BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > İstanbullu nüfusu kadar balık yedi

İstanbullu nüfusu kadar balık yedi

Bereketli geçen bu sezon, özellikle palamutun tanesinin 1.5 milyon liraya kadar düşmesi zengin fakir herkesin yüzünü güldürdü.



> Harun Yerebakan-Gültekin Kaya İSTANBUL- Bu sene yaşanan bereketli sezon sebebiyle İstanbullu, balığa doyacak gibi görünüyor. Özellikle palamutun tanesinin 1,5-2 milyona kadar düşmesi, balık hasreti çekenler için bulunmaz bir fırsat doğurdu. Sabahın ilk ışıkları ile adeta bayram havası yaşayan Kumkapı Balık Hali, bu sezon Ramazan ayının bereketiyle de adeta altın dönemini yaşıyor. Özellikle Karadeniz başta olmak üzere palamut balığında patlamanın yaşandığı bu mevsimde, herkes istediği kadar balığı ucuz fiyata yeme imkanına sahip oldu. Sıra çinakop ve lüferde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali Müdürü Hakan Farımaz, bu mevsim İstanbullu’nun, nüfusu kadar palamut balığı yediğini belirterek, “Özellikle palamut çok fazla. Her gün Karadeniz’den İstanbul’a 40-50 kamyon balık geliyor. Bunun % 90’ı palamut. Aynı zamanda lüfer ve çinakop da gelmeye başladı. Dolayısıyla bu sene çok bereketli geçiyor ve geçecek. Özellikle halkımızın Ramazan ayında rahatlıkla ve ucuz balık yiyebileceği bir ortam oluştu” dedi. ‘Her eve balık girmeli’ diye düşündüklerini kaydeden Hakan Farımaz, geçen sene palamutun tanesinin 10 milyon liranın altına inmediğini hatırlatarak, “Oysa şimdi tanesi 1,5 - 2 milyon lira civarında. Hâttâ imkanı olan saklasın” şeklinde konuştu. Marmara ve Ege Denizi’ndeki balıkçıların da palamut bolluğu sebebiyle Karadeniz’e doğru akın ettiği belirtildi. Balıkçılar, Karadeniz’de palamutun çok olması sebebiyle hamsinin açık denizde durduğunu belirterek ancak şimdiden sonra onun da ucuzlayacağını söylediler. DAHA TORİK GELECEK Palamutun Karadeniz’de artık son günlerini yaşadığını söyleyen Hakan Farımaz şöyle devam etti:, “Ancak Boğaz’dan geçerken yine bir bolluk daha yaşayacağız gibi görünüyor. Bunlar daha sonra torik olarak geri dönecekler. Bu sene halkımız balığa dönecek. Et ihtiyacı balıktan karşılanacak. Balık fiyatları da artmıyor. Vatandaş balığı yememek için başka bir sebep bulamaz.” BOLLUĞUN SEBEBİ NE? İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali Müdürü Hakan Farımaz, balıkta yaşanan bolluğun sebebinin büyük ölçüde av yasağına riayet edilmesinden kaynaklandığına dikkat çekerek, “Balıkçılarımız yasak dönemde avlanmadıkları zaman ekmeklerine yağ sürüleceğini bildikleri için yasak döneme çok iyi uydular” şeklinde konuştu. Hakan Farımaz, Ukrayna’daki kömür ocaklarının kaldırılıp Karadeniz’e dökülen Tuna nehrinin az da olsa temizlenmesinin de balığın çoğalmasına etki ettiğini söyledi.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT