Osmanlı arşivleri taşınıyor

/ Kaynak: İHA
Osmanlı arşivleri taşınıyor

YAŞAM Haberleri  / İHA

Osmanlı arşivlerini tek çatı altında toplayacak Milli Arşiv Sitesi tamamlandı. Site içindeki müzede, diğer devletlerle yapılan anlaşmaların birer nüshası da görülebilecek.

TOKİ, İstanbul'un farklı bölgelerinde bulunan Osmanlı arşivlerini tek çatı altında toplayacak olan Milli Arşiv Sitesi'ni tamamladı. Açıklamada, Sultanahmet ve Bağcılar'da bulunan padişah fermanlarından antlaşmalara kadar yaklaşık 370 bin civarında defterin, 100 milyon civarında belgenin TOKİ'nin inşa ettiği Milli Arşiv Sitesi'nde muhafaza edileceği belirtildi. Sitenin açılışını 2 Haziran'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirecek. nbsp;Osmanlı arşivlerini tek çatı altında toplayacak Milli Arşiv Sitesi, TOKİ ile Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında inşa edildi. TOKİ, Siteyi Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı'na teslim etti.
Milli Arşiv Sitesi; İdari bina, 350 kişilik araştırma salonu, araştırma enstitüsü, kütüphane ve müze, dijital arşivleme ünitesi, restorasyon ünitesi, yayın hizmetleri ve tanıtım hizmetleri ünitesi, tasnif çalışmaları üniteleri ve sosyal hizmetler ünitesinin de aralarında bulunduğu 13 bloktan oluşuyor. Büyük bir dinlenmelik ile küçük toplantı salonlarının bulunduğu yaklaşık 800 kişilik kongre merkezi de yer alıyor. Arşiv Sitesi'nde 200 çalışma odası, 120 depo alanı, üç büyük genel amaçlı toplantı salonu, 5 seminer odası ve hemen her birimin toplantı yapabileceği 10 toplantı odası da bulunuyor. Komplekste bin personel çalışacak. 57 bin metrekare alan üzerine inşa edilen sitede, belgelerin bulunacağı depoların ve çalışma mekânlarının tamamı, belgelerin sağlıklı bir şekilde saklanabileceği ve tasnif edilebileceği iklimlendirme şartlarını sağlanıyor. Depolarda yüzde 45-60 nem 18-22 derece sıcaklık; çalışma mekanlarında yine yüzde 45-60 nem 26-28 derece sıcaklık sağlanacak. Ayrıca vitrinlerde havalandırma, nemlendirme ve alarm sitemleri kuruldu.
nbsp;Depo girişlerinde kartlı ve parmak izi okuyuculu sitemler ile gerekli güvenlik tedbirleri sağlandı. Bina ve site girişlerinde x-ray ve metal kapı detektörleri ile giriş çıkışlar kontrol altında tutulacak. Ayrıca araç geçişleri için plaka okuma sistemi yapıldı. Bütün çalışma mahalleri, depolar, bilgi-işlem odaları, restorasyon bölümü ile elektrik pano odalarında otomatik gazlı yangın söndürme sistemleri (mahalline göre FM200 veya Argon gazlı yangın söndürme) bulunacak. Yangın anında, bölümlere bağımsız olarak müdahale edilecek. Binada toplamda 6 bin noktada bulunan yangın algılama sistemi ve 260 noktada yangın söndürme panelleri var.
nbsp;800 KAMERA İLE TAKİP
nbsp;Milli Arşiv Sitesi yaklaşık 800 hareketli ve hareketsiz kamera ile izlenecek. Kongre merkezinde profesyonel ses ve ışık sistemleri bulunurken, ayrıca eş zamanlı tercüme sistemiyle yabancı dil tercümeleri yapılacak. Sitede 11'i müze alanında olmak üzere toplam 30 adet projeksiyon cihazı ve perdesi bulunuyor.
nbsp;Bütün teknik alt yapı ve teçhizat, Otomasyon Merkezi'nden denetlenip, herhangi bir aksaklık durumunda merkezi otomasyon merkezinden müdahale edilecek. 20 bin ünite 100 kilometre açık raf sistemi monte edilen Milli Arşiv Sitesi'nde, kağıt ve belge tamir ekipmanları, özel presler, laminasyon ekipmanları, fumigasyon cihazları ve belge restorasyonu için her türlü ekipman da mevcut.
nbsp;Site içinde yer alacak müzede ziyaretçiler, Avrupa topraklarındaki ilk insan hakları bildirgesinden biri olan ''Fatih'in Bosna Fermanı'nı'', ''Karlofça Antlaşması'nı'', ''Baltalimanı Sözleşmesi'ni'' ve diğer devletlerle yapılan ve anlaşmaların birer nüshasını görebilecek.
nbsp;Milli Arşiv Sitesi'nin açılmasıyla birlikte, arşiv hizmetlerinin yanı sıra, konferans, panel, sempozyum gibi her türlü ulusal ve uluslararası toplantının düzenlenebileceği ve özellikle arşiv sergileri sebebiyle yerli ve yabancı misafirlerin ziyaret edebilecekleri modern bir kültür merkezi İstanbul'a kazandırılacak.

YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...