Demirel'in fiş arşivi

/ Kaynak: OZEL
Demirel'in fiş arşivi

GÜNDEM Haberleri  / OZEL

28 Şubat döneminin 'fiş'leri Süleyman Demirel'den çıktı. Ordudan atılan 20 kişiye ait fişleme belgeleri bulundu.

Askerî ayağı tamamlanan 28 Şubat soruşturmasında, darbe yapmakla suçlanan komutanlar önümüzdeki aylarda hakim karşısına çıkacak. Soruşturmanın sivil ayağı ise sürüyor. Darbecilerle iş yapan dönemin iş, medya, sendika, öğretim kurumları ve STK'lar mercek altında. 28 Şubat darbesi ile ilgili kamuoyunda en çok eleştirilen isimlerden biri de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel. 9. Cumhurbaşkanı, askere yakın durmak, hatta kimi çevrelerce darbe faaliyetinin bizzat içinde yer almakla suçlanıyor. Döneme ilişkin dokümanlar arasında Demirel'in arşivinden çıkan belgeler de bulunuyor.
Askerî kaynaklarca yapılan fişlemeler "Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Arşivi" damgasını taşıyor. Belge, ordudan atılan 20 subayın sivil hayatına dair fişleme bilgilerini içeriyor. 28 Şubat sürecinde Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde tam bir cadı avı başlatıldı. Sicili son derece parlak, mesleğinin baharındaki yüzlerce subay ve astsubay çeşitli yöntemlerle ordudan uzaklaştırıldı. Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararları ve üçlü kararnameyle TSK'dan atılanlar dışında, çok sayıda zorla emekliye sevk edilen ve tehditlerle istifa ettirilen subay da bulunuyor. Ortaya çıkan belgeler ordudan uzaklaştırılan subayların sivil hayatlarında da rahat bırakılmadıklarını gösteriyor. Tek tek takip edilmişler. Herhangi bir yerde işe girmemeleri için baskılar uygulanmış. Tüm engellemelere rağmen bu subayları işe alan kurumlar ise fişlenmiş.
"Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Arşivi" damgasını taşıyan üç sayfalık bir belge fişlemelerin boyutunu gözler önüne seriyor. Belgede ordudan atıldıktan sonra çeşitli kurumlarda işe giren 20 kişiye ait bilgiler bulunuyor. Belgenin başlığında "YAŞ kararı ile TSK'dan atılan ve Refah Partili belediyelerce işe alınan personel listesi" ifadesi yer alıyor. Belgede ordudan atılan subayların rütbeleri, isimleri ve işe alındıkları kurum sıralandıktan sonra son sayfa da 9 maddelik bir detay bilgi verilmiş. Belgede yer alan şu ifade bilginin "fişleme bizzat Demirel tarafından mı istendi?" sorusunu akla getiriyor: "YAŞ kararları ile TSK'dan atılan personelin Refah Partisince belediyelere yerleştirilmesi hakkında edinilen bilgiler aşağıda sunulmuştur." Bu ifade yazının bir talep üzerine Cumhurbaşkanlığına gönderildiğini ortaya koyuyor. 28 Şubat sürecinde çeşitli bahanelerle ordudan uzaklaştırılanlar arasında özellikle YAŞ mağdurları büyük sıkıntılar yaşadı. Baskılar yüzünden uzun süre iş bulamayanlar oldu. Yaşadıkları o büyük dramın sebebi yıllar sonra ortaya çıkan belgelerden daha net anlaşılıyor.




nbsp;Demirel'in fiş arşivi

GÜNDEM
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...