Kılıçdaroğlu, 'Ortadoğu'nun bataklığına giriyoruz'

/ Kaynak: AA
Kılıçdaroğlu, 'Ortadoğu'nun bataklığına giriyoruz'

Politika Haberleri  / AA

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 'İlk kez Ortadoğu'nun bataklığına giriyoruz. Ne işimiz var orada. Suriye'de demokrasi yok. Bu sadece Türkiye'nin sorunu mu'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz yönümüzü 1071'den beri batıya dönmüş bir milletiz. İlk kez Ortadoğu'nun bataklığına giriyoruz. Ne işimiz var orda bizim. Suriye'de demokrasi yok. Suriye'de demokrasi yoksa bu sadece Türkiye'nin sorunu mu" dedi. Kılıçdaroğlu, Burdur Organize Sanayi Sitesi ve Burdur Ticaret ve Sanayi Odasını (BTSO) ziyaret etti. Kılıçdaroğlu BTSO'da yaptığı konuşmada, siyasal iktidarın temel görevinin sanayicinin, tüccarın önündeki engellleri kaldırmak olduğunu söyledi.Siyasetin üretim yapmadığını ancak düşünce ürettiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Elimizle tuttuğumuz ürünü üreten esnaf ve sanayicidir. Bu bazen bir araba, bazen bardak, bazen oyuncak, bazen televizyon, bazen buzdolabıdır, bazen kalemdir. Hayatın her alanıyla ilgili ürünü üreten kişi sanayicidir. Eğer sanayiye gereken önemi vermezseniz, kimse kusura bakmasın o ülkeyi sınıfta bırakırsınız" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Bir algı var Türkiye'de, (Efendim, Türkiye'de son 10 yılda müthiş bir büyüme var. Müthiş bir kalkınma var). Ben size devletin rakamlarını veriyorum. 1946-2002 yıllarında ortalama büyüme hızı yüzde 5.1. Üç darbe, Kıbrıs çıkarması olmuş. Yokluklar kıtlıklar olmuş. Son 10 yılda yüzde 5 büyümüşüz. 1946-2002 arasından daha az büyümüşüz. Savaş mı çıktı, hayır. Darbe mi oldu, hayır. Kıbrıs çıkarması mı yaptık, hayır. Ambargo mu vardı, hayır. Neden yüzde 5 büyüyoruz biz." Hükümetin son 10 yılda 1,5 trilyon dolar para harcadığını savunan Kılıçdaroğlu, "Bunun 1,1 trilyon doları vergi, borçlanma. 38 milyar doları da özelleştirme. 1,5 trilyon dolarla siz yeni bir ülkeyi ayağa kaldırırsınız. Hiç sorduk mu acaba bu paralar nereye gitti. Gördüğünüz bazı yerler var, otoyollar gibi ama hesabını yapalım, 1.5 trilyon dolar değil ki bunlar" dedi.
Kılı, demokraside bir kural olduğunu kaydederek, "Vatandaş ödediği verginin hesabını sorar. Siyasi iktidar da verginin hesabını verir. Eğer siyasal iktidara siz ödediğiniz verginin hesabını sormazsınız, onlarda har vurup harman savurur. Yolsuzluklar alır başını gider" diye konuştu.
- Suriye'de yaşanan olaylar
"Suriye politikası Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına çeken politikadır" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"Biz yönümüzü 1071'den beri batıya dönmüş bir milletiz. İlk kez Ortadoğu'nun bataklığına giriyoruz. Ne işimiz var orda bizim. Suriye'de demokrasi yok. Suriye'de demokrasi yoksa bu sadece Türkiye'nin sorunu mu? Suudi Arabistan'da demokrasi mi var. İran'da, Katar'da demokrasi mi var. En uzun sınırımız Suriye ile. Yol geçen hanına dönmüş. Kimin gidip geldiği belli değil. Kaç Suriyeli'nin Türkiye'de olduğu belli değil. Böyle dış politika olur mu? 52 insan hayatını kaybetti. Önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Birilerinin hesap sorması lazım."
Kılıçdaroğlu, konuşmasını söyle sürdürdü:
"Suriye konusunda bugün öneriyi getiren, Amerika ile Rusya'nın üzerinde anlaştığı öneriyi ilk getiren parti biziz. Hükümete bizzat kendi imzamla Başbakana çözüm önerisi gönderen siyasi partinin genel başkanıyım. Uluslararası bir Suriye konferansını toplayın ve sorunu siz çözün dedik. Türkiye'yi bölgede lider yaparsınız böylece. Çatışmaya değil, barışa ön ayak olun. Birilerinin eline silah verip Suriye'ye göndermek değil. Tam tersine Suriye'nin iç çatışmasını sonlandırıp barışın o bölgeye gelmesini sağlayın. O zaman daha güçlü olur Türkiye ama dinlenmedi. Gidildi Amerika'ya, dönüldü, şimdi tıpış tıpış Cenevre'ye gidelecek. Oysa biz bunu daha önceden söylemiştik. Devletin bir politikası vardır, adı da dış politikadır. Dış politikanın milli olması lazım. Adı üstünde milli. Milli politika nedir? Öyle bir politika izleyeceksiniz ki ülkenin çıkarları üzerine inşa edilecek. Yanlış yaparsanız onun bedeli çok ağır olur."
Kılıçdaroğlu, daha sonra partisinin il başkanlığı önünde parti otobüsünden halka hitap etti.
Geçmişte ne yaptıklarını dünyanın bildiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
"Rahmetli Ecevit'e ne dediler. Batının egemen güçleri 'Kıbrıs'a çıkamazsın' dediler. Ecevit ne yaptı, aslanlar gibi Kıbrıs'a çıktı. Kıbrıs'ta kimsenin burnu kanıyor mu, hayır. (Ben batının egemen güçlerinin Ortadoğu'daki taşeronu olmam) dedi Ecevit. Şimdi batının egemen güçlerinin Ortadoğu'daki taşeronluğunu yapıyor. Fatura kime çıkıyor. Vatandaşa çıkıyor, vatandaş ödüyor. Canıyla malıyla ödüyor. 52 kişi Reyhanlı'da hayatını kaybetti. Cilvegözü'nde 14 kişi hayatını kaybetti. Uludere'de, korucuların çocukları, 34 kişi hayatını kaybetti. Tamamının katili ve sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan'dır. Tazminat davası açacakmış da 1 milyonluk, benim gözümü korkutacakmış, biz Allah'tan başka kimseden korkmayız. 1 milyonluk değil, 1 milyarlık dava açmazsan namertsin sen."
Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Suriye'de sizin ne işiniz var. Neden teröristleri Türkiye'ye getirip eğitiyoruz, kamp yaptırıyoruz. Ellerine silah veriyoruz. cebine para koyuyoruz, 'git' diyoruz 'Suriye'de kardeşini' öldür. Bunu yapan adam terörist başıdır. Bunu yapan adam Recep Tayyip Erdoğan'dır."
Partililerce Burdur alaca dokuma hediye edilen Kılıçdaroğlu, ardından karayoluyla Burdur'dan Ankara'ya hareket etti.
Kılıçdaroğlu'na Burdur ziyaretinde CHP genel başkan yardımcıları Adnan Keskin ve Yakup Akkaya, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve partililer eşlik etti.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...