Küresel ticaretteki düşüş ve grevler ihracatı vurdu

Küresel ticaretteki düşüş ve grevler ihracatı vurdu

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin ihracatı yılın ilk beş ayında yüzde 8.3 gerileme ile 61 milyar 296 milyon dolar olurken TİM Başkanı, "Dünya ticareti yüzde 10 daraldı" dedi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 gerileyerek 10 milyar 819 milyon dolar oldu. Yılın ilk beş ayında toplam ihracat yüzde 8.3 gerileme ile 61 milyar 296 milyon dolar, son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.7 gerileme ile 151 milyar 725 milyon dolar olarak gerçekleşti.
OTOMOTİV LİDER
Mayıs ayı ihracat rakamlarını Kocaeli'ndeki Film Platoları'nda açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, sektörel bazda mayıs ayında en fazla ihracatı 1 milyar 481 milyon dolarla otomotiv sektörünün yaptığını vurgularken, bu sektörü kimyevi maddeler ve hazır giyim sektörlerinin takip ettiğini belirtti. TİM verilerine göre mayıs ayında en fazla ihracat artışını yüzde 71 ile mücevher sektörü yakaladı. Bu sektörü, yüzde 53 ile fındık mamulleri sektörü takip etti. Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke; Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Almanya'ya ihracat yüzde 26, İngiltere'ye ihracat yüzde 16, Irak'a ihracat yüzde 38, İtalya'ya ihracat 22, ABD'ye ihracat yüzde 15 geriledi. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yüzde 544 ile Singapur'a yakalandı.
TİCARET AZALIYOR
Yılın ilk üç ayında AB'nin ithalatının yüzde 2 arttığını kaydeden Büyükekşi, şöyle devam etti: "Türkiye ise AB'ye avro bazında ihracatını tam yüzde 13 arttırdı. Doların değer kazanmasıyla, dünya ticaretindeki muazzam fiyat baskısı devam ediyor. Küresel ticarette yüzde 10'luk bir daralma yaşıyoruz. 2015 sonunda dünya ticareti 18 trilyon doların altına gerileyebilir. Dünya ticaretindeki ilk 70 ülkenin ihracatı ilk 3 ayda yüzde 10.2 azalırken, Türkiye'nin ihracatı ilk 3 ayda yüzde 7.5 azaldı. Yılın ilk 4 ayında otomotiv ihracatı, adet bazında yüzde 17 arttı. Hâlbuki yılın ilk 4 ayında otomotiv ihracatı değer bazında yüzde 8 gerilemişti. Dolayısıyla parite etkisi ihracatımızda etkili olmaya devam ediyor. Mayıs ayında paritenin etkisi 1.1 milyar dolar olurken, İlk 5 ayda paritenin etkisi 5.7 milyar dolara yükseldi. Mayıs ayında yüzde 19 gerileyen Euro/Dolar paritesi ilk 5 ayda yüzde 18.7 geriledi. Diğer taraftan siyasi açıdan sorunlu altı pazar ihracatımızı çok olumsuz etkiliyor. Örneğin Irak'a ihracatımız ilk 5 ayda yüzde 27, Rusya'ya ve Ukrayna'ya yüzde 37, Libya'ya yüzde 40 düştü. Mısır'a ve Suriye'ye yüzde 2 arttı. Bu 6 ülkeye ilk 5 aydaki ihracat kaybımız 2.9 milyar doları geçti. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen eylülden itibaren ihracatımızın pozitife dönmesini bekliyoruz."
FİLM İHRACATI 200 MİLYON DOLARI BULDU
İhracat rakamlarını Kocaeli Film Platoları'nda açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Türk dizileri 100'ü aşkın ülkeye ihraç ediliyor. nbsp;Bu ihracattan tam 200 milyon dolarlık döviz geliri elde ediliyor. nbsp;2023 hedefi ise 1 milyar dolar" dedi.

Otomotivdeki eylemler ihracatı 4 puan düşürdü
Otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemlerinin üretim ve ihracatı olumsuz etkilediğini vurgulayan TİM Başkanı, "Yaptığımız hesaplamalara göre ana sanayide 300, yan sanayide 250 milyon dolarlık ihracat ve üretim kaybı olduğunu görüyoruz. Yani kayıplar 500 milyon doları aştı, aylık ihracata 4 puan negatif etki oluştu. Neticede büyük şirketlerde aklı-selim galip geldi, eylemler son buluyor. Umuyoruz ki yan sanayideki tüm işletmelerde de iş barışı kalıcı olarak, yeniden tesis edilir" dedi.







UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...