Çin: Depremde dış yardıma ihtiyaç yok

/ Kaynak: CHA
Çin: Depremde dış yardıma ihtiyaç yok

DÜNYA Haberleri  / CHA

Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinin Lushan kasabasında meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 203'e yükseldi. Pekin yönetimi, dış yardıma ihtiyacı olmadığını açıkladı.

Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinin Lushan kasabasında meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 203'e yükseldi. Pekin yönetimi, dış yardıma ihtiyacı olmadığını açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Qin Gang, bugün Pekin'de yaptığı açıklamada, depremden sonra uluslararası toplumun Çin hükümeti ve halkına başsağlığı dileğinde bulunduğunu ve yardım sağlamaya hazır olduğunu ilettiğini söyledi. Sözcü, Çin hükümeti ve halkının buna içten teşekkür ettiğini kaydederek, arama ve kurtarma çalışmaları ile sağlık hizmetleri konusunda yeterli güce ve malzemeye sahip olduklarını ifade etti. Sözcü Qin, şimdilik yabancı kurtarma ve sağlık ekipleriyle yardım malzemelerine ihtiyaç duyulmadığını dile getirdi ve "Gerek görüldüğünde ilgili ülkelerden yardım talebinde bulunacağız. Çin Kızılhaç Derneği, uluslararası para yardımını kabul etmeyle ilgili iletişim şeklini açıkladı.'' dedi.


960'I AĞIR, 11 BİN 492 YARALI VAR
Çin Sivil İşler Bakanlığı, dün eyaletin Ya'an şehrine bağlı Lushan kasabasında meydana gelen depremde bugün saat 10.00 itibariyle 203 kişinin öldüğünü, 960'ı da ağır olmak üzere 11 bin 492 kişinin yaralandığını açıkladı.


1,5 milyon nüfuslu Ya'an şehrini vuran depremde ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Öte yandan Çin hükümeti, deprem bölgesine 162 milyon dolar deprem yardımı gönderdi.


Sichuan eyaleti basın ofisi, deprem nedeniyle bölgede 1986 kilometre yol ile 327 köprünün zarar gördüğünü, 24 trafo ve 224 enerji hattının yıkıldığını,724 sabit ve mobil iletişim baz istasyonlarında hasar oluştuğunu ve 16 ilçede iletişim arızası olduğunu açıkladı. 13 şehir ve 69 kasabada 1,5 milyon kişinin afetten olumsuz etkilendiği ifade edildi.


Hayat kurtarmanın her şeyin önünde tutulması gerektiğini söyleyen Başbakan Li Keqiang da bölgede kurtarma ve yardım çalışmalarını yönetiyor. Depremin ardından 28 saat geçti ve 72 saatin enkaz altından sağ kurtarma için çok önemli olduğu belirtiliyor.


Bu arada afet bölgesinde salgın hastalıkların yayılmasını önlemek için çalışmalar yapılıyor. Hava sıcaklığının 26 derece olduğu deprem bölgesine şu ana kadar 50 bin çadır, 100 bin yorgan ve 10 bin katlanabilir yatak gönderildiği ifade edildi.


Artçılardan dolayı depremde kapanan yolları açma çalışmaları zorlukla yapılıyor. Depremin merkezi 120 bin nüfuslu Lushan kasabasının yanında 60 bin nüfuslu Baoxing kasabasına karayoluyla ulaşım yapılamıyor.


Arama ve kurtarma çalışmaları havadan gerçekleştiriliyor. Bu kasabada iki günlük gıda kaldığı da gelen haberler arasında. Depremde yıkılan evlerin genelde dere yataklarında ve tepelerdeki kerpiç evler ile eski binalar olduğu da kaydedildi. Bölgede şu ana kadar en büyüğü 5.8 olmak üzere bin 165 artçı deprem oluştu.


52 BARAJ HASAR GÜRDÜ
Depremde ayrıca eyalete bağlı Ya'an, Leshan, Meishan, Mianyang, Dazhou, Bazhong, Guang'an, Nanchong ve Liangshan olmak üzere 9 şehirdeki 52 küçük ölçekli baraj hasar gördü.


Diğer taraftan ABD, Rusya, Japonya, İngiltere, Almanya, Fransa, Küba, Arjantin, Güney Kore, Katar, Meksika'nın daralarında olduğu birçok ülke Çin'e başsağlığı diledi ve yardıma hazır olduklarını duyurdu.


DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...