Başbakan, 'Daha vahim olan seyirci kalmak' dedi

Başbakan, 'Daha vahim olan seyirci kalmak' dedi

Politika Haberleri

Başbakan Erdoğan Suriye'de yaşanan katliamlara dikkati çekerek çağrıda bulundu. Erdoğan, 'Bebeklerin katledilmesinden daha da vahim olan seyirci kalmaktır' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, SETA tarafından Mayflower Otel'de düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, "Adalet, sadece maddi refahın adil dağılımıyla sınırlı değildir, ön yargılara dayalı ırkçı ayrımcılık da bir adaletsizlik ve haksızlık türüdür. Irkçılık insanlığın onurunun ayaklar altına alınmasıdır. İnsanın hakkı olan en temel şeyden eşit ve adil muameleden mahrum edilmesidir" dedi.
Yeni bir adalet düzenine ihtiyaç var
Dünyanın acilen yeni bir adalet düzenine ihtiyacı olduğunu belirten Erdoğan, "Son dönemde Myanmar'da yapılan zulümleri, katledilen insanları, o çocukları acaba katledenler, hangi inancın, dinin mensuplarıdır? Peki, bunlara karşı insanlığın verdiği bir refleks var mıdır, nasıl böyle bir şey yapıyorsunuz diye soruyorlar mı? Hayır" diye konuştu.
Erdoğan, "Bazıları bu işe çok farklı nedenlerle yaklaşıyor. Bazıları diyor ki 'neyime lazım.' Birkaç ülke ise bu işte hassasiyetini ortaya koyuyor. Suriye'de bu katliama 'dur' diyemeyen bir küresel sistem, adil ve insancıl olduğunu iddia edemez" ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "Bizim kültürümüzde, medeniyetimizde sadece kötüler değil, o kötülerin barındığı, barınak bulabildiği toplumlarda o kötülüğün sorumluğunu taşırlar. İncil'e bakın bunu görürsünüz, Tevrat'a bakın bunu görürsünüz. Kur'an-ı Kerim'e bakın orada da bunu görürsünüz. Bir toplum kendisini değiştirmezse bedelini de topyekun öder. Ölen bebekler anne-babalarının olduğu kadar bizim de bebeklerimizdir"
Daha vahim olan seyirci kalmak
Erdoğan, "Birleşmiş Milletler'in bir itibarı ve ciddiyeti olacaksa mutlaka yeniden yapılandırılması ve dünyanın sorunlarına çözüm üreten bir kurum haline getirilmesi gerektiğini" dile getirerek, burada SETA gibi düşünce kuruluşlarına büyük görev düştüğünün altını çizdi.
Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "Bebeklerin katledildiği bir dünya masum bir dünya değildir, bebeklerin dini mensubiyetinden, milli mensubiyetinden, etnik mensubiyetinden bahsedilemez, o bebektir. Savaşın bile kendi içinde bir ahlakı vardır, bu ahlak sivilleri, özellikle de bebekleri savaşın dışında tutmayı, onları her ne pahasına olursa olsun korumayı gerektirir. Bebekleri hedef alan insanın onuru olmadığı gibi, o mücadelenin de asla onuru yoktur.
Bebeklerin katledilmesinden inanın daha da vahim olan bu katliama seyirci kalmaktır. Örneğin işte 10 gün önce Banyas'taki o yavruların böyle kucak kucak üstüne öldürüldüğünü gördüğüm an adeta çılgına döndüğüm an olmuştur, annelerinin koynunda öldürüldükleri an çılgına döndüğümüz an.''
Türkiye ile İsrail ilişkileri
Erdoğan, Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için yürütülen süreçle ilgili de, "Bu, yeni başlayan bir süreçtir. Henüz daha yolun başındayız. Daha ortasına gelmedik. Bizim burada 3 önemli başlığımız var; bunun birincisi özürdü. Bu halloldu. İkincisi tazminattı. Bu, henüz görüşülüyor. Üçüncüsü ise Filistin'e uygulanan ablukanın kalkması olayıdır. Bunlar olmadan bu adım atılmaz" dedi.
Erdoğan, "Filistin ittifakı bütün Filistinli tarafları, grupları kuçaklamalıdır. Hamas dahil Filistinli bütün grupların bulunmadığı masadan barış çıkmaz. Milli uzlaşı sağlandıktan sonra Filistin'de seçimlere gidilmesi demokrasiyi güçlendirecektir" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "Biz, (Filistin meselesi bir din, etnisite yahut toprak meselesi değildir) diyoruz. Filistin meselesine adil ve kalıcı çözüm bulmadan Ortadoğu'da sadece sözden ibaret bir barış bulursunuz. Filistin topraklarındaki işgalin sona ermesi adaletin bir gereğidir. Bu adalet ilkesini hayata geçirmeden barıştan, uzlaşıdan, refahtan bahsetmek mümkün değildir. Bunun için Filistin'de işgal ve ablukanın derhal sona ermesi ve 1967 sınırları üzerinde iki devletli çözümün hayata geçirilmesi gerekmektedir. Biz de Türkiye olarak bunu destekliyoruz."
Erdoğan, Türk ve Müslüman toplumu temsilcileriyle bir araya geldi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Rezidansı'nda düzenlenen resepsiyonda, başkent ve çevresindeki Türk toplumu ve temsilcileriyle bir araya geldi. Resepsiyona, bazı Müslüman toplum temsilcileri de katıldı.
Resepsiyonda, Başbakan Erdoğan'a yoğun ilgi gösterildi. Türk ve Müslümanlardan bazılar, Başbakan Erdoğan ile fotoğraf çektirmeye çalıştı. Erdoğan'a, kendisi ve eşi Emine Erdoğan'ın resimlerinin yer aldığı yağlı boya tabloları da hediye edildi.
Erdoğan San Francisco'ya gitti
Başbakan Erdoğan, ABD'nin başkenti Washington'daki temaslarını tamamlamasının ardından ANA uçağı ile TSİ 03.50'de Washington Joint Base Andrews Naval Askeri Havaalanı'ndan San Francisco'ya hareket etti.
Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, kızları Sümeyye Erdoğan ve Esra Albayrak ile Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ve eşi Fügen Tan da San Francisco'ya gitti.
ABD temaslarında Başbakan Erdoğan'a refakat eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile çok sayıda işadamının yer aldığı heyet ise Türkiye'ye dönmek üzere Washington'dan ayrıldı. nbsp;WASHINGTON AA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...