BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kış kilolarına dur deyin

Kış kilolarına dur deyin

Yaz mevsiminde özellikle de bayanların büyük özen gösterdiği kilo kontrolü, kış mevsiminde daha zor bir hale geliyor



Yaz mevsiminde özellikle de bayanların büyük özen gösterdiği kilo kontrolü, kış mevsiminde daha zor bir hale geliyor > Gökhan Kaya ANKARA Genellikle yaz aylarında dikkat edilen kilo kontrolünün yerini kış aylarında ihmalkârlığın aldığını belirten Sağlık Bakanlığı yetkilileri; birçok insanın kalın giysiler içinde kilolarını rahatça saklayabileceklerini düşünerek sağlıklı beslenme alışkanlığından uzaklaştığını ve bu durumun grip ve nezleye davetiye çıkardığını açıkladı. Havaların soğumasıyla birlikte beslenme şeklinde değişiklikler olduğunu ve yağlı, şekerli besinlere eğilimin arttığını belirten uzmanlar; kış aylarında kapalı mekânlarda geçirilen vakitlerden dolayı fiziksel aktivitenin azaldığını, bunun da kilo artışına sebep olduğunu söylüyor. GRİP VE NEZLE İÇİN... Kış aylarının belirgin hastalıklarından olan grip ve nezleden korunabilme yolunun düzenli ve sağlıklı beslenmeden geçtiğini ifade eden uzmanlar, savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitaminlerinin karşılanabilmesi için havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra portakal, mandalina, elma ve greyfurt gibi meyvelerin tüketiminin önemine dikkat çekiyorlar. Ayrıca sıvı alımının önemli olduğunu dile getiren uzmanlar her gün en az 2-2 buçuk litre suyun yanında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu gibi içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyorlar. KİLO KONTROLÜ İÇİN NE YAPMALI Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri uzmanları, kış aylarında kilo kontrolünün sağlaması için basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi ürünlerin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini belirterek, hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesinde posa içeriği yüksek kuru baklagillerin tüketilmesini ve düzenli fiziksel aktivite yapılmasının önemine vurgu yaptılar. Kış için doğal bakım >> Bir tatlı kaşığı balmumu, bir tatlı kaşığı lanolin, bir çorba kaşığı buğday özü yağı, bir çorba kaşığı kayısı yağı ve bir çorba kaşığı badem yağını benmari usulü eritin. >> İçine bir tatlı kaşığı gül suyunu damla damla ilave ederek iyice karıştırın ve katılaşıp kıvam alması için soğumaya bırakın. >> Hazırladığınız kremi cam bir kavanozun içine koyup kullanabilirsiniz. Gerçekten kış için çok iyi bir bakım kremidir. >> Her gün cildinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Hazırlanan krem koruyucu madde içermediği için az miktarda yani yukarıdaki ölçülerde yapılıp iki veya üç günde tüketilmesi gerekir. Tansiyon hastalarına TUZ uyarısı >> Uzmanlar; özellikle tansiyon hastalarının az tuzlu, bol lifli, kuru baklagil, meyve ve sebze ağırlıklı yiyecekler tüketmesini öneriyor: >> Her gün ölçülü miktarda az yağlı süt, yoğurt ve peynir, tahıl ve liften zengin yiyecekler, çok az miktarda doymamış yağ ve bol taze sebze ve meyve yenilmeli. >> Haftada bir kaç kez kuru fasulye, bezelye ve mercimek, kuru yemiş, yağsız et ve kümes hayvanları