Taksim'de gün boyu neler oldu

Taksim'de gün boyu neler oldu

GÜNDEM Haberleri

Taksim Gezi Parkı olayları, polisin geri çekilmesiyle duruldu. Türkiye genelinde protestolara neden olaylar nedeniyle çok yönlü soruşturma açıldı

Taksim Gezi Parkı düzenlemesi yüzünden çıkan olaylar 5. gününde güçlükle duruldu. Gezi Parkı çevresinde yoğunlaşan olaylar sırasında polisin aşırı güç kullanması tepkilere neden oldu. CHP Kadıköy Mitingi'ni iptal edip Beşiktaş'tan Taksim'e yürüyüş düzenlerken, ilerleyen saatlerde vatandaşlar açılan Gezi Parkı, tansiyonun düşüren önemli bir adım oldu
POLİS ÇEKİLDİ
Polis güçleri Taksim Meydanı'ndan 15.45 sularında çekilmeye başladı. Ancak bu sırada yapılan protestolar polisin geri dönmesine neden oldu. Saat 16.25'te polis meydanı tamamen boşalttı. Gezi Parkı'na yapılması planlanan Topçu Kışlası projesinin durdurulması için yapılan protestolar 5'inci gününde amacına ulaştı. Polis ekipleri saat 15:45 sularında otobüslere binerek çekilmeye başladı. Bu sırada Taksim çevresinde toplanan gruplar, polisi protesto etmeye ve bazı cisimler atmaya başlayınca otobüslere binen polis ekipleri geri dönerek gaz bombaları atmaya başladı.
Polis ekipleri meydandan Gezi Parkı'nın içine doğru çekildi. Polislerin büyük bölümü ise otobüslere bindirilerek Dolmabahçe çevresine gönderildi.Polislerin gezi parkının etrafında tedbir almasının ardından göstericiler, bir kez daha protestoya başladı. Bu sırada polis, gaz bombası atmaya başladı. Göstericiler ise sık sık birbirilerini polisi tahrik etmeme konusunda uyardı.
Polis daha sonra AKM'nin önüne çekilerek Gezi Parkı'ndaki bariyerleri kaldırdı. Göstericilerin meydanı ve Gezi Parkı'nı doldurmasının ardından polis bir kez daha onlarca gaz bombası fırlattı. Göstericiler de İstiklal Caddesi'ne kaçıştı.
Kendilerini Dolmabahçe'ye götürecek otobüsleri bekleyen Çevik Kuvvet, zaman zaman kalabalığın üzerine gaz bombası atmaya devam etti. Gezi Parkı'na giren göstericiler de polisin üzerine taş attı. Zaman zaman polisin üzerine havai fişek atıldığı da gözlendi.
Bu olaylar nedeniyle meydan 16.10 itibariyle tekrar boşaldı. Çevik Kuvvet ekiplerinin çekilmesinin ardından göstericilerin hedefi bu kez meydanda kalan panzer ve TOMA'lar oldu. Son araçların da 16.25 itibariyle meydandan ayrılmasıyla birlikte göstericilerin hedefleri bu kez canlı yayın araçları oldu. Medya aleyhine slogan atan göstericilerin bazıları canlı yayın araçlarına saldırdı.
GAZ, TAZYİKLİ SU VE PLASTİK MERMİ
Cuma sabahı 05.00 sularında başlayan polisin sert müdahalesine yönelik gösteriler, gün boyunca önce İstanbul'un merkezi noktalarına daha sonra da Türkiye geneline yayıldı. nbsp; Protestocuları Gezi Parkı'na yaklaştırmak istemeyen polis, 07.00 sularında verdiği aranın ardından 10.15'te Taksim'de tekrar müdahaleye başladı. Polis, ara sokaklardan Taksim'e yürümek isteyen ve çevrede toplanan gruplara biber gazı ve tazyikli su kullandı.Gümüşsuyu, Kazancı yokuşu, Sıraselviler, Harbiye ve Tarlabaşı girişinde polis geniş güvenlik önlemleri aldı.
TARAFTAR GRUPLARI
Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray taraftar gruplarının da aralarında yeraldığı yaklaşık bin 500 kişilik kalabalığa İstiklal Caddesi'nde polis müdahalede bulundu. İstiklal Caddesi Fransız Konsolosluğu önünde toplanan grubun meydana doğru yürüyüşe geçmesiyle polis gruba müdahale ederek Tünel'e kadar kovaladı. Bu sırada başka yönden meydana ulaşmayı başaran bir grup Talimhane tarafında çöpleri ateşe verdi. Polis kısa sürede gruba ve ateşe müdahale etti.

