BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis

Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın.
Anasayfa > Haber > İstanbul’da günde 2 milyon ekmek çöpe atılıyor

İstanbul’da günde 2 milyon ekmek çöpe atılıyor

Sağlık Bakanlığı, her yıl ortalama 44 milyar ekmeğin üretildiğini ve bunun yüzde 10’u-nun çöpe atıldığını açıkladı. İsraf sıralamasında yemekhanesi bulunan iş yerleri ilk sırada.



Yücel Kayaoğlu ANKARA Dünyanın bir çok bölgesinde insanlar açlıktan ölürken, ülkemizde ise üretilen ekmeğin yüzde 10’u çöpe gidiyor. İsraf konusunda vatandaşları bilgilendirmek için harekete geçen Sağlık Bakanlığı “Ekmek İsrafı” üzerine bir rapor hazırladı. Raporda, üretilen ekmeğin yaklaşık 40 milyar adetinin tüketildiği, 4 milyar adetinin ise israf edildiğine dikkat çekilerek, “İsraf edilen ekmek ülke ekonomisini yılda yaklaşık 700 milyon dolar kayba uğratmaktadır. İstanbul ilimizde günde 2 milyon ekmek israf edilirken, Ankara ve İzmir illerinde bu sayı yaklaşık 600 bini bulmaktadır” denildi. Raporda, gelir düzeyi yükseldikçe ekmek israfının arttığı, israfta yüzde 70 oranı ile yemekhaneli işyerleri, hastane, yatılı okul, öğrenci yurdu, otel ve lokantaların ilk sırada yer aldığı belirtildi. TASARRUF TAVSİYELERİ... Bakanlık, israfı azaltmak için evlerde alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı: * İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı, * Ekmek beyaz poşette saklanmalı, * Uzun süreli saklama amaçlanıyorsa ekmek derin dondurucuda ve poşet içerisinde muhafaza edilmeli, * Ekmek dilimlenerek tüketilmeli, * Kuruyan ekmekler israf edilmemeli, içinde az miktarda su kaynayan tencerenin üzerine yerleştirilen süzgeç üzerine konularak tüketilmeli, * Bayatlayan ekmekler galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çeşitli yemek, pasta ve tatlı yapımında kullanılmalıdır. RAF ÖMRÜ UZUN OLMALI Toplu tüketim yapılan kuruluşlarda ekmek israfını önlemek için alınması gereken tedbirler ise şöyle sıralanıyor: * Toplu tüketim yerleri olan; hastane, yatılı okul, askeri birlik ve öğrenci yemekhanelerinde ‘ekmek israfı önleme planları’ oluşturulması ve hayata geçirilmesi, * Üretimin talebe göre planlanması, * Raf ömrü uzun kaliteli ekmek üretilmesi, * Ekmeklerin fırında veya satış yerinde uygun şartlarda saklanması, * Toplu yemek tüketim yerlerinde ekmeğin dilimlenmiş veya küçük yuvarlak ekmek olarak verilmesi, * Self servis tezgahlarında ekmeğin baş tarafta değil, yemeklerden sonra yer alması, * Toplu yemek tüketim yerlerinde, mönüye göre ekmek siparişi verilmesi, artan ekmeklerin daha sonraki günlerde kullanılmasını sağlayacak mönü düzenlemesi yapılması.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 91128
    % 1.54
  • 4.8166
    % -0.38
  • 5.6339
    % -0.46
  • 6.342
    % -1.13
  • 190.848
    % -1.31
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT