Erdoğan'dan AB'ye 'Soykırım' cevabı: Askerî arşivimizi de açmaya hazırız

Erdoğan'dan AB'ye 'Soykırım' cevabı: Askerî arşivimizi de açmaya hazırız

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı, AB'ye mesaj verdi: Hep 'arşivlerimiz açık' dedik. Daha da ileri gidiyorum; 'Biz askerî arşivlerimizi de açmaya hazırız' diyorum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü kapsamında İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Barış Zirvesi'nde konuklara hitap etti. Erdoğan, başta 'sözde soykırımı' tanıyan Avrupa Parlamentosu olmak üzere dünyaya önemli mesajlar verdi:
-1915 olaylarında Ermeni iddialarının, öne sürülen rakamlar başta olmak üzere hepsi de dayanaksızdır, mesnetsizdir.
-Balkanlar'dan, Kafkasya'dan ve çevremizdeki tüm bölgelerden Anadolu'ya göçler sırasında ölen 4 milyonu aşkın Müslüman için ne kadar üzüntü yaşamışsak, hayatlarını kaybeden Ermeniler için de o derece üzüntülüyüz. nbsp;
-AB'ye hitap etmek istiyorum. Türkiye'nin arşivlerini açmasını bize nasihat ediyor. Buradan cevap veriyorum; Ey AB, nbsp;Her gittiğim uluslararası ve ülkemdeki her toplantıda arşivlerimizi açmaya hazır olduğumuzu, bir milyona yakın belge ve bilginin olduğunu her zaman söylüyorum. Ve diyorum ki; Ermenistan'ın arşivlerinde de varsa onlar da açsın. Üçüncü ülkelerde de varsa onlar da açsın. Hatta daha da ileri gidiyorum, 'biz askeri arşivlerimizi de açmaya hazırız' diyorum.
-İsrail-Filistin ihtilafı, Ortadoğu'da kalıcı barışın ve huzurun sağlanması önündeki en büyük engeldir. Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti kurulana kadar bu sorunun çözümü mümkün değildir.
-Suriye'de ölen 300 bini aşkın insanın sorumluluğunu hiçbir ülke, hiçbir toplum daha fazla kaldıramaz. nbsp;
GÜN BARIŞ GÜNÜDÜR
Başbakan Davutoğlu da Barış Zirvesi'nin, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Avustralya Başbakanı Tony Abbott ve Yeni Zelanda Başbakanı John Key'in katılımıyla düzenlenen "Yüksek Düzeyli Oturum"da yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
-Gelin 1. Dünya Savaşı'ndan sonra bir dünya barışını hep birlikte inşa edelim, nefret dili üretmeyelim. Bizim İstanbul'dan mesajımız açık; Nasıl İstanbul bütün Balkan milletlerinin şehriyse, İstanbul artık Avustralyalıların, Yeni Zelandalıların da şehridir. İstanbul buraya savaşmak için gelip Çanakkale'de toprağa düşmüş olan milletlerin de şehridir.
-100 yıl önce acılı savaşlar yaşamış olabiliriz ama 100 yıl sonra barışı inşa etmek için şimdi tam vaktidir, gün bugündür.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...