Katmandu enkaz şehir

Katmandu enkaz şehir

DÜNYA Haberleri

Nepal'in durumu içler acısı... İş makinesi yok, temiz su sıkıntısı başladı. Sokakları ceset kokusu sardı

OSMAN SAĞIRLI-NEPAL
Tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşayan Nepal'de adım başı bir dram yaşanıyor. Ölü sayısının 5 bin 200'ü geçtiği ülkede salgın hastalık riski her geçen saat artarken, temiz su sıkıntısı Nepallilerin en büyük sorunlarından biri olarak duruyor. Dünyanın her yerinden akın akın gelen arama kurtarma ekipleri, yerle bir olan Katmandu sokaklarına dağılarak sabırla arama yaparken Türkiye'den depremin daha birinci günü bölgeye gelen başta İHH İnsani Yardım Vakfı, AFAD, UMKE, Kızılay,GEA ekipleri bölgede yoğun şekilde çalışıyor. Deprem sonrası yaşadığı şoku üzerinden atamayan Nepal hükümeti ise kurtarma çalışmalarında yetersiz kalıyor. İş makinelerinin olmadığı deprem bölgesinde enkazlar tamamen yabancı arama kurtarma ekiplerinin kontrolünde. Binaların yığma olması sebebiyle enkazlardaki canlı bulma ümidini tamamen kaybeden Nepal halkı ölülerini enkazdan çıkarma telaşında. Sokakları saran kesif ceset kokularına bir de her sokak başında yakılan ölüler eklenince ciddi anlamda kötü bir tablo ortaya çıkıyor. Bhaktapur sokakları adım başı yakılan cesetlerle dolu. Halk yakınlarının cesetlerini binbir güçlükle enkazdan çıkarıp sonra da ateşe veriyor.
ÖLÜ SAYISI 5200'Ü AŞTI
Aralıklarla yağan yağmurun enkazlarda çökmeye sebep olması bölgede çalışan kurtarma ekiplerine de zor anlar yaşatıyor. Enkazlardan çıkarılan ölü sayısını 5200, yaralı sayısını ise 8165 olarak açıklayan Nepalli yetkililer bu sayının çok daha artabileceğini kaydediyor. Depremin etkili olduğu Katmandu ve Pokhara arasını birçok bölgenin haritadan silindiği belirtilirken bölgedeki enkazlara henüz girilemediği kaydediliyor.
TÜRK EKİPTEN 2. KURTARMA
nbsp;Felaketin ardından bölgeye gelen GEA Arama Kurtarma Ekibi çalışmaları sonucunda kapsamında enkaz altında kalan bir vatandaş daha canlı çıkarıldı. Çin Arama Kurtarma Ekibi CISAR ile koordineli olarak yürütülen 13 saatlik bir çalışma sonunda 21 yaşındaki John Keisi kurtarıldı. Türk ekibi önceki gün de bir kişiyi sağ olarak enkaz altından çıkarmaya başarmıştı.
Katmandu enkaz şehir



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...