Vergi indirimiyle büyüdü 3. havalimanı ile uçacak

- Güncelleme:
Vergi indirimiyle büyüdü 3. havalimanı ile uçacak

Ekonomi Haberleri

kentsel dönüşümün ardından 3. havalimanı ihalesenin yapılması, Kanal İstanbul'un ise gün sayması, iş makinesi sektöründe hedefleri büyüttü.



İş makineleri sektöründe satışlar, gayrimenkul projeleri ve vergilerin indirilmesiyle adeta patladı. Geçen yıl yüzde 14 büyüme ile 13 bine yakın iş makinesinin satıldığı sektör, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul gibi dev projelerle çıtayı daha da yükselterek yıl sonu beklentisini 14 bine çıkardı. İnşaattaki yüksek performans, art arda gelen gayrimenkul projeleriyle birlikte iş makineleri sektörü son 1.5 yıldır adeta tüm zamanların rekorunu kırıyor. nbsp;Özellikle 2012 yılına, dört yıldır yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 1'e indirilmesiyle giren sektör, yılı yüzde 14 gibi yüksek bir büyüm oranı ve 12 bin 750 adetlik satışla tamamladı. Bu yıl da satışların iyi gittiğini söyleyen sektörün büyüme beklentisi yine çift haneli. Yüzde 10'luk büyüme ile 14 bin adet iş makinesi satmayı hedefleyen iş makinesi üretici ve ithalatçıları, önümüzdeki dönem için en çok kentsel dönüşüm, üçüncü havaalanı projesi gibi etkenlerle canlılığını koruyacak olan inşaat sektörüne güveniyor. Geçen yıl iş hacmi 6.2 milyar dolara ulaşan sektörün büyüklüğünün ise yıl sonunda nbsp;7 milyar dolara çıkması bekleniyor. Türkiye'nin çılgın projelerinin iş makinelerinin yanısıra beraberinde çeşitli sektörleri hareketlendirmesi bekleniyor. Dışa da açılan sektörde 1.5 milyar dolarlık da ihracat rakamı gerçekleşti. Dünya geneli düşünüldüğünde net ithalatçı konumunda olan Türk iş makinesi sektörünün ithalat hacmi ise 3.3 milyar dolar. Tahmini olarak 600 şirketin faaliyet gösterdiği sektörde bunların büyük bölümü ithalatçı. Geriye kalan 100 imalatçı ve 220 yan sanayi şirketiyle sektörde talebin yüzde 60'ını ithalatçılar, yüzde 40'ını üretici karşılıyor.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...