Kılıçdaroğlu'ndan referandum çarkı

Kılıçdaroğlu'ndan referandum çarkı

GÜNDEM Haberleri

Gezi Parkı ile ilgili 'referandum' önerisinde bulunan Kılıçdaroğlu, hükümetin referandum önerisini gündeme getirmesinden sonra bu teklifinden vazgeçti.

Taksim Gezi Parkı ile ilgili "referandum" önerisinde bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin referandum önerisini gündeme getirmesinden sonra bu önerisinden vazgeçti. Kılıçdaroğlu, dün yaptığı konuşmada, referandumun yargı kararını ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim olduğunu savundu. nbsp;CHP, Gezi Parkı ile ilgili bir haftada iki farklı görüş ortaya koydu. Geçen hafta Parkın geleceğinin referandum ile belirlenmesini öneren Kılıçdaroğlu, dün bu önerisinden geri adım attı. nbsp;Taksim'deki Gezi Parkı eylemleriyle ilgili hükümetin plebisit önerisini gündeme getirmesi, CHP'de iki farklı tavrın ortaya konulmasına neden oldu. Gezi Parkı eylemleri devam ederken geçen hafta izmir'e giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, burada yaptığı açıklamada, Gezi Parkı'nın geleceğiyle ilgili kararın halk tarafından verilmesini istemişti. Kılıçdaroğlu AK Parti hükümetine bir yeşil alanın imara açılmak istenmesi durumunda bunun referanduma götürülmesi konusunda bir yasal düzenleme yapılması önerisini götürdüklerini de belirterek, "Halk gidip oyunu kullansın. Madem demokrasi diyoruz halkın doğrudan karar verme mekanizması içinde olmasını istiyoruz. O zaman gelin bunun yasal düzenlemesini yapalım. Halka güvenelim. Halk kentine sahip çıkacak ağacının kesilmesini parkının binaya dönüşmesini istemiyor" değerlendirmesini yapmıştı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eylemleri sona erdirmek için Taksim Platformu üyeleriyle yaptığı toplantıdan sonra konunun referanduma sunulacağı açıklaması yapılmıştı. CHP, hükümetin böyle bir açıklama yapmasının ardından daha önce gündeme getirdiği öneriden geri adım attı. Kılıçdaroğlu dün CHP Genel Merkezi'nde yapılan Türkiye Kent Konseyi Toplantısında yaptığı konuşmada, Gezi Parkı konusunda farklı bir tavır sergiledi. Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ı kastederek, "Gezi Parkı'yla ilgili son söyledikleri nasıl bir cehaletle karşı karşıya olduğumuzu da gösteriyor. 'Yargı kararından sonra, plebisit yapalım' diyor. Hukuk fakültesi birinci sınıf öğrencisine bile bunu anlatamazsınız. Cidden merak ediyorum, Sayın Başbakan'ın etrafında bir sürü hukukçu var, hiçbirisi çıkıp da bunu Sayın Başbakan'a anlatmıyor mu? Yargı kararından sonra, diyor. Lütfetmiş Beyefendi. Demek ki yargı kararını da uygulayacakmış. Ama yargı kararını nasıl ortadan kaldırırım, onun arayışını içinde. Gezi Parkı artık sıradan bir park olmaktan çıkmıştır. Gezi Parkı İstanbul'un parkı olmaktan da çıkmıştır. Gezi Parkı evrensel bir parktır. Demokrasinin ve özgürlüğün seslendirildiği bir parktır. Gezi Parkı artık dünyanın özgürlük parkıdır. Ne plebisit, ne referandum, ne yargı kararı orayı park olmaktan alı koyamaz" diye konuştu.
Öte yandan CHP'de bazı milletvekilleri de Kılıçdaroğlu'nun referandum önerisini gündeme getirmiş olması nedeniyle rahatsızlıklarını dile getirdiler. Bazı milletvekilleri, "CHP referandum önerisini gündeme getirmemeliydi. Getirdikten sonra da şimdi tavır değişikliği gösteriyormuş görüntüsü verilmesi doğru olmadı" değerlendirmesini yaptılar.
Öte yandan dün bazı Gezi Platformu üyelerini kabul eden CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da referandum kararını eleştirdi. Tarhan, "Yargı kararına uymak yöneticilerin anayasal görevidir, lütuf değildir. Başbakan 'doğuştan gelen haklar için zamanında referandum yapılamaz' demişti. Bu söylemini hatırlatıyorum. Temel hak ve özgürlükler için referandum yapılabilir mi?" diye konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...