MHP'LİLERE SERT MÜDAHALE
Öğlen saatlerine gelindiğinde ise Taksim çevresinde toplanan gruplara müdahaleler azaldı. Saat 13.00 sularında meydana yürümek isteyen MHP'li bir gruba polis müdahale etti. Grubun içinde olan MHP'li vekil Abdurrahman Başkan, polise tepki gösterdi.
PLASTİK MERMİ KULLANILDI
Göstericileri uzaklaştırmak isteyen polisin zaman zaman plastik mermi kullandığı da görüldü. Bu olayların birinde ATV kameramanı İsmail Velioğlu yaralandı. İsabet eden plastik mermiden parmağı kırılan kameraman tedavi altına alındı.
Dün Taksim ve çevresinde gözaltına alınan 81 kişi adliyeye sevkedildi. İzmir'de, ise 115 kişi gözaltına alındı.
KURAL HASTANEDE
Çevreci kimliğiyle tanınan Prof. Orhan Kural, eyleme destek verdi. Polisle karşı karşıya kalan grupta ön sıralarda yer alan Kural, yoğun gaz altında kalarak fenalaştı. Prof. Kural, kaldırıldı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedaviye alındı. Dün gece Sıraselviler, Harbiye, Gümüşsuyu ve Galatasaray'da yapılan müdahaleler sabaha kadar sürmüştü. Bugün saat 15:45 sularında polis önce Taksim Meydanı'ndan çekildi. Daha sonra da Gezi Parkı'nın etrafındaki bariyerler kaldırıldı.
OLAYLAR DURULDU
Bu arada, Gezi Parkı olaylarını protesto etmek için yurdun değişik yerlerinde gösteriler düzenlendi. Samsun'da, çeşitli partiler ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de aralarında bulunduğu grup, Atakum ilçesindeki amfitiyatro önünde toplandı. Türk bayrakları ve yaşanan olayları protesto eden dövizler taşıyan gruptakiler, yaklaşık 3 kilometre yürüyerek Adnan Menderes Bulvarı'ndan Mimar Sinan Mahallesi'ndeki AK Parti İlçe Başkanlığı önüne geldi.
Polis ekipleri, göstericileri binaya yaklaştırmadı. Basın açıklaması yapıp dağılabilecekleri belirtilen göstericiler, polise taş, şişe ve yumurta attı. Bunun üzerine güvenlik güçleri, tazyikli su ve biber gazıyla gruba müdahale etti.
Öte yandan, olayler nedeniyle araç trafiğine kapanan Samsun-Sinop karayolunda bir süre sonra ulaşımın tek şeritten sağlanmasına başlandı.
-Zonguldak-
Madenci anıtı önünde toplanan bazı sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti üyeleri ile üniversite öğrencilerinden oluşan grup, çeşitli sloganlar atarak Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olayları protesto etti.
Daha sonra Gazipaşa Caddesi'ni trafiğe kapatan grup, Valilik önündeki Atatürk anıtına kadar yürüdü. Burada çeşitli sloganlar atan göstericiler, müzik eşliğinde halay çekti.
Bu arada, protesto gösterilerine katılan karşıt görüşlü öğrenciler arasında arbede yaşandı. Gençlerin uzaklaştırılmasına rağmen Gazipaşa Caddesi'nde de devam eden kavga, vatandaşların araya girmesiyle sona erdi.
-Yalova-
Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde toplanan bir grup, Atatürk Köşkü önüne kadar yürüdü. Slogan atarak Cumhuriyet Meydanı'na gelen grup, burada basın açıklaması yaptı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.
-Balıkesir-
TÜİK Meydanı'nda toplanan grup, Ali Hikmet Paşa Meydanı'na yürüdü. Anafartalar ve Kızılay caddelerinden ilerleyerek, AK Parti Balıkesir İl Başkanlığı binasına yönelmek isteyen gruba güvenlik güçleri engel oldu. Binanın önünde bir süre bekleyen göstericilere, pet şişe, çakmak ve bozuk para attıkları polis ekiplerince müdahale edildi. Yaralananların bulunduğu bildirilen olaylarda, 30 kişi gözaltına alındı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...