İstikrar için iktidar muhalefet el ele...

Düzenleyen:
İstikrar için iktidar  muhalefet el ele...

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Yıldırım, OHAL ve KHK uygulamalarıyla ilgili muhalefeti bilgilendirdi, desteklerini istedi.

İsmail Sonsuz ANKARA

Darbe girişimine karşı omuz omuza duran iktidar ve muhalefet 15 Temmuz sonrası tekrar buluştu. Başbakan Binali Yıldırım, dün CHP ve MHP liderlerini ziyaret ederek OHAL uygulaması ile yayınlanan kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) ilgili fikir alış verişinde bulundu. Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, olağanüstü hal uygulamasının başladığı andan itibaren hükümet tarafından çıkarılan kanun hükmündeki kararnamelerin detayları hakkında bilgilendirdiğini belirterek, “Bu konudaki bazı hassasiyetleri, düşüncelerini, endişelerini bizimle paylaştı. Bu konuyu tekrar hem Sayın Genel Başkan hem de biz, gerek bundan sonraki uygulamalar gerekse bugüne kadar yapılanlar açısından dikkate alacağız. Görüşmelerimiz bu çerçevede devam edecek.” dedi. 

Gazetecilerin, “Yeni anayasa paketi gündeme geldi mi?” sorusu üzerine Yıldırım, şu cevabı verdi: “Burada gerek AK Parti olarak biz gerek Cumhuriyet Halk Partisi gerekse Milliyetçi Hareket Partisi birer arkadaşı görevlendirecek ve onlar kapsamı, sayısı hakkında bir çalışma yapıp, genel başkanlara rapor verecek.” CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da son derece verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, “OHAL uygulaması ile ilgili Bakanlar Kurulunca yayınlanan kanun hükmünde kararnamelerle ilgili düşüncelerimizi ve endişelerimizi Sayın Başbakana aktardık. Sayın Başbakan not ettiler, sanıyorum önümüzdeki süreç içerisinde temaslarımız devam edecek” ifadesini kullandı.  

BAHÇELİ: OHAL SÜRECEK

Başbakan Yıldırım, MHP lideri Bahçeli’yi ziyareti sırasında yaptığı açıklamada ise darbe teşebbüssü karşısında MHP ve CHP’nin milli irade yanında tereddütsüz tavır aldıklarını belirterek, “Muhalefetin bize bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarının beyanları bu darbenin defedilmesinde çok büyük bir katkı olmuştur. Ama tehlike bitmiştir denemez. Tamamen bu riskin ortadan kalkması biraz zaman alacaktır. OHAL uygulamasında MHP’nin gösterdiği olumlu yaklaşım ve destekten dolayı teşekkür ediyorum. Verimli ve güzel bir ziyaret oldu” ifadelerini kullandı.  MHP Lideri Bahçeli ise OHAL uygulamasının başarıyla devam edeceğini belirterek, “Türkiye her türlü darbe tehdidinden kısa süre içerisinde kurtulacaktır. Buna inanıyor ve kendilerine başarılar diliyoruz” diye konuştu. 

Ordu içinde (FETÖ) aktif unsurların olup olmadığına ilişkin soruya Yıldırım, “Yaşadığımız 15 gün bize şunu gösterdi. Bu yapı, darbe teşebbüsüne katılanlarla sınırı değil. Daha derinlere gidiyor. Çok daha büyük bir potansiyeli içeriyor” karşılığı verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hakaret davalarını geri çekmesine ilişkin soru üzerine Bahçeli, “Bu, partiler arası dayanışmaya katkı sağlayacak olumlu güzel bir yaklaşımdır. Kendisine teşekkür ediyorum” dedi. Yenikapı buluşmasına MHP’nin katılıp katılmayacağının sorulması üzerine Bahçeli’nin, “Daha 7 gün var ona” şeklindeki ifadesi, Başbakan Yıldırım’ı güldürdü.

YENİKAPI’DA DİPLOMA TÖRENİ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Demokrasi Nöbeti’nin 7 Ağustos’ta, İstanbul’da düzenlenecek muhteşem “Demokrasi ve Şehitler Mitingi” ile sona erdirileceğini belirterek, “Bu miting herhangi bir partinin mitingi değildir, herkesi pazar günü Demokrasi Nöbeti’ni taçlandırmaya İstanbul’a, Yenikapı Meydanı’na davet ediyoruz” diye konuştu. 
Kurtulmuş özetle şöyle konuştu: 

