Diyarbakır'da Nevrus heyecanı

Diyarbakır'da Nevrus heyecanı

GÜNDEM Haberleri

Diyarbakır'da gerçekleştirilecek Nevruz kutlaması için hareketlilik yaşanıyor.

nbsp;Bağlar ilçesindeki Newroz Parkı'nda yarın düzenlenecek nevruz nbsp; etkinliği için hazırlıklar sürüyor. Park içerisindeki alanda belediye ekiplerince nbsp; temizleme ve boyama çalışmaları devam ederken, ses sistemi yerleştiriliyor. nbsp; Seyyar baz istasyonları ile tuvaletlerin yerleştirildiği alanda kalabalık nbsp; nedeniyle 2 dev ekran kuruldu. 500 litre mazotun kullanılacağı nevruz ateşi için nbsp; alana 15 ton odun getirildi.

Diyarbakır'a gelen yerli ve yabancı basın mensupları, nevruz nbsp; kutlamalarına ilişkin yayın yapmaya başlarken, alana canlı yayın araçları nbsp; yerleştirildi. Etkinliği izlemek için 700'ü aşkın basın mensubu akreditasyon nbsp; yaptı.

- Anonsla davet yapılıyor

Kent merkezinde bazı yerlere üzerinde Türkçe ve Kürtçe "Newroz kutlu nbsp; olsun" yazılı flama ve balonlar asıldı, araçlardan kutlamalara katılım için nbsp; anonslar yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'nca, nevruz etkinliğinin nbsp; yapılacağı alana ulaşımın rahat sağlanması amacıyla 25 yerden 97 otobüsle nbsp; vatandaşlar ücretsiz taşınacak.

- Otellerde doluluk yüzde 100'e ulaştı

Nevruz kutlaması öncesinde 2 bini aşkın yatağa sahip otellerde doluluk nbsp; oranı yüzde 100 seviyesine ulaştı. Otellerde yer bulamayanlar evlerde nbsp; ağırlanacak. Nevruz etkinliğine katılacaklar Diyarbakır'da yöresel kıyafet satışı nbsp; yapılan dükkanlardan alış veriş yapıyor.

Kentteki bir otelin müdürü Mihdat Kavmaz, AA muhabirine yaptığı nbsp; açıklamada, nevruz programına katılmak üzere Irak, Almanya, İsviçre ve nbsp; Hollanda'dan çok sayıda ziyaretçinin geldiğini belirterek, son 3 gündür nbsp; otellerdeki doluluğun yüzde 90'ı aştığını söyledi.

Bu akşam ve yarın için doluluğun yüzde 100 olduğunu kaydeden Kavmaz, nbsp; yer talebi için gelenleri çevre il ve ilçelerdeki otellere yönlendirdiklerini nbsp; kaydetti.

- Ailece geldiler

nbsp;Program için Irak'tan çok sayıda kişi, habur Sınır Kapısı üzerinden nbsp; karayoluyla Diyarbakır'a geldi. Erbil'den gelen Aras Kerim, yakınlarından oluşan nbsp; 24 kişilik kafileyle nevruz coşkusunu yaşamak için Diyarbakır'a geldiklerini nbsp; söyledi.

- "Barış sürecine uygun bir kutlama olacak"

Demokratik Toplum Kongresi Sözcüsü ve Nevruz Tertip Komitesi Başkanı nbsp; Seydi Fırat, hazırlıkların tamamlanma aşamasında olduğunu belirtti.

Fırat, kutlamalara nbsp; PYD Eş Başkanı Asya Abdullah'ın yanı sıra nbsp; aralarında Almanya, Fransa, İtalya ve Irak'ın da yer aldığı 25'i aşkın ülkeden nbsp; parlamenter, diplomat ve heyetlerin katılacağını dile getirdi.

Yoğun katılım nedeniyle otellerde yer sıkıntısı yaşandığını, otelde nbsp; yer bulamayan vatandaşları evlerde ağırlamak için hazırlık yaptıklarını bildiren nbsp; Fırat, "Bunun için bin 500 ev hazırlandı. Diyarbakır'daki otellerde yer nbsp; bulamayanların bazıları Batman, Mardin ve Şanlıurfa'daki otellere yönlendirildi. nbsp; Barış sürecine uygun bir kutlama olacak" dedi.
nbsp;
- 5 noktadan alana girilecek

Fırat, kutlamaların sorunsuz geçmesi için çoğu gönüllü binlerce nbsp; kişinin görevlendirildiğini söyledi. Valilik ile yaptıkları görüşmelerde nbsp; vatandaşların 5 yerde oluşturulacak güvenlik noktasında yapılacak üst aramasının nbsp; ardından alana alınacağını kaydetti.

- Öcalan'ın mesajı okunacak

nbsp;İmralı'da Abdullah Öcalan'ın, HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan nbsp; ile İdris Baluken, HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, DTK Eş Başkanı Hatip nbsp; Dicle ve Ceylan Bağrıyanık'tan oluşan heyete ilettiği mesajın kutlamada okunacağı nbsp; bildirildi.

- Etkili yağış bekleniyor

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Diyarbakır'da Sabah nbsp; saatlerinden itibaren sağanak olacağını bildirdi. Yağışın 24 saat içerisinde nbsp; metrekarede 20 ila 30 kilograma ulaşacağı tahmin ediliyor.

Valilik, kutlamanın yapılacağı bölgede yaşanacak yoğunluk nedeniyle nbsp; Zümrütevleri caddesinin araç trafiğine kapatılmasını kararlaştırdı.

nbsp;- Nevruz ateşi yakıldı

Bu arada Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde nevruz kutlaması nbsp; yapıldı. Aralarında yöneticilerin de yer aldığı belediye çalışanları yakılan ateş nbsp; çevresinde davul zurna eşliğinde halay çekti. Halk oyunları ekibinin gösterisinin nbsp; ardından vatandaşlara şeker ikram edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...