Erdoğan: Kerkük'te yapılan bir işgal hareketidir ve bedeli ağır olur

Düzenleyen:
Erdoğan: Kerkük'te yapılan bir işgal hareketidir ve bedeli ağır olur

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Irak yönetiminin Kerkük'te bayrak çekmesinin bir işgal hareketi olduğunu belirterek "Burası benimdir diye bir adım atarsanız bunun bedeli gelecekte ağır olur" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kerkük konusunda Kuzey Irak yönetimini bir kez daha uyaran Erdoğan, burada yapılmaya çalışılan şeyin bir işgal hareketi olduğunu belirterek "Burası benimdir diye bir adım atarsanız bunun bedeli gelecekte ağır olur" dedi.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"OPERASYONLARIN IRAK BOYUTU DA VAR"

Bu işin aslında Fırat Kalkanı Harekatı'nın isim olarak nitelendirdiğimiz birinci kısmı bitti. Bu yol haritasının adı konmayan ikinci, üçüncü etapları olacak. Bu olayın Irak boyutu var. Irak'ta Telafer, Sincar olayı var, oralarda soydaşlarımız var. Musul'da soydaşlarımız var. Bir üs olarak çalışmalarını yürüten askerimiz var. Şu anda bu üssümüzde özellikle Ninova Muhafızları dediğimiz bu muhafızların yetiştirme görevi devam ediyor.

"HAŞDİ ŞABİ TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"

Şu ana kadar ciddi manada orada eğitim yaptılar. Bu eğitimle beraber zaman geldi, Peşmergelere yönelik eğitimler yaptırıldı. Bu çalışmalar kararlı bir şekilde sürüyor. Bu süreçte DEAŞ üst üste ciddi darbeler aldı. Üzerinde durmamız gereken bir konu Haşdi Şabi meselesi. Bu terör örgütü Irak Meclisi'nden terör örgütü olmadığı şeklindeki bir oylamayla geçti ve biz gerek sayın Başbakan gerekse bizler ben Haşdi Şabi'yi eğer bu bölgede aktif olarak kullanacak olursanız bu sıkıntı yaşatır diye uyarılarımızı yaptık.

"SİNCAR'DA 2500 PKK'LI VAR"

Sincar'da 2500 kadar PKK'lı var. Buranın ikinci Kandil olmasına izin vermeyiz. Irak'ta mezhebe dayalı bir Pers milliyetçiliğine dayalı bir destek veriliyor. Orada Pers milliyetçiliğini yayıyorlar. Buradan olayı değerlendirdiğimiz zaman, uluslararası camiada, bunun çok farklı yerlere geldiğini göreceğiz.

Bugün Suriye'nin başındaki kişi aslında Şia değildir. Onun durumu çok farklı. Böyle bir yapı ortada. Bu yapı içinde, DEAŞ devamlı zemin kaybediyor. Ama merkezi yönetim, kimin zemin kaybettiğine değil, kendi ne kazandığına bakıyor. Mesela Münbiç'te DEAŞ kalmadı. Ama orada PYD'i yerleştirmeye çalışıyorlar. Orada bazı bölgeleri aldık. Ancak derdimiz orada bayrak sallamak değil. Münbiç Araplarındır ve buraya onların yerleşmesini istiyoruz. Gel gör ki müttefiklerimizden hatırı sayılır bir görüntü verilmiyor.

"KOALİSYON PYD'Yİ KULLANIYOR"

Biz Rakka'da terör örgütlerini istemiyoruz. İstiyoruz ki ABD ve Rusya'nın da olmasın. Çünkü terör örgütünün iyisi kötüsü olmaz. Koalisyonun gücü yetmiyor mu ki, PYD'yi orada kullanıyor. Bu konuda görüşmeler devam ediyor. Bugün Putin'le de bu konuyu görüştük.

"ÖNCE MÜNBİÇ SONRA RAKKA"

İlk etapda Cerablus ve Bab bitti. Buradan Münbiç'e doğru yapılıyor olması. Münbiç noktasında ortak operasyon kararı verilmesi durumunda, orada DEAŞ yo artık, PYD'nin Fırat'ın doğusuna geçmesi gerekiyor. Ondan sonra da hedef Rakka'dır.

"KERKÜK'TE KÜRT BAYRAĞININ BEDELİ AĞIR OLUR"

Tarihi itibariyle baktığımızda Kerkük Türkmen şehridir. Burada ciddi zorlama ve nüfus değişiklikleri oldu. Ancak buna rağmen Kerkük Türkmeniyle, Arabıyla, tabi orada Kürtler çok büyük değişiklikler yaptı. Şu anda yaptıkları bir işgal hareketidir ve çok çirkindir. Irak yönetiminin açıklamasını destekliyoruz. Kuzey Irak yönetimine de çağrımı yaptım. Yanlış yapıyorsunuz. Burada Irak bayrağı dalgalanmalı ve herkes kardeşçe yaşamalıdır. Burası benimdir diye bir adım atarsanız bunun bedeli gelecekte ağır olur.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...