Böbrek naklinde devrim

Böbrek naklinde devrim

DÜNYA Haberleri

ABD'li bilim adamları, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde ölü bir böbreği yeniden çalıştırdı. Yakın bir zamanda böbrek nakli tarihe karışabilir

Böbrek nakli bekleyen yüz binlerce insan için ABD'den müjdeli haber geldi. Bilim adamları ölü böbreği yeniden çalıştırdı. Massachusetts General Hospital'daki uzmanlar ölü bir farenin böbreğini aldılar ve laboratuvar ortamında dokularını çıkarıp böbreği yeni hücrelerle kapladılar. Daha sonra bu böbrek, canlı bir fareye nakledildi. İki hafta geçmeden hücreler yayıldı ve organa kan gelmeye başladı. Böbrek fareye nakledildiğinde çalıştı ve idrar üretildi. Araştırmacı Harald Ott, "Biyomühendislik işlemlerinden geçen böbreklerin böbrek fonksiyonlarını tam olarak yapacağını, böbrek nakline gerek kalmayacağını ümit ediyoruz" dedi. Şimdilik bu organların performansı sağlıklı normal böbreklerinki kadar yüksek değil ama zamanla bu problemin de ortadan kaldırılması bekleniyor. Yenilenen organlarda hastanın kendi hücreleri kullanılıyor. Dünyada organ nakli için bekleyen hastaların yüzde 90'ı böbrek hastası. Uygun böbrek bulununcaya kadar her sene yüzlerce kişi ölüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...