Asırlık ilaçların dünyasına seyahat

Düzenleyen:
Asırlık ilaçların dünyasına seyahat

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Aklımıza gelebilecek her şeyin müzesi varken neden ilaçların olmasın? Eskişehir’de yaşayan iş adamı Niyazi Çapa da böyle düşünerek mümessil olarak çalıştığı için alaka gösterdiği tıbbi malzemeler ile asırlık ilaçlar için müze açmış.

Tarihî Odunpazarı Evleri bölgesindeki Beylerbeyi Konağı’nın bir katını ecza müzesi olarak değerlendiren Çapa, insanları medikal malzemelerin mazisine doğru nostaljik bir seyahate çıkarıyor. Yıllardır kapanan eczanelerden toplana medikal malzemelerle kurulan ecza müzesi, geçmiş zamanlardaki eczacıların çalışma yöntemlerini günümüze taşıyor. 32 yıl boyunca eczanelerde kalfalık ve havan karıştırıcılığı yaptığını ifade eden Çapa, o dönemlerde doktorların verdiği reçetelerde ilaçların formüllerinin bulunduğunu anlatarak, şöyle konuştu: “Reçetede ‘Şu ilaçları karıştırıp, 30’a böleceksin, 21’e böleceksin” yazardı. Yani 21 adet ilaç anlamında. Öksürük şurupları, kan şurubu, göz, kulak, burun damlaları, buğular, merhemler hep formül üzerine gelirdi eczaneye. Güzellik kremleri, losyonlar şimdiki gibi hazırda bulunmazdı. Biz üretirdik. Evin hanımı gelir, eczaneden güzellik kremini fincanına doldurur giderdi. Toplasanız 80 tane müstahzar (Önceden hazırlanarak eczanede bulundurulan ticari ilaç) vardı.”

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...