ve haftada 2 kez balık yemeye özen gösterilmeli. >> Katı yağ yerine sıvı yağ tercih edilmeli, şeker, tuz ve sodyum içeren besinler az tüketilmeli. Turşu ve tuzlu kuru yemişlerden kaçınılmalı. >> Taze yiyecekler yenilmeli. Hazır çorba, konserve, et ve balık ürünü içeren katkı maddeleri, hazır paketlenmiş ve dondurulmuş yiyecekler, ketçap, hardal, soya sosu ve salata sosları çok az tüketilmeli. >> Yemek pişirirken tuz azaltılmalı, sofrada tuzluk bulunmamalı. Yemeklere tuz yerine limon suyu, sirke, taze sarımsak, nane gibi çeşniler eklenmeli. DOĞA HARİKASI -1- Her derdin dermanı AYVA Birçok hastalığa şifa olan ayva; kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisinde faydalı. Ayvanın faydaları çok eski çağlardan beri biliniyor. Romalılar parfümden, bala kadar her şey için ayvanın meyve ve çiçeklerini kullanmışlar. Ayvanın meyvesi gibi çekirdeği ve yaprakları da işe yaramakta boya ve kozmetik sanayinde, tıpta da ilaç yapımında kullanılmaktadır. Ayva, protein, şeker, organik asit, A, B2 ve C vitamini ve demir, bakır, potasyum gibi minerallerden zengin, tohumları ise yağ ve protein içeriyor. ÇOCUKLARA YEDİRİN Ayva, çocuklarda sağlığı korur, büyüme ve gelişmeyi hızlandırır. Birçok hastalığa şifa olan ayva, kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisinde faydalıdır. Cildi ve tırnakları zinde, parlak ve daha sağlıklı hale getirir. ACİL GRİP TEDAVİSİ Grip ve nezlede iyileşmeyi hızlandırır. Ayva ya da ayva suyu ishalin geçmesi için de çok faydalıdır. Meyvesi veya meyvesinden hazırlanan şurup ve komposto ishale iyi gelmektedir. Vücudun gücünü artırarak, zinde tutmaya yardımcı olarak yorgunluk ve bitkinlikten korur. Kandaki kötü kolesterolü düşürerek damar sertliğinden korur. Ayva hoşafı ağızdaki yaraların iyileşmesini hızlandırır. Tereyağında pişirilen ayva, balgamı söker, kronik öksürüğe, solunum sistemi hastalıklarına ve bronşite iyi gelmektedir. ÇİÇEĞİ VE KABUKLARI Ayva çiçeği kaynatılıp içildiğinde annelerin sütünü artırır, kalbi güçlendirir ve baş ağrısına iyi gelir. Ayva kabuklarının kaynatılıp içilmesi, idrar yolu iltihaplarında iyileşmeyi hızlandırır. Ağızdaki yaralar, boğazdaki şişlik ve ağrı için ayvanın kendisi ya da yapraklarının kaynatılıp suyu ile gargara yapılabilir. Dudak çatlamalarını önlemek ya da iyileştirmek için de ayva çekirdeklerinin kaynatılıp dudakların bu suyla yıkanması gerekiyor. Ayva yaprakları çay gibi demlenip içildiğinde sakinleştirir ve uykusuzluğa iyi gelir. Şeker içeriğinin düşük olması nedeniyle şeker hastaları tarafından da yenilebilen bir meyve olan ayva; hem meyvesi, hem yaprağı, çiçek hatta tohumları ile son derece faydalıdır. >> Ayva, çocuklarda sağlığı korur, büyüme ve gelişmeyi hızlandırır. >> Hazımsızlığı önler. >> Cildi ve tırnakları zinde, parlak ve daha sağlıklı hale getirir. >> Kalp ve damar hastalıklarından korur. >> Damar sertliğinden korur. >> Tereyağında pişirilen ayva, balgamı söker. >> Çiçeği kaynatılıp içildiğinde anne sütünü artırır. UZMAN GÖRÜŞÜ Hamilelikte YALANCI kasılmalar Günümüzde yalancı kasılmalar olarak bilinen Braxton Hicks kontraksiyonları (kasılmaları), genelde gebeliğin son 3 ayında başlamakla birlikte