Fenerbahçe'nin rakibi Monaco'yu mercek altına aldık

Düzenleyen:
Fenerbahçe'nin rakibi Monaco'yu mercek altına aldık

SPOR Haberleri

Hücum organizasyonlarını iyi yapan ve orta sahayı kalabalık tutan Fransız temsilcisi, defansında koordinasyon eksikliği yaşıyor

Uğur AKTAN

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi 2. Ön Eleme Turu'nda karşılaşacağı Monaco, oynadığı son üç hazırlık maçından iki galibiyetle ayrılırken, sergilediği futbolla temsilcimize gözdağı verdi. Bu üç maçı da dikkatli bir şekilde izledik. Fizik kapasitesi çok güçlü oyunculardan kurulu olan Leonardo Jardim'in ekibinin oynamak istediği futbolu, zayıf yanlarını ve Fenerbahçe'nin dikkat etmesi gereken noktaları sizler için inceledik…

Sistemleri ne?

Fizik kapasitesi çok yüksek oyunculardan oluşan Monaco'nun futbol prensibi basit bir temele dayanıyor. Önde yaptığı baskıyla rakibinin hata yapmasını bekleyen Monaco, bu yalancı presle genelde topu kapma başarısı gösteriyor. Bunu başaramasa bile rakibin savunmadan uzun vurduğu her top hızlı ve güçlü oyunculardan kurulu Monaco savunmasında kalıyor. Kapılan topları oyalanmadan hemen kanatlara yayan Fransız temsilcisi, sağlı sollu kanat organizasyonlarıyla topu ceza sahası içerisinde yeryüzünün en etkili golcülerinden biri olan Radamel Falcao ile buluşturmaya çalışıyor. 

Beklerden hücuma katkı

Rakip takımın ön alanda yapılan presi pasla geçmesi halinde hücum - orta saha ve savunma hattını birbirine mümkün olduğunca yakınlaştıran Monaco, fizikli oyuncularıyla boş alan bırakmıyor ve bu sayede topu kazanmakta güçlük yaşamıyor. Orta sahanın merkezinde delici veya oyun zekâsı yüksek bir oyuncusunun olmamasının eksikliğini hisseden ve bu yüzden rakiplerini ortadan zorlamayı başaramayan Monaco'nun oyun sisteminde iki bek Fabinho ve Mendy'nin hücum katkısı hayati önem taşıyor.  

Zaafları neler?

Her ne kadar süratli ve güçlü oyunculara sahip olsa da Monaco Teknik Direktörü Jardim'i en fazla düşündüren şey savunmadaki oyuncuların pozisyon almada yaşadığı sıkıntılar. Bu sezon Marsilya'dan 13 milyon avroya transfer edilen sol bek Benjamin Mendy kısa süre içerisinde hücum planlarının önemli bir ismi haline gelse de gerek bu oyuncunun savunmada arkasına kaçırdığı rakip oyuncular, gerekse sağ bek Fabinho'nun bire birde kolay geçilebilen bir isim olması Monaco'nun rakiplerine çok sayıda pozisyon vermesine neden oluyor. 

Glik güç katacak

Torino'dan 11.5 milyon avroya transfer edilen Kamil Glik de tıpkı Martin Skrtel gibi hazırlık maçlarında oynamadı ancak savunmanın arkasına atılan derinlemesine paslarla doğan tehlikeler bu transfere ne kadar ihtiaçları olduğunu gösterdi. Her şeye rağmen Emenike'nin yanı sıra orta sahada topla mesafe kat edebilen formda Aatif ve Stoch'un Glik'li veya Glik'siz Monaco savunmasını zorlayacağını söylemek zor değil.

Alper'in olmaması handikap

Orta sahanın merkezinde görev yapan 22 yaşındaki Bakayoko'nun muhteşem fiziğine nispeten yumuşak kalan oyun stili Monaco savunmasının topla mesafe kat eden orta saha oyuncuları karşısında zor anlar yaşamasına neden olurken, her iki maçta da cezalı olan Alper Potuk'un eksikliği hissedilecek gibi görünüyor. 

Kaleciyi oyuna sokmalıyız

Monaco'nun oyun sisteminin temel dayanağı olan önde pres ve seken topları toplama prensibi Sporting Lizbon ve Basel ile oynanan hazırlık karşılaşmalarında Fransız temsilcisinin maça hükmetmesini sağladı. Ancak Mircea Lucescu'nun kaleciyi de pas opsiyonu olarak değerlendirdiği Zenit karşısında sınıfı geçemedi. Monacolu oyuncuların ön alanda yaptığı baskıyı kalecisi Lodygin'in savunmaya dağıttığı isabetli paslarla kolayca aşan Zenit, bu sayede üstün bir futbol sergilediği mücadeleden de 3-1'lik galibiyetle ayrıldı. 

Fener çok baskı yiyebilir

Hatırlanacağı gibi Lucescu geçtiğimiz sezon çalıştırdığı Shakhtar Donetsk ile Fenerbahçe'yi ön elemede saf dışı bırakmayı başarmış, Ukrayna ekibinin kalecisi Pyatov Kadıköy'de oynanan ve 0-0 sona eren maçı 41 isabetli pasla tamamlamıştı. Shakhtar kadar olmasa da pres yediği dakikalarda kaleciye dönmekte tereddüt etmeyen Monaco savunması da kaleci Subasic ile güzel bir uyum içerisinde. Fenerbahçe'nin Sparta Prag ile oynadığı hazırlık karşılaşmasında savunmadan topla çıkmakta ne denli zorlandığı ve kaleci Ertuğrul'un her baskıda uzun pas denediğini düşünürsek, Vitor Pereira'nın bir önlem almaması halinde eşleşmenin büyük bölümünün Fransız ekibinin istediği şekilde oynanacağını söyleyebiliriz. 

Çift forvetle

Monaco Teknik Direktörü Leonardo Jardim, Fenerbahçe ile Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk maçta sahaya çift forvet çıkacağını söyledi. Kulübün sitesine demeç veren Jardim, ''Forvette birçok oyuncumuz var. Bizim takımımız için en iyi sistem 4-4-2. Hazırlık maçlarında bu sistemdeki kalitemizi gördüm'' ifadelerini kullandı. Portekizli çalıştırıcı Falcao ve Germain'in uyumundan memnun olduğunu da söyledi ve ''Teknik adamlar ve taraftarlar forvetlerden her zaman gol bekler. Falcao ve Germain de bu konuda sezon öncesi oldukça iyi bir görüntü verdi. Şu an için onlardan memnunum'' dedi.

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...