İşveren: Suriye, Taşeron: DHKP-C

İşveren: Suriye, Taşeron: DHKP-C

GÜNDEM Haberleri

Reyhanlı saldırılarının DHKP-C ve Acilciler Grubu'na bağlı 3 kişi tarafından gerçekleştirildiği belirlendi.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde düzenlenen bombalı saldırının yaraları sarılmaya çalışılırken olayın perde arkasına ilişkin bilgiler de netleşti. Saldırının ardından çalışma başlatan istihbarat birimleri eylemin DHKP-C ve Mihraç Ural'ın örgütü Acilciler Grubuna bağlı üç kişi tarafından gerçekleştirildiğini belirledi. Saldırının arkasındaki isimlerden birinin DHKP-C'nin bir süredir Suriye'de El Muhaberat'ın sağladığı imkanlarla barınan lideri Hüseyin Fevzi Tekin olduğu iddia edildi. Gözaltına alınanların Suriye istihbaratı El Muhaberat'la bağlantılı oldukları öğrenildi. Saldırganların Hatay'ın yerlisi olduğu kaydedildi. Yüzlerce kiloluk plastik patlayıcı yüklenen araçlarla gerçekleştirilen eylemin şiddetini artırmak için füze başlıklarında kullanılan RDX'le takviye edildiği tespit edildi. RDX ancak devlet kontrolünde üretilen bir madde, terör örgütlerinin İstihbarat örgütleri ile bağlantılı olmadan bu maddeye ulaşmaları imkansız. Geçmişte başta Gazeteci Uğur Mumcu olmak üzere Türkiye'yi sarsan birçok suikastta kullanıldı. Patlayıcı yüklü Ford Transit araçlarının 2 yıl önce alındığı ve bu süre zarfından hep garajda bekletildiği öğrenildi. Olaydan önce istihbarat alındığı da belirlendi. Son bir ayda üç defa saldırı istihbaratı güvenlik birimlerine yansırken son istihbaratın patlamadan bir gün önce alındığı öğrenildi. Patlayıcı yüklü üç araçla Hatay, Gaziantep ve Adana'da eylem gerçekleştirme hazırlığında olunduğu istihbaratı alan güvenlik birimleri bütün çalışmalarına rağmen Reyhanlı'daki patlamaların önüne geçemedi. Patlayıcı yüklü bir aracın daha arandığı kaydedildi.


PROVOKASYON DA nbsp;YAPMIŞLAR
İran ve Suriye istihbaratının kontrolündeki grupların Reyhanlı'yı uzun süredir böyle bir eyleme ve muhtemel provokasyonlara hazırladıkları belirlendi. Esad rejiminden kaçıp ilçeye sığınan Suriyelilerle yerli halk arasında gerginlik çıkarmak isteyenler bir dizi provokasyon devreye soktu. Patlamadan bir hafta önce bayrak üzerinden bir provokasyon gerçekleştirildi. Suriyelilerin işlettiği lokantaya giden provokatörlerin iki gün üst üste yemek yedikten sonra hesap ödememe üzerinden kavga çıkardıkları sonra da Suriyeliler bayrak yaktı diye halkı galeyana getirdiği belirlendi. El Muhaberat ve SAVAMA ajanlarının bir süredir "muhalifler Reyhanlı'ya saldıracak" diye propaganda yaparak halkı etkilemeye çalıştığı da öğrenildi. nbsp;


ASIL HEDEF ANKARA'YDI
Bu arada bombacıların asıl hedefinin Ankara olduğu belirlendi. Saldırganların Kocatepe Camii altındaki bir mağazanın önünde saldırıyı gerçekleştirmeyi planladığı, ancak takip sebebiyle adres değiştirildiği belirtiliyor. Saldırganların Suriye'deki bağlantılarından yüklü miktarda para aldıkları da belirlendi.




nbsp;İşveren: Suriye, Taşeron: DHKP-C

DEFNEDİLDİLER
Kimlikler nbsp;DNA testiyle nbsp;belirlendi
Reyhanlı'daki saldırılarda ölen 46 kişiden 39'unun kimlikleri DNA testiyle belirlendi. Daha sonra ailelerine teslim edilen cenazeler Reyhanlı Asri Mezarlığı'nda gözyaşları ve dualar arasında toprağa verildi. Ölenlerden kimlik tespit çalışmaları tamamlanan 3'ü Suriye uyruklu 39 kişinin isimleri şöyle: Mehmet İri, Abdülkadir İşcan, Abdo Ersürer, Kadriye Aylar, Ahmet Okyay, Ahmet Hamdi Bozkaya, Vahit Altıntaş, Hakan Çalım, Yusuf İşgör, Kemal Akıncı, Azize Yumuşak, Hüseyin Çolak, Mustafa Ayaz, Sabiha Dereceli, Murat Yeliz, Mehmet Ali Şanlioğlu, Ahmet Uyar, Meryem Zor, Ahmet Ceyhan, Nihal Şimşek, İbrahim Çelik, Tahir Yumuşak, Fidan Zor, Fehmi Karaca, Selim Arslan, Hakan Kurtulan, M. Koray Cüneydioğlu, Nihat Özdemir, Turgay Güdük, M. Ali Karakuş, Muzaffer Beşer, Oğuzhan Tuna, Elif Kanlı, Halil Erdemci, Nadire Kuvvet ve Fatma Nur Erboz ile Suriye uyruklu Retibe Biter, Ahid Nehhal Hasan ve Atşe Sabana.




nbsp;İşveren: Suriye, Taşeron: DHKP-C

Saldırıya bayraklı tepki
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, 46 kişinin hayatını kaybettiği 150'den fazla vatandaşımızın yaralandığı bombalı saldırılara öfke dinmiyor. Kışkırtmalara ve tahriklere rağmen sağduyusunu koruyan Reyhanlı halkı, saldırılara tepki olarak her yeri bayraklarla donattı. Vatandaşlar evlerinin balkon ve camlarına bayrak asarken, esnaf da işyerlerini ay-yıldızla donattı. nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...