zaman zaman ikinci kasılmalarda da gözlenebilir. Rahiminizi oluşturan kaslar, 30-60 saniye kadar kasılarak daha sonra gevşer. Bu kasılmaların süresi zaman zaman iki dakikaya kadar uzayabilir. Braxton Hicks kasılmaları sizi ve rahiminizi gerçek doğuma hazırladığından alıştırma kasılmaları olarak da adlandırılmaktadır. NASIL BAŞ EDİLEBİLİR Braxton Hicks kontraksiyonlarını tetikleyebilen durumlar; Bebeğiniz ya da siz çok hareketli ve aktifseniz, birisi karnınıza sertçe dokunursa, mesaneniz çok dolu ise, bir sebeple, uzun süre susuz kalmışsanız... Braxton Hicks kasılmaları genelde zararsız ve ağrısız kasılmalardır ancak yine de bu durum sizi rahatsız ediyorsa önüne geçmek için bazı basit öneriler işe yarayabilir. Pozisyon değiştirin. Eğer uzun süredir ayakta ve dolaşıyorsanız uzanın ya da kasılmalar siz oturur ya da uzanırken başlamışsa kısa bir yürüyüşe çıkın. Ilık bir duş yapın. 4-5 bardak su için. Eğer kasılmaları başlatan durum su kaybı ise su içmek çok işe yarayacaktır. SAĞLIK OLSUN Üç aydan uzun bel ağrısına dikkat Yavaş başlangıçlı olan, şiddeti azalıp artabilen, uyuşma ve güç kaybına neden olan, ters bir hareket sonucu ortaya çıkmayan ve 3 aydan fazla süren bel ağrısının, iltihaplı bel romatizması hastalığının habercisi olabileceği belirtildi. Prof. Dr. İhsan Ertenli, insanların yüzde 80’inin hayatın bir döneminde bel ağrısıyla karşılaştığını, ancak bunların yüzde 90’nın omurganın yanlış kullanılmasından kaynaklandığını söyledi. Ters bir harekete bağlı ortaya çıkabilen ‘’mekanik’’ bel ağrısının, hareket ettikçe arttığını, yatarak dinlenildiğinde ise geçtiğini belirten Ertenli, “Mekanik bel problemleri 10 gün içerisinde kendiliğinden geçer” diye konuştu. HABER HATTI Bilimden BIOMEEN’e başarı ödülü BIOMEEN, Kozmetoloji Eğitimcileri Derneği ve Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi’nin yaptığı araştırma sonucunda 2008 yılının Kozmetoloji Başarı ödülüne layık görüldü. Saç ve cilt bakım serilerinden oluşan ilk dermokozmetik erkek kuaför markası BIOMEEN, Kozmetoloji Eğitimcileri Derneği ve Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı tarafından kendi kategorisinde yılın erkek bakım ürünü seçildi. BIOMEEN, tüketici e-mailleri (online anket) göz önüne alınarak yapılan değerlendirme sonucunda bu ödülü almaya hak kazandı. MARKET Kişiye özel şemsiye! 140 parçalık koleksiyonu ve farklı konsept çalışmaları ile her zevke, her tarza hitap eden “Cilal Birsen” kişiye özel şemsiye tasarımları ile de bu kışın gözdesi. Koleksiyonlarında baston, mini, manuel 3’e, 4’e ve 6’ya katlanabilen modeller ve her modelde minimum 6 farklı renk seçeneği bulunduran “Cilal Birsen”, yıllardır vazgeçilemeyen leopar, puantiye desenleri ve filotal renklere ek olarak bu kışın modası sarı ve tonlarını da koleksiyonuna ekledi. “Cilal Birsen”, kişiye özel tasarımların yer aldığı lüksün göstergesi şemsiyeleriyle de bu kışa farklı bir hava katıyor. GÜNÜN YEMEĞİ Sucuklu Kaşarlı Poğaça MALZEMELER >> 250 gram margarin >> 1 çay bardağı zeytinyağı >> 1 çay bardağı ılık su >> 1 adet yumurta >> 1 yemek kaşığı sirke >> 1 paket kabartma tozu >> Aldığı kadar un >> Tuz >> 1 kase kaşar peyniri >> 1 kase sucuk HAZIRLANIŞI