Her 5 tutukludan biri uyuşturucu mahkûmu

Her 5 tutukludan biri uyuşturucu mahkûmu

GÜNDEM Haberleri

Uyuşturucu suçlarından cezaevlerinde bulunanlar toplam sayının yüzde 18.38'ini oluşturuyor. Tedavi merkezlerinde tedavi gören hastaların çoğu ilkokul mezunu. 1 yıl içerisinde 105'i doğrudan, 260'ı dolaylı olmak üzere toplam 365 madde bağlantılı ölüm olayı meydana geldi. En yüksek ölüm oranı, yüzde 42.9 ile İstanbul'da.

uyuşturucudosyası-2
GÖKHAN KAYA hazırladı - nbsp;gokhan.kaya@tg.com.tr

Uyuşturucu, bedene verdiği zararın yanında normal hayatı da etkileyerek kişinin hayatını altüst ediyor. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü verilerine göre; 2011 yılında madde bağlantılı suçlardan ceza infaz kurumlarında 23 bin 638 kişi bulunuyor. Aynı dönemde ceza infaz kurumlarında bulunan toplam kişi sayısı ise 128 bin 604. Sadece uyuşturucu suçlarından cezaevlerinde bulunanlar, toplam sayının yüzde 18.38'ini oluşturuyor. 2011 yılında Türkiye genelinde toplam 67 bin 99 uyuşturucu olayı meydana gelirken, 105 bin 665 şüpheli yakalandı. Olayların yüzde 87'si uyuşturucu madde kullanma/bulundurma, yüzde 13'ü ise satma/kaçakçılık/imal suçlarından oluşuyor.

İLK AŞAMA SİGARA
Kullanıcılar üzerinde yapılan bir başka araştırmaya göre; başlama sırası dikkate alındığında ilk sırada yüzde 75.6 ile sigara geliyor. Onu yüzde 2.55 ile yasa dışı maddelerden esrar izliyor. Uzmanlar, sigarayı yasa dışı madde kullanımına geçişte ilk adım şeklinde değerlendiriyor. Yasadışı madde kullanıcılarının yüzde 94.85'inin aynı zamanda sigarada kullanıyor olması, sigaranın yaşa dışı madde kullanımına geçişte ilk basamak olduğu yorumunu destekliyor. Sigara için ifade edilen bu yorumun alkol için de geçerli olduğu düşünülüyor. Bu kapsamda yaşa dışı madde kullanıcılarının yüzde 52.37'sinin aynı zamanda alkol kullandığı görülüyor.

BAĞIMLILAR EVCİL ÇIKTI
Tedaviye başvuranlar hayat biçimine göre değerlendirildiğinde; bağımlıların yüzde 88.24'ü ailesiyle, yüzde 7.32'si yalnız, yüzde 1.09'u arkadaşı ile, yüzde 0.24'ü sokakta yaşıyor. Diğer taraftan hastaların yüzde 78.28'inin sırasıyla; İstanbul, Adana, Mersin, Gaziantep, Antalya, Hatay, Kayseri, İzmir, Elazığ ve Ankara illerinde ikamet ettiği öğrenildi. Öte yandan tedavi merkezlerinde tedavi gören hastaların eğitim durumları incelendiğinde yüzde 64.81'inin ilköğretim, yüzde 22.63'ünün lise, yüzde 5.76'sının yüksekokul mezunu olduğu, yüzde 1.89'unun ise hiç okula gitmemiş olduğu ortaya çıktı. Bu bağımlıların iş durumları analiz edildiğinde yüzde 49.31'inin işsiz olduğu tespit edildi. Tedavi gören bağımlıların yüzde 31.93'ünün düzenli bir işi olduğu; yüzde 2.26'sının da öğrenci olduğu belirlendi.

nbsp;Her 5 tutukludan biri uyuşturucu mahkûmu
(Fotoğraf: Mehmet Koca)
FAHRETTİN'İ nbsp;KURTARAMADIK!
Adı Fahrettin Tulgar... Bundan 4 ay önce Batı Trakya Camii'nde böyle görüntülemiştik Fahrettin'i. Uyuşturucu batağından kurtarılması için önce AMATEM'e oradan da hastaneye kaldırılmıştı. Hastaneye yatış işlemi yapılan Fahrettin?Tulgar, krize girince bu defa "altın nbsp;vuruş"u hastane tuvaletinde yapmıştı. nbsp;

