Fransız siyasetçilerin yolsuzluk geçmişi

Düzenleyen:
Fransız siyasetçilerin yolsuzluk geçmişi

DÜNYA Haberleri

Fransa'da cumhurbaşkanı adaylarından François Fillon ve Marine Le Pen ile ilgili yolsuzluk tartışmaları devam ediyor.

Fransa'da nisan ve mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisinin adayı François Fillon ve aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisinin adayı Marine Le Pen ile ilgili yolsuzluk tartışmaları ülkenin gündemini meşgul ediyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Fillon ve Le Pen'in yanı sıra başta eski cumhurbaşkanları Jacques Chirac ve Nicolas Sarkozy olmak üzere çok sayıda lider yolsuzlukla anıldı.

Ülkede Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Avrupa Birliği'nden sorumlu Devlet Bakanı Harlem Desir, eski Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac da haklarında yolsuzluk iddiaları gündeme gelenler arasında yer alıyor.

Chirac'a yolsuzluk suçundan mahkumiyet

Eski Cumhurbaşkanı Chirac, 1977 ve 1995 yılları arasında Paris Belediye Başkanı olarak görev yaptığı dönemde, kendi partisinin üyelerine çalışmadan belediye bütçesinden maaş ödettiği gerekçesiyle suçlandı.

Paris Mahkemesi, 2011 yılının sonunda Chirac'ı yolsuzluk suçundan iki yıl tecilli hapis cezasına mahkum etti.

Dava, Fransa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, ilk kez bir cumhurbaşkanının yargılanması açısından önem taşıyordu.

Fransız siyasetçilerin yolsuzluk geçmişi

Sarkozy mahkemeye sevk edildi

Öte yandan, Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2012 yılındaki seçim kampanyasında usulsüzlük yaptığı suçlamasıyla mahkeme önüne çıkarılacak.

Ayrault'ya 6 ay tecilli hapis

Şu anda Dışişleri Bakanı olarak görev yapan eski Başbakan Ayrault, Nantes Belediye Başkanlığını yürüttüğü sırada bir dernek aracılığıyla Nantes'in yerel gazetesinin basım işini ihale yapmadan bir matbaaya vererek haksız yere kazanç sağlamaktan suçlu bulunmuştu. Ayrault, 6 ay tecilli hapis ve 30 bin frank (5 bin 900 avro) para cezasına çarptırılmıştı.

Desir'e 18 ay hapis

Devlet Bakanı Desir, ırkçılıkla mücadele eden "SOS Racisme" adlı derneğin 1986 ve 1987 yılları arasında başkanlığını yaparken bir başka dernekten düzenli olarak her ay haksız yere 10 bin 500 frank (2 bin 600 avro) maaş almakla suçlandı. Desir, 1998 yılının sonunda 18 ay hapis ve 30 bin frank para cezasına çaptırıldı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...