BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > ETLE ÇEMENİN BULUŞMASI PASTIRMA

ETLE ÇEMENİN BULUŞMASI PASTIRMA

İnternet üzerinde mutfak ve tad üzerinde söyleştiğimiz grubun bu haftaki konusu...



Sevimli Lezzetler Sevim GÖKYILDIZ sevim.gokyildiz@tg.com.tr İnternet üzerinde mutfak ve tad üzerinde söyleştiğimiz grubun bu haftaki konusu... Benim de çok sevdiğim, aklıma gelince ağzımı sulandıran özel bir lezzet: Pastırma... Nedense güllaç gibi pastırma da Ramazan ayında aklımıza gelir. Az da olsa sofrada bulunan olmazsa olmaz iftariyeliklerdendir. Oysa kış mevsimi tercih edilse bile iyi muhafaza edilmiş pastırma her mevsimde yenilebilir. Grupta kelimenin etimolojik münakaşası yapıldı. Bir iddiaya göre, pastırma kelimesinin kökeni Orta Asya’dan geliyor. Göçebe atalarımız uzun süren savaş yolculuklarına çıkarken, kolay ve besleyici olması için yanlarına tuzlanmış sığır ve benzeri etler almışlar, bu etleri bazen açık, bazen de deri dağarcıklar (kılıflar) içine atın eğerine bağlayıp bacaklarının arasında iyice sıkıştırmışlar, tuzlanmış ette de basıla basıla pastırma haline gelmiş. Masalı anımsatan bu hikayeye karşı gelenler de var. Basmak fiilinin Türkçede mevcut ve canlıyken ses değişimine uğramasını dilbilim yasalarına aykırı buluyorlar. Ayrıca “Pastırma yapımında bastırma işlemi yer almaz; et çemene bulanır ve askıda kurutulur” diyorlar. İYİ PASTIRMA NASIL YAPILIR Neyse, kelimenin kökeni ne olursa olsun, bizi ilgilendiren lezzeti. İyi pastırma sığır etinin ön kol, sırt etlerinden yapılıyor. Ama pastırmaya hakiki lezzeti veren üzerini kaplayan çemen. Çemen; buy otunun tohumunun ezilmesi ve içine sarımsak, kırmızı biber ve az su eklenmesiyle oluşan bir karışım. Ayrıca çemen etin gereğinden fazla kurumasını önler, etin içindeki yağların oksitlenerek acılaştırmasına mani olur. PİŞİRİNCE KOKUSU GİDİYOR Türkiye’de pastırma denildiğinde ilk akla gelen Kayseri olur. Kayseri pastırması yapımında özel bir ustalık kullanıldığını, etin ve çemenin seçiminde yılların verdiği tecrübeyle en kalitelilerin tercih edildiğini biliyoruz. Tek kusuru kokusu. Üstelik yerken değil, yedikten sonra üstümüze sinen koku. Ne yazık, çok kişi, çok kere sırf bu koku yüzünden pastırmadan mahrum kalıyor. Çaresi var. Pişirilince koku yok oluyor. Ya da etkisi azalıyor. O zaman çiğ yemekten kaçınanlar için pastırmalı yemek tarifleri vereceğim. Size üç tarifim var. İkisi klasik. Pastırmalı kuru fasulye ve pastırmalı yumurta. Üçüncü çok değişik tavuklu-pastırmalı bir tarif. PASTIRMALI KURU FASULYE MALZEMELER > 400-500 gr kadar haşlanmış kuru fasulye > 7-8 dilim pastırma > 1 orta boy soğan > 2 çorba kaşığı salça > 1 çorba kaşığı tereyağı > Tuz, karabiber ve kırmızıbiber HAZIRLANIŞI Tencerede yağı eritin. Soğanı sararıncaya kadar kavurun. Salçayı ilave ederek pişirmeye devam edin. Pastırmaları birkaç parçaya bölüp tencereye ekleyin ve soğanla beraber 2-3 dakika kısık ateşte pişirin. 2 su bardağı su tuz, karabiber, kırmızı biber ve haşlanmış, süzülmüş fasulyeleri katın. 15 dakika kadar orta ateşte pişirin. PASTIRMALI YUMURTA MALZEMELER > 4 adet yumurta > 250 gr patatesi soyup küp şeklinde doğrayın > 250 gr pastırma, parçalanmış > 1 adet soğan > 1 yemek kaşığı tereyağı > 1 yemek kaşığı maydanoz, doğranmış > 2 kaşık zeytin yağı > Tuz, karabiber HAZIRLANIŞI Patatesleri 5 dakika kaynattıktan sonra, suyunu süzüp bir kenarda beklemeye alınız. Pastırma ve soğanı tavada 5 dakika sote ettikten sonra, zeytinyağı, tereyağı ve patatesleri ekleyerek 10 dakika pişiriniz (sürekli çevirerek). Tuz ve karabiberi serptikten sonra, yumurtaları kırarak 5 dakika daha pişiriniz. Maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapınız. TAHİNLİ PASTIRMALI TAVUK