Yoğurma kabına yumuşamış margarin, ılık su, yumurta beyazı, zeytinyağı, sirke ve tuzu koyup iyice karıştırın. Kabartma tozu ve unu yavaş yavaş ekleyip kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Hamuru merdane ile açın ve bir bardak yardımı ile yuvarlak hamurlar kesin. Yuvarlak kestiğiniz hamurların yarısının ortalarını da ruj kapağı ile kesin ve kestiğiniz parçayı çıkarın. Bir yuvarlak hamurun ortasına sucuk koyun, üzerine ortası delinmiş hamurdan bir tane koyun, üzerlerine kaşar peyniri koyup yumurta sarısı sürün ve kırmızıbiber ekin. İNCİ “-Öfke vücuda fiziksel gerginlik olarak yansır. Bu gerginliği azaltmak için kişi doğru nefes almalı, spor yapmalı, hobilerini devreye sokmalı, olayla ilgili mizahi bir yön bulup, dalga geçerek olayın ehemmiyetini azaltmalı...” (...Aslı Akkan / Uzman Psikolog) PÜF NOKTASI PATATESLER KARARMASIN Önceden soyup, beklettiğiniz patatesler kararır... Bunu önlemek için, kabuklarını soyduğunuz patatesleri su dolu bir kapta bırakın ve üzerini ekmek dilimleriyle örtün... Dilediğiniz zaman patatesleri alıp soyduğunuz ilk günkü gibi beyaz olarak kullanabilirsiniz... SİZDEN GELENLER Tavsiyeniz (...Güler Kocatürk’ün tavsiyesi) PARLAK BİR CİLT Bir kaşık bal ile bir yumurtanın akını iyice çırpıp yüzünüze sürün... 15 dakika bekledikten sonra avuç içlerinizi 4-5 kere yüzünüze bastırıp çekin... Daha sonra yüzünüzü soğuk su ile yıkayın ve aynaya bakarak yüzünüzdeki değişimi görün... Güzel günler... Albümünüz (...Yusuf Elrizeli’nin albümü) HATİCE BANU Babasının bir tanesi, annesinin minik kelebeği; birinci yaşın kutlu olsun... Şiiriniz (...A.Rıza Malkoç’un satırları) AŞURE ÇORBASI Merak etmeyiniz, Niyetim çorba tarifi sunmak değil size, İçeriği ve gereği ile, ilgimi çekmiştir hep Aşure çorbası... ... Asırlardır, kazanımızda kaynar, durur Muhabbetle karışır, lezzet için yarışır Sevgi güneşiyle pişer, kokusu mekânları aşar... Dağıtın komşulara, dostlara, yolda kalmışlara, soğutmadan Bekletmeyiniz... ... Tek başına, soframızda hiçbir anlam ifade etmeyen, Portakal kabuğu ve buğday tanesi de, Yola düşmüştür bir kış günü, Çorbadaki yerini almıştır çoktan... Buluşmuşlar koşar adım, on beş çeşit ot, sebze ve meyve Afiyetle yiyiniz... ... Peşin hüküm vermeyiniz, Her görüp, gözlemlediğinize... Bak işte bir buğday tanesi, çorba olmayı hedeflemişse “Feda olsun her şeyim insanoğluna” demişse Atıyor kendini kazana, göz kırpmadan Ve aşure ismiyle şerefleniyor, hiçbir şey ummadan Eriyor tüm benliğiyle, çorbadaş dostlarıyla... Çorbanın tadı ise, hiç birine benzemiyor buluşanların, ilginç! ... Unutulmaz bir tat ve kalıcı bir iz bırakmayı hedefleyen Bir buğday tanesinin hikayesidir bu... İnsanoğlunun da hangi izi sürdüğü, nasıl bir iz bırakacağı da önemli, değil mi can dostlar ... Aslında, bir çorba kazanında, birlikteyiz biz... BİZE ULAŞIN: e-posta: omer.soztutan@tg.com.tr telefon: (0212) 454 30 00 faks: (0212) 454 31 00 adres: türkiye gazetesi ihlas medya plaza 29 ekim caddesi, 34197 yenibosna/istanbul
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 106825
    % -0.03
  • 3.5168
    % -0.27
  • 4.1281
    % 0.04
  • 4.5311
    % -0.04
  • 145.254
    % 0.12
 
 
 
 
 
KAPAT