Vali yardım isterse asker devreye girecek

Vali yardım isterse asker devreye girecek

GÜNDEM Haberleri

ÇEKİLME süreci İl İdaresi Kanunu'nun 11. maddesine göre ilerleyecek. Bu maddeye göre asker, olaylara ancak valilerin destek istemesi halinde müdahale edebiliyor. Vali talimat vermezse operasyona çıkamıyor.

PKK'nın sınır dışına çekilmesi sırasında alınacak tedbirleri ilgilendiren protokol birkaç gün içinde İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında imzalanarak uygulamaya girecek. İçişleri Bakanı Muammer Güler protokol çalışmasının İl İdaresi Kanunu'nun 11'inci maddesinin D bendi çerçevesinde devam ettiğini söyledi. Bu bent, valilerin ilde çıkacak olayların önlenmesi için gerek görürse TSK'dan destek istemesini düzenliyor. Askerin olaylara ancak yardım istenmesi halinde dahil olması hükmünü içeriyor. Bu hükme göre vali yardım istemediği veya talimat vermediği sürece asker operasyona çıkamıyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da, gazetecilerin "Asker çekiliyor" iddialarını hatırlatmaları üzerine, "Hayır hayır, her şey hukuka uygun şekilde yapılır" cevabını verdi. Yılmaz, gazetecilerin protokol ile ilgili sorularına "Mevcut durumda terörle mücadele kimin görevi?" sorusu ile karşılık verdi. Gazeteciler, "TSK" deyince Yılmaz, "Olur mu canım. Ülke içindeki emniyetten, huzurdan, güvenden İçişleri Bakanlığı sorumludur. İl İdaresi Kanununa göre birden fazla ilde terör olayı çıktığında valinin talebi üzerine silahlı kuvvetlerden destek alınır. Asli vazife İçişleri Bakanlığı'nındır" dedi. İsmet Yılmaz, "askere ateş etmeme talimatı verildi mi" sorusuna ise "Yok arkadaşlar. Bir yıl önce ne talimatı verilmişse, bir yıl önce verilen talimat aynen... 'Ülkenin hakkını hukukunu koru, vatandaşın güvenliğini sağla.' O görev dün de verilmişti, bugün de aynısıdır" cevabını verdi. Yılmaz, sınır ötesi operasyon tezkeresinin süresinin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin sorular karşısında da "Bakalım, daha vakit çok arkadaşlar" demekle yetindi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...