İş yerinde yeni trend: Takım yerine jean

Düzenleyen:
İş yerinde yeni trend: Takım yerine jean

YAŞAM Haberleri

Her gün değişen dünyada, çalışanlar, iş yerleri ve kıyafetler de sürekli yenileniyor. Kadın ve erkekte takım elbiseler yerini rahat pantolon ve hatta ‘jean’lere bıraktı...

Canan ERASLAN

İş yerinde verimliliği artıran en önemli etkenlerden birinin çalışan mutluluğundan geçtiği, kabul edilen bir gerçek. Nasıl okullar “Çocuğun hazırlanması gereken dersler var. Bir de kıyafetiyle saçıyla uğraşmayalım” diyorsa, iş yerlerinde de rahat kıyafet trendi hâkim olmaya başladı. Eskiden bir ofis çalışanının takım elbise ve kravatsız işe gelmesi ‘ciddiyetsiz’ olarak değerlendirilir, yöneticilerin bunun dışında giyinmesi akıldan bile geçmezdi. Yurt dışı bağlantılı bazı şirketler ise sadece cuma günleri ‘serbest kıyafet’ uygulaması yapar, ona da ‘Friday, free day’ derlerdi. Şimdi ise dizilerde görüyoruz. Kapri denilen kısa pantolonla işe gelen patron; kıyafetinden asistan mı, genel müdür mü anlaşılamayan çalışanlar, moda esintileriyle yarışan kadınlar... O kadar olmasa da gerçek hayatta da iş yerlerinden benzer görüntüler artıyor. Şimdi birçoğu takım elbiseyi ‘ciddiyet göstergesi’ olarak görmüyor, jean üzeri ceket, pantolon ve tişört ve hafta sonu çalışanlar için eşofman... Hepsi doğal.
Regus adlı şirketin dünyada 40 bin kişi arasında yaptığı araştırma da bu trendin rakamlara bürünmüş hâlini gösteriyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, iş insanlarının yüzde 79’u jean’in ve yüzde 52’si de tişörtlerin uygun ofis giysisi olabileceğini belirtiyor. Evden çalışanların yüzde 50’yi aşan bölümü pijama, eşofman ve daha rahat giysilerle çalışırken, bunların yüzde 82’si görüntülü görüşmelerden sonra daha şık giyiniyor. Yeni ofis düzeninde takım elbise ve kravat sadece birkaç iş alanında standart olarak kalırken, jean ve yarı serbest iş kıyafeti, yenilikçilik için daha uygun kıyafet olarak görülüyor. Silikon Vadisi gibi teknoloji üretmeye yoğunlaşmış bölgelerde ise terlik ve sandalet bile ‘normal’ olarak görülüyor.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...