SARMA MALZEMELER > 1 tavuk göğsü > 10 dilim pastırma > 1 çay bardağı tahin > 3 diş sarımsak > 3 çorba kaşığı galeta unu > 1 limon > yarım bardak zeytinyağı > kimyon, tuz, karabiber, kırmızı biber, yarım çay bardağı ceviz içi. HAZIRLANIŞI: > Tavuk gögüs etlerini ince ince kesip fileto haline getirin. Rondonun içine sarımsakları, tahini, limon ve zeytinyağını, cevizi, baharatları alıp çekin. Üzerine galeta unu koyarak kıvamını ayarlayın. Tavuk etlerinin üzerine bu karışımı paylaştırın. Üzerine yaydıktan sonra birer dilim pastırma da koyun. Daha sonra rulo yapıp kürdanla tutturun. Susama bulayıp yağda kızartın. İNCİ “-Kadının şık olması öncellikle kendisini ne kadar tanıdığına bağlı. ‘Moda kendine yakışandır’ der çoğu insan... Bu genel olarak doğru, ama trendleri de takip ediyor olmak ve kendin için en doğru şekilde uygulamayı başarabilmek çok önemli...” (...Eda Taşpınar / Modacı) SİZ­DEN GE­LEN­LER FURKAN BAYRAM ­Bayram Ailesi’nin atom karıncası; doğum günün kutlu olsun... Tarifiniz (...Gonca Nur Yılmaz’ın lezzeti) TAVADA FIRFIR TATLISI MALZEMELER: > 2 adet yumurta > 1 kahve fincanı yoğurt > 1 kahve fincanı sıvı yağ > 1 paket kabartma tozu > Aldığı kadar un ŞERBETİ İÇİN: > 3 su bardağı toz şeker > 2.5 su bardağı su > 2-3 damla limon suyu ÜZERİ İÇİN: > Toz Antep fıstığı > Kızartmak için sıvı yağ HAZIRLANIŞI: Şerbeti için; su, şeker ve limon suyunu bir kaba koyup kaynatın. Buzdolabında soğutun. Yumurta, yoğurt ve sıvı yağı karıştırın. Kabartma tozu ve unu yavaş yavaş ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru hazırlayıp bez altında yarım saat dinlendirin. Hamuru ikiye ayırın. Merdane ile 2 santim kalınlığında açın. 2 santim olacak şekilde kareler kesin. Karenin karşılıklı iki ucunu yapıştırın. Diğer iki ucu ters yönde birleştirin. Kızdırılmış derin sıvı yağda hamurları kızartın. Yağlarını süzdürerek çekin. Hemen soğuk şerbete atın. Biraz bekletip, servis tabağına alıp, üzerine Antep fıstığı serperek servis edin. FEHİM KAYA Hollanda’nın yakışıklı delikanlısı; iyi ki doğdun... Şiiriniz (...Sevim Sezgi’nin mısraları) BENDE KALMALI Bir sevdiğim olmalı Nisan yağmuru gibi gözleri Siyah-yeşil fark etmez Ağladığımda ağlamalı, güldüğümde gülmeli Bir sevdiğim olmalı Bahar kokmalı ipek saçları Esmer-sarışın fark etmez Rüzgarda dört bir yana savrulup Su gibi dalga dalga olmalı... Tavsiyeler (...Mor ve Berisi’nin püf noktası) ZEYTİNYAĞI ŞİŞELERİ Şişelerdeki zeytinyağı bittiğinde dipte kalın bir tortu oluşur. Bu tortuyu temizlemek için üç çorba kaşığı tuzu ve yarım su bardağı sirkeyi şişeye döküp 24 saat bekletin. Şişeyi ters çevirip sallayın. Ardından deterjanlı sıcak suyla yıkayıp durulayın. Göreceksiniz, şişeniz pırıl pırıl olacak. RAYMOND WEIL’den kişilikli model... Ünlü İsviçreli saat üreticisi RAYMOND WEIL’in mekanik freelancer koleksiyonunun ilk tarih göstergeli kronografı, kişilikli ve şehirli bir erkek modeli. Freelancer Chronograph, tekniğin ve modernliğin cüretkâr bir harmanı olarak tanımlanıyor. Modern renkleri, yalın tasarımı, ölçülü ve dengeli dış hatları ile dikkat çekiyor. Mat siyah kadranı, ince ve zarif stili ile Freelancer Chronograph, koleksiyonun orijinal ruhuna sadık kalarak cesur bir minimalist yaklaşımı benimsiyor. Saatin kadranındaki alanda saat, dakika, saniye, kronograf ve tarih gibi çeşitli fonksiyonlar yer alıyor. Bİ­ZE ULA­ŞIN: e-pos­ta: omer.soz­tu­tan@tg.com.tr te­le­fon: (0212) 454 30 00 faks: (0212) 454 31 00 ad­res: tür­ki­ye ga­ze­te­si ih­las med­ya pla­za 29 ekim cad­de­si, 34197 ye­ni­bos­na/is­tan­bul
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 106825
    % -0.03
  • 3.5168
    % -0.27
  • 4.1281
    % 0.04
  • 4.5311
    % -0.04
  • 145.254
    % 0.12
 
 
 
 
 
KAPAT