BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Türk mühendislerin KANSER BAŞARISI!

Türk mühendislerin KANSER BAŞARISI!

Hacettepe Üniversitesi gıda mühendisleri, ekmek, bisküvi ve kraker gibi ürünlerin pişirilmesi sırasında yüksek sıcaklık sebebiyle oluşan kanserojen madde miktarını yüzde 95 oranında azaltmayı başardı



Hacettepe Üniversitesi gıda mühendisleri, ekmek, bisküvi ve kraker gibi ürünlerin pişirilmesi sırasında yüksek sıcaklık sebebiyle oluşan kanserojen madde miktarını yüzde 95 oranında azaltmayı başardı > ANKARA AA Hacettepe Üniversiteli gıda mühendisleri, büyük bir başarıya imza attı. Çalışma, yiyeceklere kalsiyum katılmasını sağlayarak sağlıklı besinlerin üretilmesine de imkan sağlarken, Türkiye’de gıda sektöründe isim yapmış bir kuruluş söz konusu teknolojiyi hayata geçirdi. Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen, pişirme esnasında ortaya çıkan ve insan sağlığına zarar veren maddelerin engellenmesi konusunda çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Pişirme esnasında ortaya çıkan kanserojen madde akrilamidinin, kızarmış patates başta olmak üzere, ekmek, bisküvi, kraker gibi fırıncılık ürünlerinde ve kavrulmuş kahve-kakao gibi pişirme işleminden geçmiş gıdalarda bulunduğunu dile getiren Gökmen, bu tip gıdalarda akrilamid varlığını ilk defa İsveçli bilim adamlarının 2002’de rapor ettiğini kaydetti. Bu gelişmenin ardından bilim çevrelerinin gıdalarda akrilamid oluşumunun engellenmesi üzerine çalışmalar yapmaya başladığını anlatan Gökmen, bir tür tuz olan kalsiyum klorür çözeltisine batırılan patateslerin kızartılmasının ardından oluşan akrilamid miktarının yüzde 90’a varan oranda azalttıklarını kaydetti. FİRMALAR ÖRNEK ALDI Kanseri azaltan uygulamanın kolay uygulanabilirliği ve ucuzluğu sebebiyle özellikle bilim çevrelerinde büyük yankı uyandırdığını söyleyen Prof. Dr. Vural Gökmen, çalışmalarının yayınlanmasının ardından dünya kamuoyunda özellikle bazı fast-food restoranlarında kullanıma geçtiğini aktardı. Gökmen, bu çalışmalarıyla 2007’de TÜBİTAK Teşvik ödülüne layık görüldüğünü de hatırlattı.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT