Parti'nin halkımız üzerinde kurmaya çalıştığı zulüm, tek adam, diktatöryel nbsp; siteme karşı HDP gelişmeler nasıl olursa olsun, karşı durmaya devam edecek. Bu nbsp; paket güvenlik paketi adı altında katliam paketi olarak geçirilmeye çalışıldıkça nbsp; bizim sert muhalefetimiz devam edecek."

Demirtaş, kendilerinin demokrasi ve özgürlük konusunda AK Parti'ye nbsp; duydukları güvensizlik konusunda herhangi bir mesafe almadıklarını dile nbsp; getirerek, AK Parti'nin sadece HDP'ye değil topluma güven vermek zorunda olduğunu nbsp; söyledi.
nbsp;
nbsp;Demirtaş, topluma güven vermeyen bir anlayışın, zihniyetin ülkeye asla nbsp; barış getiremeyeceğini ifade ederek, "Dün Berkin Elvan'ın ölüm yıl dönümüydü. nbsp; Katilleri ortada yok. Bırak katillerini bulmayı, yapılan bir heykele bile nbsp; tahammül yok. Katlettikleri çocuğun heykeline bile tahammül göstermiyorlar. HDP nbsp; kendi görevini, kendi işini her zaman yapar. En adil, demokratik, hukuki nbsp; çerçevede nasıl muhalefet yapılması gerekiyorsa, halkın yanında durarak, halkçı nbsp; bir muhalefet nasıl yapılacaksa HDP onu yapmaya devam eder. Bunun çözüm süreciyle nbsp; bağının kurulması, AK Parti'nin özellikle 'ben barış gerçekleştirmeye çalışıyorum nbsp; herkes bana toleranslı davransın' şeklindeki beklentisini HDP karşılamayacak" nbsp; diye konuştu.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...