Kamu Başdenetçisi: Gezi Parkı ve 3. Köprü için bize gelebilirler

/ Kaynak: CHA
Kamu Başdenetçisi: Gezi Parkı ve 3. Köprü için bize gelebilirler

GÜNDEM Haberleri  / CHA

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Taksim Gezi Parkı ve üçüncü köprünün ismi hakkında vatandaşların kendilerine başvurabileceğini söyledi.

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, idari başvurulu yolları kullanıldıktan sonra Taksim Gezi Parkı ve üçüncü köprünün ismi hakkında vatandaşların kendilerine başvuru yapabileceğini söyledi. Devlet sırrının hiçbir zaman vatandaşın aleyhine yorumlanamayacağını vurgulayan Ömeroğlu, "Kararlarımızda hiçbir zaman aleyhte yorumlayamayız." dedi. Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, medya temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Kurumun çalışmaları hakkında bilgi veren Nihat Ömeroğlu, basın mensuplarının güncel gelişmelere ilişkin sorularını da cevapladı. Taksim Gezi Parkı'ndaki olayların hatırlatılması üzerine Ömeroğlu, şunları söyledi: "Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylar eğer adliyeye intikal etmemişse, herhangi bir soruşturma kovuşturma yok ise orada yapılan daha önceki idari eylem ve işlem bizim kurumun yetkisi içinde kalabilir. Bizim yasamızda şöyle bir hüküm var: Bireyin menfaati ihlal edilmek kaydıyla, o vatandaşımız kendisine idare tarafından böyle eylem ve işlem yapılmış ise önce idari başvuru yollarını tüketmesi lazım. Direkt olarak bize gelemez. Usulen 'Benim hakkında siz şöyle bir karar aldınız. Bu karar yanlış.' Ya kararı veren makamı itiraz edecek veya bir üst makama itiraz edecek. Aldığı cevaptan sonra idari dava açma süresini kaçırmamak kaydıyla 6 ay içinde bize müracaat edebilir. Bu kararın hukuka ve kanuna uygun olabilir. Hakkaniyete uygun değilse, biz yerindelik denetimi yaparız. İdari gerektiğinde önerimiz olabilir. Yönetmeliği yasayı değiştirin diyebiliriz. Gerekirse TBMM'ye yasa taslağı gönderebiliriz."
nbsp;Geçtiğimiz günlerde temeli atılan üçüncü köprüye Yavuz Sultan Selim isminin verilmesiyle ilgili eleştiriler de hatırlatılan Ömeroğlu, idari süreç tamamlandıktan sonra kendilerine müracaat edilebileceğini kaydetti. Ömeroğlu, şöyle konuştu: "Spekülasyonlara girmek istemiyorum. Tarihçi değilim. Demin ifade ettiğim süreci tamamlamak kaydıyla bize bu konuda da müracaat edilebilir. Bir Alevi vatandaşımız kalktı Ulaştırma Bakanlığı'na 'siz bu ismi verdiniz, ben bu isimden rahatsız oldum, bu ismi değiştirin." dedi. İdare de 'biz değiştirmiyoruz' dedi. İster mahkemeye gider, idari yargıdan önce tarafsız ve bağımsız Kamu Denetçiliği Kurumu'nda incelenmesini isterse bize gelebilir. Biz bunun tarihsel sürecini de konuş amacını da inceler doğru olan ne ise onun hakkında ya redderiz, deriz ki 'idarenin takdirine girer' ya da 'arkadaşın rahatsızlığı yerinde hassas bir konu' diyebiliriz."
nbsp;Ömeroğlu, köprüye verilen ismin Cumhurbaşkanı tarafından açıklanmasının konuyu kendi alanlarından çıkarmayacağını belirterek, "Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı işlem değil. Tamamen yürütmeye aittir." dedi. nbsp;
nbsp;1 MAYIS'TA GAZ FİŞEĞİ İSABET EDEN DİLAN BAŞVURU YAPTI
nbsp;Ömeroğlu, Taksim'de 1 Mayıs olaylarında başına gaz fişeği isabet eden Dilan ile ilgili derneği tarafından kuruma başvuru yapıldığını açıkladı. Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "1 Mayıs Taksim olaylarıyla ilgili bize şikayet var. Dilan kızın 17 yaşında olduğu söylendi. Yasalara göre 18 yaşına kadar bireyler çocuk olarak nitelendiriliyor. Yönetmeliğe onu da koyduk. Menfaat şartını aramadık. Herkes şikayet edebilir. Bir çocuk derneği şikayet etti. İncelemeye aldık." İlgili yerlerden bilgi, belge, görüntü, ses kayıt istediklerini ifade eden Ömeroğlu, basın mensuplarının belge ve bilgilerinin gönderilmemesi ile ilgili hatırlatmasına, "Amiyane tabiri kullanmayayım ama yasa gereği vermeleri gerekir. Bir kısmı geldi." karşılığını verdi. nbsp;
nbsp;BAŞÖRTÜSÜYLE İLGİLİ BİZE BAŞVURABİLİRLER
nbsp;Kendilerine başörtüsü başvurusu yapılmadığını; ancak alt yapıyı hazırladıklarını kaydeden Ömeroğlu, şöyle devam etti: "Başörtüsü konusu din ve vicdan özgürlüğü ile ilgili. Başvuru yok. Ama bunu öngörüyoruz. Gelecekte böyle bir şikayet olursa alt yapımızı hazırladık. Hem Türkiye'deki mevzuat, bununla içinden çıkamıyorsak uluslar arası metinleri temel orijin alarak çözmeye çalışacağız. Gerekirse idareyle oturup anlaştırmaya çalışacağız. Anlaşamazlarsa Anayasa'nın din ve vicdan özgürlüğü kapsamında. İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi hükümüyle Anayasa hükmü paraleldir. Hangi hallerde sınırlı olacağı maddede yazılıdır. O da bizim ilgili alanımızda. Ne tür bir şikayetle geleceklerini bilemiyorum. İdari başvuru yollarını tükettikten sonra bize gelebilir."
nbsp;DEVLET SIRRI VATANDAŞ ALEYHİNE YORUMLANAMAZ
nbsp;Devlet sırrının vatandaş aleyhine yorumlanamayacağını vurgulayan Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, "Bizim en önemli özelliğimiz, direkt kurum olarak idarenin yönetimine hiçbir engel olmadan iştirak ediyoruz. Bizim istediğimiz her türlü bilgi, belge, doküman, ses kaydı yasa gereği 30 gün içinde gönderilmek zorunda. 30 gün içinde gönderilemiyorsa meşru gerekçesi varsa olabilir. Devlet sırrı kapsamını o birimin en üst yetkilisi bize göndermiyorsa, bu devlet sırrını kamu baş denetçisi veya görevlendireceği kamu denetçisi inceleyebilir. Sır olduğu için bunu açıklayamaz. Hiçbir zaman devlet sırrı vatandaşın aleyhine yorumlanamaz. Kararlarımızda hiçbir zaman aleyhte yorumlayamayız." diye konuştu.

GÜNDEM
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...