Darbeye sosyal medyayla destek

Düzenleyen:
Darbeye sosyal medyayla destek

GÜNDEM Haberleri

Bir yıl önceden darbeye işaret eden hainler, teşebbüs başarısız olunca da “Her şey tiyatro” yalanına başvurdu, uluslararası kamuoyunun desteğini almaya çalıştı.

Sinem Erciyas ANKARA

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), 15 Temmuz darbe teşebbüsünün sosyal medya ayağını büyüteç altına aldı. Çalışmada, FETÖ’cülerin darbe gecesinde ve öncesinde sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarla nasıl algı operasyonu gerçekleştirdiklerine dikkat çekildi. Araştırmada, FETÖ’ye yakın kişilerin 15 Temmuz tarihinden önce de Twitter’dan darbeye işaret eden paylaşımlar yaptığı kaydedildi. Bu kapsamda, “Darbe girişiminden yaklaşık bir yıl önce, Eylül 2015 tarihinde, ABD’de yaşayan FETÖ yanlısı bir gazeteci, bir Twitter kullanıcısının ülkeye ne zaman döneceğini sorması üzerine ‘Temmuz 2016’ tarihini vermiştir. FETÖ’ye yakınlığı ile bilinen bir başka gazeteci 15 Temmuz tarihinden 8 gün önce attığı bir tweetinde ‘İyi bir çıkış yok artık’!, ‘kötü’, ‘daha kötü’, ‘en kötü’ çıkış var!’, ‘Kötü’ olan darbe diyeyim, gerisini siz tahmin edin’ yazarak bir hafta öncesinden açık açık darbe imasında bulunmuştur. Bu kişinin darbeyi kötü ihtimaller arasında en hafifi olarak nitelemesi de dikkat çeken bir başka noktadır. Son olarak darbeden bir gece önce 14 Temmuz tarihinde FETÖ’ye yakın bir başka gazetecinin kendi hesabından ‘Yatakta basıp, şafakta asacaklar’ yazarak apaçık bir şekilde darbeyi işaret ettiği görülmektedir. İlerleyen günlerde bu ifadenin kişinin Twitter hesabından silinmesi dikkat çekmiştir” ifadelerine yer verildi.

‘KALKIŞMA TİYATRO’ OYUNU

FETÖ’ye yakın hesaplar, 15 Temmuz gecesi ve sonrasında toplumun darbe karşısında direncini kırmaya yönelik de atağa geçti. İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıtı paylaşımlarla darbe girişiminin başkanlık sisteminin yolunu açmak üzere hükümet tarafından kurgulandığı iddiası yayıldı. Darbenin gerçek değil kurgu olduğuna yönelik Batı’nın da dikkatini çekmek için #Erdoğansfakecoup ve #OscarGoestoErdoğan etiketleri kullanıldı. FETÖ’cü hesaplar darbenin gerçekleştiği tarihten itibaren en çok  “tiyatro”, “oyun”, “diktatör” kelimelerini kullandı.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...