BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Fransızlar Türk mutfağını tanıdı

Fransızlar Türk mutfağını tanıdı

Paris’te Temmuz 2009’da başlayan ‘Türk Mevsimi’ etkinlikleri devam ediyor. Türk aşçıların hazırladığı yemeklerimiz Fransızlar tarafından çok beğenildi...



Sevimli Lezzetler Sevim GÖKYILDIZ sevim.gokyildiz@tg.com.tr Fransa’da Türkiye’nin ve Türk kültürünün tanıtımı için yapılan çalışmalara katılıyorum. Konum belli: Mutfak... Fransızca karşılığında gastronomi... 1 Temmuz’da Paris’te resmî olarak başlatılan “Türk Mevsimi” etkinlikleri son hızıyla devam ediyor. Şimdiye kadar, yeme-içme uzmanı Osman Serim’le birlikte 7 büyük olaya imza attık. 15-25 Ekim 2009, Grenoble “Le Millesime” fuarında, “Lesdiguiéres” otelcilik okulunda 100 kişilik oturmalı gala yemeği. Türk aşçıların hazırladığı mönü çok beğenildi.Yemeğe şehrin ileri gelenleri ve öğretim üyeleri katıldı. 7-8-9 Kasım 2009, Strasbourg’da 5 bin kişinin ziyaret ettiği “Festi Festin” gastronomi fuarında, Türk standı kuruldu...Türk mutfağının ünlü sabah kahvaltılarını tanıttık. Simit, kaşar peyniri, tulum peyniri, yeşil zeytin, siyah zeytin, gül, incir reçeli, yufka ekmeği, öğleden sonra güllaç tatlısı, bademli helva ikram ettik. BÜYÜKELÇİLİKTE KOKTEYL 9 Kasım 2009’da Paris Büyükelçilik binasında, Büyükelçimiz Osman Korutürk’ün 250 kişilik veda kokteylini hazırlıyoruz... Konsept: Türk yerel malzemeleri ile “Cordon Bleu” okulunun şeflerinin yorumu. Ben bu okulun Türkiye temsilcisiyim. Türkiye’den götürdüğümüz, bulgur, nar ekşisi, sumak, beyaz peynir, kuru nane, kuru kayısı, incir, fındık gibi ürünleri Fransız şeflere teslim ediyoruz. Şefler bu ürünleri Fransız damak tadına göre yorumluyorlar. Örnek mi? Lokumlu tavuk kanat ızgara, zeytinli, beyaz peynirli kek, naneli zeytinyağlı minipatlıcan güllü, incirli makaronlar, kahveli krema... Strasbourg’daki Hilton otelinde, 17-20 Kasım 2009 arası Türk haftası etkinliği var. Türk şefimiz Hüseyin Ceylan’ın harika yemekleri büyük sükse yapıyor. Yemek sonrası kahve-lokum ikramı unutulmadı. TÜRK REKTÖRÜN MİSAFİRİYİZ 8 Aralık 2009 gecesi, 2009’un son etkinliği Rouen Üniversitesi’nde oldu. Fransa’nın ilk Türk rektörü Cafer Özkul’un değişik ülkelerden gelen üniversite öğretim üyeleri ve şehrin ileri gelen idarecilerine verdiği 80 kişilik gala yemeğini yine biz yapıyoruz. Bu kez şefimiz Serkan Yaman, 5 antre, 2 ana yemek ve tatlıdan oluşan çok rafine bir mönüyü, 4 saat gibi çok kısa zamanda hazırlayıp, büyük beğeni aldı. Kısacası 2009’da başlayan tanıtım programına 2010’da da devam ediyoruz. Mart ayının sonunda kapanacak olan “Türkiye Mevsimi” için önümüzdeki günlerde de yeni projelerimiz var. Böylesine zengin, lezzetli bir mutfağa sahip olduğumuz için kendimizi şanslı sayıyorum. Yemekler, Türk aşçıların nezaretinde Fransız şeflerle birlikte uygulamalı olarak hazırlandı. Yazarımız Sevim Gökyıldız’ın Türk mutfağını uygulamalı olarak anlattığı derslere yabancı aşçılarda ilgi gösterdi. Cordon Bleu’de uygulamalı tanıtım Bu ay içinde iki büyük etkinlik daha yapıldı. 2-3 Şubatta Rouen Canteleu Belediyesi adına verdiğimiz 100 kişilik akşam yemeğine, Tekirdağ Belediye Başkanı ve 20 kişilik folklor ekibinin de katkılarıyla gece mükemmel geçti. 