BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Ani ısı değişimi gribi tetikliyor

Ani ısı değişimi gribi tetikliyor

Uzmanlar, mevsim değişikliği sebebiyle artan gribal enfeksiyon vakaları hakkındaki açıklamalarında, giyinme, beslenme ve hijyen konularına dikkat çekti.



Uzmanlar, ani ısı değişimi, gündüz ve gece arasındaki ısı farkının gribal enfeksiyonları gündeme getirdiğini belirterek, “Havaların soğumasıyla birlikte insanların kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmesi de gribal enfeksiyonları artırmaktadır” diyor. Mevsim değişikliğiyle birlikte gündüz ve gece saatleri arasındaki ısı farkının yükseldiğini hatırlatan Dr. Efrail Atıcı, “İnsan vücudundaki direncin düşmesiyle gribal enfeksiyonlar gündeme gelmektedir. Havaların soğumasıyla insanların kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmesi de gribal enfeksiyonları artırmaktadır” diye konuştu. Sonbahar aylarında vatandaşların dikkat etmesi gereken konulara da değinen Atıcı, “Vatandaşlarımız hava sıcaklığına uygun giyinmelidir. Beslenmeye ve uyku düzenine dikkat edilmelidir. Mümkün olduğunca toplu alanlarda bulunma süresi kısaltılmalıdır. El yıkama alışkanlığına önem verilmelidir. Halkımız her fırsatta ellerini yıkamalıdır” şeklinde konuştu. GRİP AŞISINI İHMAL ETMEYİN Vatandaşların grip aşısı yaptırmasını da tavsiye eden Atıcı, “Grip aşısı, enfeksiyonun etkisinin azaltılmasında etkilidir. 6 ay-18 yaş arası çocuklar ve gençler, kronik hastalığı olanlar, vücut direncini düşüren hastalığı olanlar, huzurevi ve bakımevinde kalanlar, hamileliğinde 3 ayı tamamlayan kadınlar, grip sezonu hamile kalma ihtimali olanlar, 50 yaş üstü erişkinler, sağlık personeli, itfaiye ve polis gibi yaygın kamu hizmeti yapanlar grip aşısı yaptırabilir” şeklinde konuştu. Grip aşısının bazı kişilere yapılmadığını da ifade eden Atıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Genel yöntem olarak tavuk yumurtası içerisinde üretildiği için yumurta alerjisi olanlar, daha önce grip aşısına alerjik reaksiyon gösterenler, 6 aydan küçük çocuklar ve ateşli hastalık geçirenler grip aşısını doktora danışmadan yaptırmamalıdır” Kış için cilt bakımı * Güne sıcak bir duş ile başlayın. Duştan çıkmadan önce 15 saniye boyunca soğuk su altında kalın. Daha sonra sıcaklığı biraz arttırın, biraz azaltın. Bu işlemi iki dakika boyunca tekrarlayın. Bu, basit bir hidroterapi tekniğidir. Vücudunuzdaki kan dolaşımını düzenleyerek cildinizin canlanmasını sağlar. * Dudakları unutmamak gerek. Kışın çatlamış dudaklar bayanların en büyük problemidir. Yoğun nem veren, vitamin E içeren koruyucu dudak kremi kullanın. * Haftada iki kez cildinizi eksfoliye edin. Bu işlem, cildinizi ölü hücrelerden arındırırken cildinizin ekstra nemi emebilmesini sağlar. * Bir bardak limonlu sıcak su için. Bu Uzakdoğuluların vücudda enerji vermesi için kullandığı bitkisel bir metottur. Karaciğer ve safra kesesi de dahil tüm sisteminizi detokslar. Bu da vücudunuzu kötü bir cilde sebep olan toksinlerden arındırmak için çok daha çabuk kanı temizleyeceğini gösterir. SağlıkOlsun Sofranızda sebze ve meyveye yer açın Kış döneminde et tüketimindeki artışın vücuda olan olumsuz etkileri ile yaygınlaşan enfeksiyon riskine karşı kışa özgü sebze ve meyveler öneriliyor. Yaz ürünlerinin yaz döneminde, kış ürünlerinin ise kış döneminde daha faydalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Süleyman Türk, kış dönemi sebze ve meyvelerinin içerdikleri vitamin ve minerallerin vücudun o dönemde ihtiyaç duyduğu ihtiyaçları tam olarak karşıladığını vurguladı. Prof. Dr. Türk, kış mahsulü olan limon, nar, ıspanak, pırasa, marul, brokoli, turp, havuç, lahana, karnabahar, yer elması, mandalina, portakal ve elmayı bu dönemde tüketmenin önemli olduğuna işaret etti. PÜF NOKTASI... * PATATES püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve daha lezzetli olur. * BALIĞIN çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın. Sonra unlayın tavaya atın. İNCİ “-Soğuk havalarda ısınmak için giyilen sıkı, naylon, sentetik giysiler zararlıdır. Hava geçirme özelliği olmadığından terleme ve buna bağlı mantar enfeksiyonlarına sebep olmalarından dolayı bu tür giysiler iç çamaşırları, pantolonlar tercih edilmemelidir. Kış aylarında yünlü, pamuklu, havalanabilir, yumuşak giysiler tercih edilmelidir...” (...Opr. Dr. Yurdanur Erkılıç / Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı) SİZDEN GELENLER ZEYNEP VE AHMET ÜNEYS İyi ki doğdunuz Zeynep ve Ahmet Üneys Sevinç. Allah hayırlı uzun ömür versin. (...Annen ve Baban) Tarifiniz - (...A.Nur Arvas’ın damak zevki) Malzemeler: * 1 paket kültür mantarı (400 gr) * 3 adet etli kırmızı biber * Yarım çay bardağı zeytinyağı * 2 tutam iri kıyılmış maydanoz * Tuz YAPILIŞI: Mantarları güzelce yıkadıktan sonra iri iri doğrayın. Kırmızı biberlerin çekirdeklerini temizleyin ve halka halka doğrayın. Zeytinyağının yarısını ve dilimlediğiniz mantarları tavaya alarak orta ateşte suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Kavrulan mantarları servis tabağına alın. Kalan zeytinyağını tavaya alın ve biberleri ekleyerek 2-3 dakika kadar soteleyin. Sotelenen biberleri mantarların üzerine ekleyerek karıştırın. Son olarak kıyılmış maydanoz, isteğe göre sirke ya da limon ekleyerek tekrar karıştırın ve buzdolabında dinlenmeye bırakın. Soğuk servis yapın.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT