'Sınırlı idam' cezasının detayları belli oldu

Düzenleyen:
'Sınırlı idam' cezasının detayları belli oldu

GÜNDEM Haberleri

Başbakanın bahsettiği ‘sınırlı idam’, darbeciler ve kasten adam öldürenleri kapsayacak.

Yücel KAYAOĞLU

Başbakan Binali Yıldırım’ın grup toplantısında dile getirdiği ‘sınırlı idam cezası’nın detayları belli oldu. AK Parti kurmaylarından edinilen bilgilere göre, geçen hafta Binali Yıldırım’ın başkanlığında yapılan ‘yeni anayasa’ toplantılarında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da sık sık gündeme getirdiği idam cezası ile ilgili değerlendirme yapıldı. AB mevzuatı açısından idam cezasının getirilmesinin sıkıntı olabileceği gündeme gelse de, ‘Sınırları belli olan bir düzenlemenin’ Meclis’e getirilebileceği görüşü benimsendi. Bu kapsamda, başkanlık sistemi ile ilgili hazırlanan yeni anayasa metnine idam cezası konusunda bir hüküm eklenmesi kararlaştırıldı.
Hazırlanan taslakta, Anayasa’nın 38’inci maddesinde değişiklik yapılarak, ‘Silah zoruyla anayasal düzeni değiştirmek ve kasten adam öldürme suçları haricinde idam cezasının’ verilemeyeceği düzenlenecek. Böylece idam cezasının sadece darbe suçu ve kasten adam öldürme suçları ile sınırları olacak. Yapılacak düzenleme, ‘Anayasa değişiklikleri geriye yürümez’ ilkesinden yola çıkarak, 15 Temmuz darbe girişimini yapanları kapsamayacak, idam cezası anayasa değişikliğinin yürürlük tarihinden sonraki suçlara uygulanacak.

1984’ten beri idam yok

Türkiye’de ölüm cezası, 1984’ten beri fiilen ve 2004’ten beri hukuken uygulanmıyor. Ölüm cezası önce 2001’de savaş tehdidi ve terör suçları hâlleri dışındaki suçlar için kaldırıldı. 3 Ağustos 2002’de ise kapsamı biraz daha daraltılarak ve terör suçları kapsam dışına çıkarılarak, idam cezasının sadece ‘Savaş ve çok yakın savaş tehdidi hallerinde işlenmiş suçlar’ için uygulanacağı hükme bağlandı. 2004 yılında ölüm cezası tümüyle Anayasa’dan ve TCK’dan çıkarıldı.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...