Gülen'den sonra Amerika için ikinci sınav

Düzenleyen:
Gülen'den sonra Amerika için ikinci sınav

DÜNYA Haberleri

DAEŞ’in Menbic’ten çıkarılmasının ardından dikkatler PYD için güvence veren ABD yönetimine çevrildi. Bu güvenceye göre, PYD’nin de buradan acilen çekilmesi gerekiyor.

ABD destekli Suriye Arap Koalisyonu (SAK) ve PKK’nın Suriye uzantısı terör örgütü PYD, Halep’in kuzeyinde DAEŞ kontrolündeki Menbiç ilçesini ele geçirdi. SAK ve PYD, Fırat Nehrinin batısında, iki buçuk aydır saldırdığı Menbic’i terör örgütü DAEŞ’ten aldı. ABD yönetimi ise, Türkiye’nin itirazları karşısında, en baştan itibaren, Fırat’ın batısındaki Menbiç ilçesinin DAEŞ’ten alınmasının ardından operasyonlara katılan PYD teröristlerinin burayı terk edeceğine dair Ankara’ya güvence verdi. İşte şimdi, Washington yönetiminin tutumu merak ediliyor. Amerikan yönetiminin, Türkiye’ye verdiği güvenceye göre, DAEŞ’in ilçeden uzaklaştırılmasıyla terör örgütü PYD’nin de bölgeyi terk etmesi gerekiyor. Ne var ki, şu an ki gelişmeler, ABD’nin sözünde durmayacağını gösteriyor. Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca Haseke ili, Kobani (Ayn el-Arab) ve Afrin ilçelerinde hakimiyetini ilan eden terör örgütü PYD, Fırat Nehrinin batısında Menbic’in ardından Cerablus’u da alarak Reyhanlı ilçesinin karşısındaki  bölgeye kadar genişlemeyi hedefliyor. Terör örgütü PYD kuşağı böylece Türkiye-Suriye arasında bir duvar işlevi görerek  iki ülkenin coğrafi bağlarını büyük ölçüde koparmış olacak.

AMERİKAN DESTEĞİ

ABD yönetimi de Suriye’nin Türkiye sınırında ve Fırat’ın batısında yer  alan Azez-Cerablus hattının DAEŞ’ten arındırılması gerekçesiyle PYD militanlarına savaş uçaklarıyla destek sağlıyor. Bilindiği gibi Arap gruplar istemediği hâlde, ABD, terör örgütü PYD’nin de Menbic operasyonuna katılması konusunda çok ısrarcı olmuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 7 Haziran’da yaptığı açıklamada “Fırat’ın doğusunda (terör örgütü PYD’nin silahlı kolu) YPG’li teröristlere lojistik destek vermek istiyorsa o ayrı ama özellikle operasyonlar bittikten sonra batısında bir tane bile YPG’li terörist istemeyiz. ABD de bu konuda garanti verdi. Eğer sözünde durursa garanti verdi. Çünkü YPG/PYD gittiği yerlerde etnik temizlik yapıyor” ifadelerini kullanmıştı. Ankara, şimdi Washington’a “Sözünü tut, samimi olduğunu göster” çağrısında bulundu. Pentagon Sözcüsü Gordon Trowbridge, “Menbic’in tarih boyunca bir Arap şehri olduğu gerçeğinin kesinlikle farkındayız ve operasyonlar tamamlandıktan sonra da böyle kalmasını bekliyoruz” dedi.

MENBİÇ BAYRAM YAPIYOR

İki yıldır DAEŞ’in elinde bulunan Halep’in en büyük ilçesi Menbic, DAEŞ’li teröristlerden tamamen temizlendi. Menbic merkezle birlikte 200 köydeki DAEŞ militanlarının öldürüldüğü ya da kaçtığı bildirildi. 2 binden fazla DAEŞ’linin öldürüldüğü operasyon sonrası kadın çocuk binlerce Halepli sokaklara akın ederek kutlama yaptı. Menbic operasyonuna katılanlar DAEŞ’ten kurtulmanın sevinciyle halay çekti.

SINIRDA ESAD KATLİAMI: 36 ÖLÜ

Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısında bulunan Suriye’nin Bab-Al Hava Sınır Kapısı yakınındaki muhaliflerin kontrolünde olan Sarmada kasabasına dün Esad rejimine bağlı uçaklar tarafından 2 ayrı hava saldırısı düzenlendi. Yerleşim yerlerinin bombalanması sonucu 20’si kadın ve çocuk olmak üzere 25 kişi öldü, 40 kişi yaralandı.
Öte yandan Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının İdlib’te düzenlediği hava saldırısında 11 kişi hayatını kaybederken, 25 kişi de yaralandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...