Göksel Gümüşdağ yeni projeyi anlattı! İşte Süper Lig AŞ

Göksel Gümüşdağ yeni projeyi anlattı! İşte Süper Lig AŞ

SPOR Haberleri

Türk futbolunda devrim olarak nitelendirilen Süper Lig A.Ş ile ilgili çalışmaları Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ'a sorduk.

HASAN SARIÇİÇEK-TÜRKİYE GAZETESİ

Başkan, kuruluş çalışmaları süren Süper Lig AŞ'nin kamuoyunda bilindiği şekilde sadece "Yayın hakları" için kurulmak istenmediğine dikkat çekti ve bakın sorularımıza ne cevaplar verdi:

-Nerden çıktı, bu Süper Lig AŞ fikri?
Aslında fikir yeni değil, 2011'de TFF Asbaşkanlık dönemimde başlattığım bir çalışmadır. O gündür, bugündür, proje üzerinde çok ciddi şekilde çalışıyoruz. En son geçen hafta Süper Lig Kulüpleri'nin başkan ve temsilcileri ile bir araya geldik ve ortak bir kanaat oluştu, Süper Lig AŞ mutlaka kurulacak, Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere her kesimden ciddi destek var. nbsp;
-Bu durumda yayın haklarını siz mi pazarlayacaksınız?
İhaleye biz çıkaracağız. Bunu, yeni şirket ile Kulüpler Birliği Vakfı olarak yapacağız. Dünyayı inceledik; futbolumuz için de sportif, idari ve ekonomik anlamda en iyi olacağına inandığımız bir yapı üzerinde çalışıyoruz. Bu yapının adı Süper Lig AŞ, şirketin şekli yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
-Kulüpler Birliği, TFF gibi "özerk" yasayla kurulmuş bir kurum olmadığına göre yayın hakkını nasıl alacak? Ayrıca TFF, sizce yayın haklarının pazarlanmasıyla ilgili yetki devrini yapar mı?
Neden yapmasın? Buna hakkımız var diye düşünüyoruz. Ayrıca Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'in de hayır diyeceğini sanmıyorum. nbsp;
-TFF'nin naklen yayın için aldığı yüzde 12'lik pay, gerçekten fazla mı?
Böyle bir oran, dünyanın hiç bir yerinde yok. Almanya'da yüzde 3, bizde yüzde 12, bu pay kesinlikle makul seviyede olmalı. Bunu, TFF ile birlikte yeniden düzenleriz.
-TFF yüzde 12'lik bir orandan neden vazgeçsin?
Makul olalım; 20 yıl sonra ne Demirören TFF Başkanı olarak kalır ne de ben Kulüpler Birliği Başkanı. Bu görevler geçici, biz istiyoruz ki; futbolun geleceğini sağlam temeller üzerine oturtacak kalıcı bir sistem kuralım. nbsp;
-TFF Başkanı destekler, diyorsunuz, öyle mi?
Öyle inanıyoruz. Sonuçta Demirören de kulüp başkanlığı yapmış, sorunu iyi bilenlerden biri. Niçin hayır desin?
-Ligin organizasyonunu da Süper Lig AŞ mi üstlenecek? Öyleyse TFF devre dışı mı kalacak?
TFF ile aramızda bir yetki sorunu olmaz. Nihayetinde iki kuruluş da futbolumuzun gelişmesi için gayret sarf ediyor. Sadece kulvarlarımız farklı. Ayrıca bunları konuşmak için henüz çok erken. Perşembe günü bazı şeyler daha bir netleşir.
Paraşüt sistemi gelecek
-Süper Lig AŞ, sadece Süper Lig ekiplerini mi kapsıyor? Süper Lig'den alt liglere düşmüş veya profesyonellik hakkını yitirmiş kulüplerin durumu ne olacak?
Sözün başında da söylediğim gibi kaynak yönetimi ve Kulüpler Birliği'nin işleyişi açısından dünyayı taradık, Almanya, Fransa, Hollanda ve İspanya gibi ülkeler arasından bu sorunun çözümü için en uygun olanı İngiltere Premier Ligi'ndeki "paraşüt" sistemine benzer bir haktır, biz de bunu bu durumdaki kulüplere tanıyacağız.
-Paraşüt sistemi nedir, biraz açar mısınız?
Süper Lig AŞ, ligden düşen kulüplere garantörlük yapacak bir sistem.
-Nasıl?
Diyelim ki, A kulübü Süper Lig'de temsil edilirken 35 milyon TL. yayın hakkı alıyor. Söz konusu kulüp sezon sonu PTT 1.Lig'e düştüğünde bu geliri 1 milyona düşecekken "paraşüt" sistemine göre, Süper Lig AŞ, bu kulübün haklarına; üç yıl garantörlük yapacak.
-Niçin?
Düşen kulüpler kendini toparlasın ve yeniden yükselebilsinler, diye. Dolayısıyla bu uygulama ile PTT.1 Lig kulüpleri de Süper Lig AŞ'de kısmen yer alacak.
-Denetimi nasıl yapacaksınız?
Şirketin şeffaf bir yapısı olacak; gelir giderleri herkesin göreceği şekilde olacak. Ayrıca kendi genel kuruluna mali ve idari vereceği hesapların yanı sıra bağımsız denetçiler tarafından da denetlenecek.
-Süper Lig AŞ'nin başında kim olacak? Yönetimi nasıl belirlenecek?
Şirket tüzüğünde bunların hepsi yer alacak. Üzerinde çalışıyoruz.
Göksel Gümüşdağ yeni projeyi anlattı! İşte Süper Lig AŞ

'Yayın geliri 1,5 kat nbsp;artacak'
-İhaleyi yaptınız diyelim; pastayı nasıl büyüteceksiniz?
Şöyle söyleyeyim; bugünkü naklen yayın hakları değerinin en az, 1 veya 1,5 katı büyüyeceğiz.
-Mevcut şartlar altında hangi yayıncı kuruluşla yapacaksınız, bunu?
Yerli yayıncılar bu rakamlara çıkar diye düşünüyoruz, yabancı gündemimizde yok.
-Diyelim, bu çabanız gerçekleşti, havuz problemini nasıl çözeceksiniz? Yayın hakları dağıtım kriterinde bir iyileştirme düşünüyor musunuz?
Herkesin memnun olacağım bir şekil üzerinde çalışıyoruz. Şu kadarını söyleyeyim pasta büyüyünce kulüplerin alacağı pay da yükselecek. Ayrıca, Süper Lig AŞ, sadece yayın hakları ihalesini değil, başka faaliyetlerde de bulunacak.
-Ne gibi?
Süper Lig AŞ, yayın haklarının yanı sıra sponsorluk anlaşmaları ve kulüplerin tüm ticari faaliyetlerini tek çatı altında toplanmayı hedefleyen bir yapı.
-Verimliliği için ne düşünüyorsunuz?
Kulüpleri her anlamda güçlendirecek bir yapı, bu. Öyle ki, futbolumuz tüketici kimliğinden, uluslararası arenada yarışabilecek oyuncuları ve teknik adamları üreten bir yapıya kavuşacak.
-Hangi kalite ile? Boş tribünlerle mi başaracak, bunu?
Tabii ki değil, statlar daha konforlu ve daha güvenli hale gelecek. Ligde yarışacak kariyerli yıldız oyuncularla futbol kalitesi ve rekabet gücümüz gelişecek. Seyirci sayısı artacak. Marka değerimiz daha bir güçlenecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...