BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Sağlık deposu KAYISI

Sağlık deposu KAYISI

Manavlarda kırmızı kirazların, yeşil, bordo eriklerin yanında kendine has rengi ve özel kokusu ile kayısı arz-ı endam eder. Öylesine özeldir ki, rengini anlatmak için bile “kayısı rengi” deriz.



Sevim li Lezzetler Kayısı, ömrü uzun olmasa da gelişini sabırsızlıkla beklediğimiz, hepimizin severek yediği, tadı ve kokusu ile çok beğenilen bir meyvemiz. Kayısı denildiğinde ilk akla gelen elbette “Malatya” sonra da “Iğdır” illerimiz. Malatya kayısısını her zaman bulabiliyoruz. Nakliyeye dayanıklı, uzun müddet saklanabiliyor. Buna karşılık sofralık olarak nitelendirilen Iğdır kayısısı nakliye ve saklanmaya müsait yapıda değil. Yıllar önce, Iğdırlı bir kayısı üreticisi, ürününün özelliklerini, mükemmel kalitesini yazılı olarak anlatmış. Ancak, o yıllarda uçakla nakliye mümkün olamadığından, denemelik tadım paketini bir türlü bana ulaştıramamıştı. Malatya ve Iğdır, bu iki ilimiz kendi kayısılarının daha iyi, daha kaliteli olduğu konusunda her zaman rakip olmuşlar. Hatta birkaç yıl önce, TBMM de iki ilin milletvekilleri kendi kayısılarını dağıtıp, milletvekillerini etkilemeye çalışmışlardı. Bu konuda son söz elbette tüketiciye düşüyor. Benim bildiğim Iğdır kayısısı daha büyük, daha kokulu. Malatya kayısısı daha sert yapıda daha tatlı. FAYDALARI: 1. Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır. 2. Karaciğerin tahrip olan kısmının tamirini yapar. 3. Kemiklerin çok daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar. 4. Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur. 5. Mide ve oniki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur, meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde rol oynar. 6. Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır. 7. Üreme sistemi üzerinde önemli rolü bulunup, cinsel gücü artırmaktadır. 8. Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. 9. Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynar. 10. Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar. Klinik ölümündeki reanimasyon çalışmalarında kalbin cevap vermesinde etkili olur. 11. Kayısının potasyumca zengin, sodyumca fakir ve A vitaminin öz maddesi karotence zengin olması insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırmaktadır. ŞEKERPARE Kayısı ile yapılan en kolay tatlı tarifi: Malzemeler: * Yarım kg kuru kayısı * 1 litre su * 400 gr şeker * 1 su bardağı portakal suyu * 150 gr taze kaymak * 1 ufak su bardağı badem, fındık veya ceviz içi Hazırlanışı: * Kuru kayısıları bol su ile yıkayınız. * Sonra; 1 litre suyu ekleyiniz. * 1 Gün bu şekilde bekletiniz. * Şeker ilave ederek 1 saat kadar kaynatınız. * Kayısılar şiştiğinde tencereyi ateşten alınız. * 1 su bardağı portakal suyunu ekleyiniz ve soğumaya bırakınız. * Tencerenin içinden çıkardığınız kayısıları tamamen kopmayacak şekilde ortadan ikiye ayırınız. * Kayısıların içine bir miktar kaymak ve birer tane kuru yemiş yerleştirin. KAYMAKLI KAYISI JÖLESİ Malzemeler: * 1 kg kayısı püresi * 200 gr kaymak * 7 yaprak jelatin * 2 kahve fincanı toz şeker * 100 gr krem şanti Hazırlanışı: Kayısıyı kaynatıp, püre haline getirin. Şekerle karıştırın. Jelatini suda eritip püreye ekleyin. Pütürsüz bir hamur olana dek karıştırın. Bu karışımı kalıplara paylaştırın. Ortasına biraz kaymak koyup krem şanti sıkın. Buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin ve servis yapın. İNCİ “-Aynaya baktığımda güzel birini görüyorum ama; “Memleket gibi kadınım” demiyorum. Kendimi sempatik buluyorum... Aynaya bakmayı seviyorum, baktığımda çirkin bir şey görmüyorum...” (...Nursel Ergin / Oyuncu) SİZ­DEN GE­LEN­LER Tarifiniz - (...Meltem Yavuztürk’ün tarifi) ETLİ BARBUNYALI MISIR ÇORBASI MALZEMELER: * 1 su bardağı haşlanmış mısır * 1 su bardağı haşlanmış barbunya * Yarım kilo kemikli kuzu eti * 2 adet orta boy soğan * 1 çay bardağı yoğurt * 4 yemek kaşığı tereyağı * Yeteri kadar tuz, biber HAZIRLANIŞI: Parça kemikli kuzu etini 2 kaşık tereyağı ile karıştırarak pembeleşene kadar kavurun. Mısırları ilave edip üzerini bir parmak geçene kadar su ekleyerek kaynamaya bırakın. Soğanları ince doğrayın ve sararıncaya kadar 2 kaşık tereyağında hafif kavurun. Barbunyalarla beraber etli tencereye ekleyin. Çırpılmış yoğurdu azar azar çorbaya ilave edin. Tuz ve baharatlarını atıp kısık ateşte 10 dakika kadar daha pişirip servise sunun. YUNUS BAŞARAN (Başaran Ailesinin albümünden) Ailenin küçük delikanlısı 8 yaşına girdi... Doğum günün kutlu olsun... Bİ­ZE ULA­ŞIN: e-pos­ta: omer.soz­tu­tan@tg.com.tr Te­le­fon: (0212) 454 30 00 Faks: (0212) 454 31 00 Ad­res: Tür­ki­ye Ga­ze­te­si İh­las Med­ya Pla­za 29 Ekim Cad­de­si, 34197 Ye­ni­bos­na/İs­tan­bul
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT