Son dakika! Türk kargo uçağı Kırgızistan'da düştü (TÜRK UÇAĞI DÜŞTÜ)

Düzenleyen: / Kaynak: DHA
Son dakika! Türk kargo uçağı Kırgızistan'da düştü (TÜRK UÇAĞI DÜŞTÜ)

GÜNDEM Haberleri  / DHA

Kırgızistan hava sahasında radardan kaybolan Türk kargo uçağı Bişkek'te binaların üzerine düştü. Feci kazada 4'ü mürettebat, 6'sı çocuk, 37 kişi hayatını kaybetti.

Son dakika! Türk uçağı düştü. Türk uçağı nasıl düştü? ACT Havayolları'na ait Boeing 747-400F Jumbo Jet tipi kargo uçağı, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e iniş sırasında düştü. Kazada hayatını kaybeden mürettebatın isimleri belli oldu. Kazada Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanları Melih Aslan ile İhsan Koca öldü.

37 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 6 KİŞİ YARALANDI

Uçakta 4 mürettebatın bulunduğu belirtilirken Kırgız makamlarının açıklamasına göre kazada çevre binalarda yaşayanlar dahil toplam 37 kişi hayatını kaybetti. Dördü ağır 6 kişi de olayda yaralandı.

Son dakika! Türk kargo uçağı Kırgızistan'da düştü (TÜRK UÇAĞI DÜŞTÜ)

ÖNCE KAZAKİSTAN'A, SONRA HONG KONG'A UÇTU

stanbul Atatürk Havalimanı'ndan önceki gün kalkan TC-MCL tescilli Boeing 747-400F Jumbo Jet tipi kargo uçağı, önce Kazakistan'da Astana'ya, oradan da Hong Kong'a uçtu.

Burada uçağı, Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanı (Load Master) Melih Aslan ve Teknisyen İhsan Koca teslim aldı.

BİŞKEK'E İNİŞİ SIRASINDA DÜŞTÜ

Kargosunu alan uçak, yerel saatle bugün 01.10'da Hong Kong'tan Bişkek'e gitmek üzere havalandı. Uçak Türkiye saati ile 04.45'te Bişkek Havalimanı'na inişi sırasında radar bağlantısı kesildi. Arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edilirken uçağın yanan enkazı pist yakınlarında bulundu.

Son dakika! Türk kargo uçağı Kırgızistan'da düştü (TÜRK UÇAĞI DÜŞTÜ)

ACİL DURUM BİLGİSİ VERMEDİLER

Kırgız Havacılık Otoritesi'nden alınan bilgiye göre pilotların herhangi bir acil durum bilgisi vermedikleri ancak iniş sırasında Bişkek Havalimanı'nda görüş şartlarının düşük, bölgede yoğun sis olduğu belirtildi. Hava durumu raporlarına göre bulut tavana 100 feet'e (yaklaşık 33 metre) kadar inmişti. Görüş ise 150 metreydi. Kazanın ardından Kırgız Havacılık Otoritesi soruşturma başlattı.

Son dakika! Türk kargo uçağı Kırgızistan'da düştü (TÜRK UÇAĞI DÜŞTÜ)

İŞTE DÜŞEN KARGO UÇAĞI

Düşen uçak, 2003 yılında Boeing firması tarafından imal edildi. 124 ton kargo kapasiteli uçak, 5 bin 230 kilometre menzilli. Saatte en fazla 922 kilometre hıza çıkabilen Boeing 747-400F’de iki pilot görev yapıyordu.

Son dakika! Türk kargo uçağı Kırgızistan'da düştü (TÜRK UÇAĞI DÜŞTÜ)

HAYATINI KAYBEDEN MÜRETTEBATIN İSİMLERİ

ACT Havayolları'na ait Türk kargo uçağı Bişkek'teki Manas Havaalanı yakınlarında düştü. Hong Kong'tan havalandığı bildirilen Boeing 747 tipi kargo uçağının elverişsiz hava şartları sebebiyle inişe geçtiği sırada düştüğü iddia edildi. Bişkek Havalimanı'na iniş için alçaldığı sırada düşen uçakta kaptan pilot İbrahim Gürcan Dirancı, ikinci pilot Kazım Öndül ve yükleme uzmanları Melih Aslan ile İhsan Koca hayatını kaybetti. 
2009 yılında dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Türkiye'de düzenlediği basın toplantısında Afganistan'da görev yapan bir Türk subaydan övgü ile bahsetmiş, o subayın emekli Tuğgeneral Kazım Öndül olduğu ortaya çıkmıştı.

HILLARY CLINTON TEŞEKKÜR ETMİŞTİ

Uçağın ikinci pilot koltuğunda ise Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Kazım Öndül oturuyordu. Öndül, albay rütbesindeyken Afganistan'da Kabil'de görev yapmıştı. ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Afganistan ziyaretinde Öndül kendisini karşılamıştı. Clinton düzenlediği basın toplantısında Kazım Öndül'e teşekkür etmişti. İddialara göre Öndül'ün de aralarında bulunduğu 7 kişilik pilot ekibi hiç havayolu tecrübesi olmamasına rağmen alınıp 747 Jumbo Jet'te ikinci pilot olarak uçmaya başlamıştı.

BOEING 747-400F MODEL

Kazada düşen TC-MCL tescilli Boeing 747-400F Jumbo Jet, 2001 yılında imal edildi. Singapur Havayolları'nın siparişi ile üretilen uçak gökyüzüyle 6 Eylül 2001 tarihinde tanıştı. Test uçuşlarının ardından teslim edildi. 2016 yılı başına kadar uçak Singapur Havayolları'nda uçtu. Daha sonra uçak, ACT tarafından kiralandı. TC-MCL tescili verilen 747-400F, filoya Mart 2016'da katıldı. Toplam 124 ton kargo taşıyabilen dört motorlu uçağın maksimum kalkış ağırlığı 396 ton. Saatte 922 kilometre hıza çıkabilen 747-400F Jumbo Jet'in menzili 5 bin 230 kilometre.

İstanbul merkezli kargo şirketi olan ACT'nin filosunda toplam 6 adet 747-400F tipi uçak bulunuyordu. Yavuz Çİzmeci tarafından kurulan havayolu, 2011'de Çin merkezli Hainan Grubu tarafından satın alınmıştı. Şirketin resmi adı MyCargo olarak değiştirilmişti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...