8 Şubat 2010’da Paris’te Uluslararası Mutfak Okulu “Le Cordon Bleu”de, 40 öğrenci, 20 davetli toplam 60 kişinin huzurunda, tam 3 saat Türk mutfağını hem anlattım, hem de aşağıdaki yemekleri göstererek hazırladım. Kuru patlıcan dolması, mercimek köftesi, bademli irmik helvası ve güllaç.Talebelerin çoğu; Çinli, Japon, İspanyol, Brezilyalı, Çekoslovak gibi yabancıydı.Tanıtım açısından, yapacağım yemekleri seçerken özellikle yurdumuza ait ürünleri kullanmaya dikkat ediyorum. Beni dinleyen yabancı talebelerin çoğu güllaçı, nar ekşisini, sumakı hiç bilmiyorlardı. Kırmızı mercimek ve bulguru da ilk defa görenler vardı. Güllaç’ın tadına bakanlar çok beğendiler. Helvayı kavururken çoğu bana yardım etti. DÜNYA YEMEK KİTAPLARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU İstanbul’un Esnaf Lokantaları dünya ikincisi Fransa’nın başşehri Paris’te 11 Şubat’ta 15.’si yapılan ve yemek kitapları Oscarı kabul edilen “Gourmand World Cookbook Awards-Dünya Yemek Kitapları Yarışması”nda yazarımız Sevim Gökyıldız’ın ‘İstanbul’un Esnaf Lokantaları’ adlı kitabı dünya ikincisi seçildi. Yarışmaya, 136 ülkeden 8000 kitap katıldı. Eserler, jüri tarafından 55 değişik kategoride değerlendirildi. Türkiye’den 13 kitap, ‘Best of the Turkey’ unvanını alırken, dünya çapında dereceye ülkemizden sadece iki kitap layık bulundu. Yarışmaya katılan eserler önce kendi ülkesinde en iyi seçiliyor. Sonra uluslararası jüri, dört kitabı finalist ilan ediyor. ‘Dünyanın En İyi Mutfak Gezi Rehberi’ kategorisinde ‘İstanbul’un Esnaf Lokantaları’ 19 ülke arasına girdi. Daha sonra Fransa, İsviçre ve İsveç’le birlikte finale kaldı. Finalde ise dünya ikincisi oldu. Bu yarışmada Türkiye kitapları bir ikincilik, bir de dördüncülük aldı. SİZDEN GELENER TARİFİNİZ - (...Emine Dilek Çimen’in lezzet tarifi) > KALBURA BASTI Malzemeler: * 1 1/4 su bardağı su * 3 çorba kaşığı ceviz (dövülmemiş) * 1 su bardağı şeker * 1 çay bardağı + 1 çorba kaşığı sıvı yağ * 1/3 su bardağı maden suyu * 2 tatlı kaşığı limon suyu * 1 3/4 su bardağı un HAZIRLANIŞI: Şekeri ve suyu tencereye koyun, 10 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyin, 1-2 taşım daha kaynatıp ocaktan alın, soğumaya bırakın. Unu geniş bir kaba eleyin. Ortasını açıp maden suyunu koyun. Çevresine sıvı yağ gezdirin ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. 1-2 dakika yoğurun, 12 beze yapın. Her bezeyi kalbur veya rende üzerine koyun, baş parmak hariç diğer parmaklarla üzerine bastırıp geri çekerek hamuru yassılaştırırken, rende veya kalburun hamuru şekillendirmesini sağlayın. Ortasına 1 çay kaşığı ceviz içi koyun, rulo yapıp kapatın.Tepsiyi 1 yemek kaşığı yağ ile yağlayın. Hamurları dizin. Önceden ısıtılmış orta üstü sıcaklıktaki fırında, pembeleşinceye kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Fırından çıkınca, üzerine soğuk şurubu dökün. Afiyet olsun... EMİR ENES AYRANCI Küçük okuyucumuzun doğum gününü kutluyor, mutlu yıllar görmesini diliyoruz... ABDURRAHMAN EMİR Adını taşıdığın insan gibi yaşayabilmen dileğiyle nice hayırlı senelere Emir Örs... MARKET Sihirli diş fırçası: Dental Magic Practico Seyahat çantası hazırlanırken unutulmaması gerekenler listesinin başında olmasına rağmen ille de unutulur diş fırçası. İşte Ercan Sezgin, “Keşke diş macunu da içinde olan tek kullanımlık fırçalar olsa” düşüncesiyle yola çıkıp bir buluşa imza attı. Kendinden macunlu diş fırçası yaptı, adını Dental Magic Practico-Sihirli Diş Fırçası koydu. Ürün, 2002 yılında “Faydalı Ürün Patenti”ne sahip olarak tescil edildi. Sezgin, “El değmeden, hijyenik şartlarda üretim yapıyoruz. Günde 40 bin adet Sihirli Diş Fırçası üretiyoruz. Kullandığımız ham madde Gıda ve Sağlık Kodeksi’ne uygundur. İçinde zehir, kurşun gibi atıklar yok” diyor.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT