3. köprünün halatı karşı kuleye ulaştı

3. köprünün halatı karşı kuleye ulaştı

Ekonomi Haberleri

Tamamlandığında dünyanın en geniş asma köprüsü unvanını kazanacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsünün kılavuz halatı, karşı kuleye ulaştı.

Her iki yakada yükselen betonarme kuleler deniz seviyesinden 304.5 metreye kadar yükselirken, iki yaka arasında mühendis ve işçilerin çalışacağı, 'kedi yolu' olarak adlandırılan geçici yürüyüş yolu ile ana kablo yapımında kullanılacak iskele ve ankraj elemanlarının kurulumu devam ediyor. Bunların yapımında kullanılan kılavuz halatın çekimi ise tamamlandı. Toplam ağırlığı 7 bin 787 ton olan 176 adet eğik askı halatlarının montajı başlarken, Tuzla'da imal edilen ve toplamı 59'a ulaşacak tabliyelerden 7'si yerleştirildi. 29 Ekim'de devreye alınması beklenen köprü, 59 metre genişlik, 1408 metrelik ana açıklık, 322 metrelik kulesi ile inşa ediliyor. Üzerinde 8 şeritli araç yolu ve 2 hatlı demiryolu bulunacak olan köprü, 4.5 milyar lira yatırım bedeli ve yap-işlet-devret modeliyle inşa ediliyor. Köprü, 10 yıl 2 ay 20 gün süre ile IC İçtaş-Astaldi JV tarafından işletildikten sonra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na devredilecek.
İşte köprünün 'en'leri
-1408 metrelik açıklık ile, üzerinde raylı sistem olan en uzun asma köprü,
-322 metre ile en yüksek kuleye sahip,
-59 metre ile en genişi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...