- Bütün meydanlarımız sabaha kadar ışıl ışıl, aydınlık bir vaziyette ayakta ama şunu da ifade etmek isterim ki bu meydanlar aynı zamanda büyük bir demokrasi mektebidir. Pazar günü demokrasi mektebinin mezuniyet törendir.
- Öyle bir sistem kurmalıyız ki bir daha kimse darbe yapamasın. Aynen TSK’nın yeniden yapılandırılması gibi, istihbarat birimlerinin de yeniden yapılandırılması gündemde.
- Kamuda FETÖ temizliği devam ediyor. Bunlarla en ufak bir ilişkisi olmayan vatandaşlarımız rahat olsun. İlişkisi olan da korksun, her şeyin de bir bedeli var.
- Amerikalılar empati yapmalı. ABD’yi yıkmaya çalışan bir örgüt lideri, burada Çankaya’da bir villada biz 15 sene yaşamasına müsaade etsek, ne hissederlerse biz de aynı şeyi hissediyoruz. 
- Almanya’da Türkiye’nin aradığı 4 bin 500 teröristle ilgili dosya ve dava var. Bu mahkemeler karar almakta zorlanır, bunları senelere yayarken ne hikmetse Alman Anayasa Mahkemesi, Sayın Cumhurbaşkanımızın Köln’deki mitinge telekonferansla katılmasını 24 saatten az bir sürede yasakladılar. Maşallah Alman adaletine!.. 
- Papa, ‘Türkiye’deki darbe girişiminden emin değilim’ demiş. Oturdukları yerden sanki birtakım şüpheler varmış gibi demeçler vermelerini doğru bulmayız.
- Cumhurbaşkanımıza suikast girişiminde bulunan 37 kişiden 36’sı yakalandı. Bu timin içindeki herkes gönüllü idi. 
- (Mehmet Görmez’in, Diyanet İşleri Başkanlığının Cumhurbaşkanlığına bağlanması yönündeki sözleri) Bürokratların ‘Şöyle bir yapılanma olsun” şeklindeki konuşmaları bürokrasinin genel teamülleri bakımından şık değil.

CANİKLİ FETÖ'CÜ MEMURLARLA İLGİLİ KONUŞTU

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bazı medya kurumlarında yer alan haberlerde darbe girişimi sonrası açığa alınan memur ve üst düzey kamu görevlilerinin akıbetine ilişkin açıklamaların doğru şekilde yansıtılmadığını belirterek, “FETÖ’nün bütün mensuplarının tasfiye edilmesi konusunda ne şahsımda ne de hükümetimizde hiçbir tereddüt yoktur” dedi. 

Canikli, “Örgüt üyesi olan her kademedeki memurun tamamının hem memuriyetten uzaklaştırılması hem de yasaların öngördüğü en ağır cezaya çarptırılması, hukukun gereğidir. FETÖ’nün silahlı ya da silahsız militanlarının kamu hizmetinde barınması, var olması hiçbir şart altında mümkün olmayacaktır. Söz konusu örgütün her bir üyesi yaptıkları hain girişimin bedelini elbette ödeyeceklerdir” dedi. 

FETÖ bağlantısı nedeniyle açığa alınanların, yönetici pozisyonunda olanların, doğrudan veya dolaylı örgüte üye olanlar ile herhangi bir şekilde örgüte destek olanlar veya aktif olarak örgüt faaliyetlerine katılanların da tasfiye edileceğini kaydeden Canikli, şunları kaydetti: “Bunların tamamı hem memuriyetten atılacak hem de en ağır şekilde cezalandırılacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında FETÖ üyelerinin hiçbirisi görev almayacak, var olanların da hepsi temizlenerek memuriyetlerine son verilecektir. Ancak, FETÖ ile geçmişte bir şekilde bağlantı kurmuş, daha sonra özellikle de 17-25 Aralık olaylarından sonra örgütle bağlantısını koparmış, hiçbir suça bulaşmamış ve örgüt içerisinde bir eyleme karışmamış olan alt düzeydeki memurların yakın takibine yönelik bir mekanizma oluşturulması düşünülmektedir.” 

ABD GENELKURMAY BAŞKANI MECLİS'TE

Darbe girişimi sonrası bazı generallerinin yaptığı açıklamalar nedeniyle Türkiye ile ilişkilerde gerginlik doğan ABD’nin Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Türkiye’ye geldi. ABD Merkezi Kuvvetler Komutanı Joseph Votel’in darbeci subaylar için “Muhataplarımız tutuklandı” sözlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan sert tepki göstermişti. Orgeneral Dunford, Ankara’daki temaslarının ardından sürpriz bir şekilde TBMM’ye gitti. Ziyarette Dunford, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile birlikte, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında saldırıya uğrayan Meclis’in hasar gören bölümlerinde incelemelerde bulundu. Telefon görüşmesinde Fetullah Gülen’in darbe girişimindeki rolüne ilişkin Dunford’u bilgilendiren ve iadesini isteyen Akar’ın, muhatabına bu konuda somut bilgiler de verdiği kaydediliyor. Orgeneral Dunford, Meclis ziyaretinin ardından Başbakan Binali Yıldırım tarafından kabul edildi. Yaklaşık 1 saat süren kabulde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass de hazır bulundu. Başbakan Yıldırım görüşmede, “ABD darbe girişimine karşı tutumunu sergilemeli. Gülen’in iadesi konusundaki beklentimizi tekrarlıyoruz” dedi. ABD Genelkurmay Başkanı Dunford ise 15 Temmuz’daki terörist darbe girişimini en güçlü şekilde kınadığını, bu ziyareti, ülkesinin Türk hükümeti ve milletiyle dayanışmasını göstermek amacıyla gerçekleştirdiğini söyledi.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...