Varşova direnişinin kahramanı öldü

Varşova direnişinin kahramanı öldü

DÜNYA Haberleri

Polonya'nın başkenti Varşova'daki gettoda 2. Dünya Savaşı sırasında Nazilere karşı ayaklanan Yahudi direnişçilerden Boruch Spiegel, 93 yaşında hayata veda etti.

Spiegel'in oğlu Julius Spiegel, babasının Montreal'deki bir huzurevinde öldüğünü açıkladı. Boruch Spiegel, Polonya'yı işgal eden Nazilere karşı ayaklanma başlatan 750 Yahudi direnişçiden biriydi.

Naziler, 300-400 bin Yahudiyi yaklaşık 3,5 kilometrekarelik bir gettoda yaşamaya zorlamıştı. Yahudilerin büyük kısmı, salgın hastalıklar ve açlık nedeniyle yaşamını yitirmiş, bir kısmı ise Treblinka ölüm kampına gönderilmişti. Treblinka'ya gönderilen yakınlarının akıbetini öğrenen Yahudiler, 18 Ocak 1943'te ayaklanmaya karar vermişti. 19 Nisan'da gettoya giren Naziler ile Yahudi direnişçiler arasında çatışmalar yaşanmıştı. 2. Dünya Savaşı sırasındaki tek Yahudi direnişi olarak tarihe geçen Varşova gettosu ayaklanması, 16 Mayıs'ta resmen sona ermişti. Ayaklanmada, yaklaşık 13 bin Yahudi öldürülmüş, 50'den az Yahudi ise kanalizasyon kanallarından kaçmayı başarmıştı. Spiegel, gettodan kaçmayı başaran Chaika Belchatowska ile savaştan sonra evlenmişti. (aa)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...