Irak'tan kritik açıklama: Türkiye devam ettirecektir

Düzenleyen:
Irak'tan kritik açıklama: Türkiye devam ettirecektir

DÜNYA Haberleri

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi'nin, Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığının çekileceğine dair basında yer alan haberler üzerine, "Bunu doğru yönde atılmış adım olarak görüyoruz" dediği bildirildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk  askerlerinin çekileceğine dair basında yer alan haberlere ilişkin değerlendirmede  bulunan Caferi, "İlişkilerin güçlenmesi, Irak'ın güvenliği ve egemenliğine saygı  ile DAEŞ terörüyle mücadele kapsamında doğru yönde atılmış adım olarak görüyoruz"  ifadelerini kullandı. 
 
"Türkiye ile en güçlü ilişkilerin geliştirilmesini istiyoruz" diyen  Caferi, "Irak-Türkiye ilişkilerini ve en önemlisi stratejik ilişkileri 2003'ten  beri inşa ettik. Fakat Irak'ın egemenliğine dokunulursa konu değişir. Çünkü bize  göre Irak'ın egemenliği her şeyin üstündedir" değerlendirmesinde bulundu. 
 
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin daha önce Türkiye ziyaretinde  destek talep etmesi üzerine Peşmerge ve yerel grupların eğitimi için Musul'a  bağlı Başika bölgesine gönderilen Türk birliği, 4 Aralık'ta nöbet değişimi yapmış  ve 150 askerle birlikte yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmişti. 
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, askeri eğitmenlere yönelik tehditler  konusunda istihbarat alındığını açıklamış, bu nedenle bir güç kaydırması  yapıldığını bildirmişti. Ancak Irak hükümeti, egemenlik haklarının ihlal edildiği  gerekçesiyle birliklerin geri çekilmesinde ısrarcı olmuştu. Türkiye bu gelişme  karşısında askeri birliklerini yeniden tanzim etmişti. 
 
Son olarak Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye, Irak  tarafının hassasiyetini dikkate alarak ve DAEŞ'le mücadelenin gerektirdikleriyle  uyumlu olacak şekilde, mevcut iletişim kopukluğunun kaynağını teşkil eden koruma  kuvvetlerinin Musul vilayetinden intikali için başlayan süreci devam ettirecektir" ifadeleri kullanılmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...