Uyuşturucuya 365 kurban
Artan yuşturucu bağımlılığına paralel olarak uyuşturucu yüzünden doğrudan ve dolaylı olarak ölen kişilerin sayısı ürküten boyutlara ulaştı. Yapılan araştırmaya göre; Türkiye'de 2011 yılında 105'i doğrudan, 260'ı dolaylı olmak üzere toplam 365 madde bağlantılı ölüm olayı meydana geldi. Doğrudan madde bağlantılı ölümlerde yaş ortalamaları erkeklerde 33.5, kadınlarda 43.2; genel ortalamada ise 34. Ölümler illere göre incelendiğinde ise, en yüksek ölüm oranı yüzde 42.9 ile İstanbul'da. İstanbul'u sıklık sırasıyla yüzde 8.6 ile Adana, yüzde 5.7 ile Mersin, yüzde 4.8 ile Antalya, yüzde 4.8 ile Ankara, yüzde 3.8 ile Gaziantep, yüzde 2.9 ile Van ve yüzde 2.9 ile Nevşehir takip ediyor. 2011 yılında gerçekleşen doğrudan madde bağlantılı ölümler uyruklarına göre; yüzde 16.2'sinin yabancı uyruklu olduğu anlaşılıyor. Bunların 5'inin Gürcistan, 4'ünün Türkmenistan uyruklu olduğu belirlenirken, İran uyruklu 2, Almanya, Azerbaycan, Dominik, Fas, İngiltere ve Pakistan uyruklu 1'er olguya rastlandı. Bu ölümlerin 14'ü İstanbul'da, diğerleri ise Aydın ve Van'da gerçekleşti.

ORANI YÜZDE 40
Bağımlılık en çok 'merak'la başlıyor
2011 yılında yatarak tedavi gören hastalar, incelendiğinde yüzde 62.16'sının kendi isteğiyle, 28.44'ünün aile/arkadaş etkisiyle, yüzde 1.51'inin (32) mahkeme, denetimli serbestlik, kolluk kanalıyla tedaviye başvurdukları anlaşıldı. Madde kullanıcılarının maddeye başlama sebeplerinin başında yüzde 40 oranı ile "merak" yüzde 24 ile "arkadaş etkisi" geliyor. Buna göre, gerek aileler gerekse ilgili tüm kurum ve kuruluşlarca yürütülecek önleme faaliyetlerinde hedef kitle üzerinde merak uyandırmamaya azami dikkat gösterilmeye çalışıyor. Gencin içinde bulunduğu aile, okul ve yakın çevresi bağımlı genci ne kadar erken fark eder, ona yardımcı olmaya çalışırsa, bağımlılıktan kurtulma şansı o kadar artıyor. nbsp;

UYUŞTURUCU BELİRTİLERİ
Fiziksel ve ruhsal değişiklik başlar
Teşhis belirtileri fiziksel ve ruhsal-toplumsal olarak iki grup içinde toplanıyor. Fiziksel belirtiler şöyle: "Bitkinlik, dalgınlık, uyuklama, uyku bozukluğu, konuşma güçlüğü, burun akıntısı, terleme, titreme, gözde kanlanma, yüzde kızarma-soğukluk, ishal, yürüme bozukluğu, solunum güçlüğü." Toplumsal-Ruhsal belirtileri: "Duygu durumu değişikliği, ilgi-istek kaybı, donukluk, bilişsel bozukluklar, başarıda azalma, bakımsız dış görünüş, gerçek dışı konuşma, içe kapanma, konuşma içeriğinde değişme, aşırı para harcama, suç işleme eğilimi, evden uzaklaşma, madde kokusu."

BUNLARA DİKKAT EDİN!
Aileden uzaklaşıp yalnızlaşıyorsa...
Madde kullanan kişiyi anlamak için kesin bir ölçü yok. Kişilerde görülen davranış değişikliklerini hemen uyuşturucu kullanımına bağlamak yanlış olur. Unutulmamalıdır ki; ergenlik döneminde de bedensel değişiklikler görülür. Uyuşturucu madde kullanan kişilerde görülen davranış değişiklikleri şöyle özetlenebilir: Arkadaş çevresi değişir. Aile ilişkileri azalır, odasında yalnız kalmayı tercih eder. Okul başarısı ve okula devamı azalır. Bazen neşeli, sakin; bazen öfkeli, saldırgan davranışlar gibi ruhsal değişimler gün içinde gözlenir.

AİLELERE TAVSİYELER
Öfke ve panikle hareket etmeyin!
Peki anne ve babalar, çocuğunun uyuşturucu kullandığını anladığında neler yapmalı? Öncelikle paniğe kapılmayın, öfke ile hareket etmeyin. Meseleyi görmezden gelmeyin, durumu gözlemleyin, çocuğunuzun sosyal çevresini inceleyip problemin kaynağını tespit etmeye çalışın. Çocuğunuzun arkadaş ilişkilerini gözden geçirin. Evladınızın uyuşturucu madde kullanmasının sebeplerinin arasında, sizin de eksik ve yanlış davranışlarınızın olduğunu göz ardı etmeyin. Ayrıca çocuğunuza kesinlikle kötü davranmayın ve onu suçlamayın. Uzman bir hekimin bilgisine başvurun; onun tavsiyeleri doğrultusunda hareket edin. Çocuğunuzu sıkmadan, sevgi ve şefkatli bir yaklaşımla ona daha fazla zaman ayırın. Aile bağlarını gözden geçirip güçlendirmeye çalışın.

YARIN: YEŞİLAY'DAN nbsp;"ALKOL REKLAMLARI nbsp;YASAKLANMALI" UYARISI
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...