BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Adını padişahın verdiği yemek!..

Adını padişahın verdiği yemek!..

Başlarında IV. Murat Han bulunan Osmanlı ordusu yine yollara düşmüştür... Ordu çok hızlı ilerlediği için dinlenme ihtiyacı duyulmuş ve Bitlis civarında konaklamıştır. O sırada garip bir çoban padişaha ikramda bulunmak ister...



Rivayet edilir ki, IV. Murat Han Revan Seferine çıktığında, Bitlis’ten geçmiştir. Ordusu ile beraber ilerlerken, Bitlis’e yakın bir yerde bir sürü ile çobana rastlar. Çobana kendilerinin IV. Murat olduğunu, yemek olarak ikram edecek bir şeyin olup olmadığını sorar. Çoban da; et ve sütten başka bir şeyinin olmadığını, kabul ettikleri takdirde kendilerine bunları ikram edebileceğini söyler. Onlar da tabii ki hemen kabul ederler. “Büryan gibi pişmiş!” Çoban, hemen bir tekeyi keser, temizledikten sonra bolca tuzlar. Daha sonra toprağı eşeleyerek derince bir çukur açar. Topladığı dalları çukurun içine atarak yakmaya başlar. Dalların tamamı yanıp, ateş kor halini alınca çukurun içine içi su dolu büyükçe bir kap bırakır. Daha sonra tuzladığı bu hayvanı kuyunun içine sarkıtır. Hava almaması, etin suyun buharıyla pişmesi için üzerini kapatır. Piştikten sonra çıkarak padişaha ikram eder... Padişah bu yemeği çok beğendiğini, “Büryan gibi pişmiş” demesi üzerine o günden sonra bu yemek hep yapılmış ve adına “büryan” denilmiştir. Bir çeşit tandır kebabı Şunu da belirtelim ki bugün, “Büryan kebabı”, Siirt’e, Bitlis’e özgü bir çeşit tandır kebabıdır. Benzer biçimde yapılan kebaplar, Türkiye’nin birçok yöresinde “Kuyu kebabı”, “Fırın kebabı”, “Tandır kebabı” adı altında yapılmaktadır.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT