BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Soğuklardan kaçarken hastalığa yakalanmayın

Soğuklardan kaçarken hastalığa yakalanmayın

Açıkta satılan bitkisel çaylar, kış aylarında vücudun direncini artıracağı düşüncesiyle alınmasına rağmen; içine bulaşan yabancı atıklar, fayda yerine zarar veriyor...



Uzmanlar, açıkta satılan bitkisel çaylardan uzak durulması gerektiğini bildirdi. Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, eskiden bitkilerin çay olarak sağlık için kullanıldığının kayıtlarda yer aldığını, hatta bu bitkilerin çeşitli hastalıkların tedavisinde ilaç olarak da kullanıldığını belirtti. Zamanın ilerlemesiyle birlikte bitkilerin ilaç olarak kullanımından daha çok çay olarak tüketiminin yaygınlaşmaya başladığını ifade eden Özcan, ‘’Bitkisel çaylar içerdiği fonksiyonel bileşiklerden dolayı koruyucu olarak da içilmektedir. Bu bitkiler çok sayıda ve bol miktarda faydalı maddeler içerdiği için bitkisel çaylar vücudun direncini artırmaktadır. Son zamanlarda bu çayların kullanım kolaylığının sağlanmasıyla içim sıklığı da o denli artmış bulunmaktadır’’ dedi. TÜKETİMİ FAZLA Prof. Dr. Özcan, özellikle adaçayı, biberiye ve kekik çaylarının antioksidan maddelerce zengin olması nedeniyle tüketiminin daha da fazla olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Bitkisel çaylar öğütülmüş olarak ya tek ya da karışımlar halinde piyasada bulunmaktadır. Bitkisel çaylar demleme ve kaynatma usulüne göre hazırlanırlar. Demlemede kullanılacak sıcak su ya bitki üzerine dökülür ya da sıcak su üzerine istenilen oranda bitkisel çay ilave edilerek 5-10 dakika beklemeye alınır. Kaynatmada ise istenilen oranda bitki üzerine su ilave edilerek kısık ateşte kaynatma yapılır. Kaynamaya başladıktan itibaren 10-15 dakika daha kaynamaya devam edilir.’’ AÇIK TEHLİKE Açıkta satılan bitkisel çayların kontaminasyona (toz, duman, toprak ve benzeri yabancı atıkların bulaşması) maruz kaldıklarından kesinlikle satın alınmaması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Özcan, şöyle devam etti: ‘’Açıkta satılan bitkisel çaylar, kış aylarında vücudun direncini artıracağı düşüncesiyle alınmasına karşın içine bulaşan yabancı atıklar nedeniyle fayda yerine sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Ayrıca bitkisel çaylar satın alınırken üretim tarihi ve izni kontrol edilmelidir.” Her bitkinin demleme özelliği ayrı ayrıdır Bitkisel çayları hazırlarken o bitkinin dokusal özelliğininin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, bu konuda şunları söyledi: “Bitkisel çayların tüketilmesinde dikkat edilecek en önemli hususlardan biri hazırlanacak olan çayın özelliğidir. Eğer çay nane, adaçayı, kekik, biberiye gibi yapraksı dokudan oluşmuş ise demleme usulüne göre hazırlanmalı. Çay, tarçın, zencefil, zerdeçal gibi sert dokulardan oluşmuş ise kaynatma usulüne göre çaylar hazırlanmalıdır. Yani yapraksı veya sert dokulu bitkilerin çayı, yapısına göre farklı usullerde hazırlanmalı. Çünkü yapraksı dokulu olanlara kaynatma uygulanacak olursa bitkideki istenmeyen zararlı maddeler de çaya geçeceğinden faydadan ziyade zararlı bir içecek haline dönüşecektir.’’ SAĞLIK OLSUN Hafıza kaybına genetik tedavi umudu belirdi Alzheimer hastalığından doğan hafıza problemlerine çare bulmayı amaçlayan yeni bir genetik tedavi yönteminin fareler üzerindeki deneylerinden olumlu sonuç alındı. Amerikalı bilim adamları beyin hücreleri arasında haberleşmeyi, kimyasal destek sağlayarak, güçlendirdiklerini söyledi. Araştırma, Alzheimer hastalarında noksan olan EphB2’nin hafızada önemli bir rol üstlendiğine işaret etti. Ekip, farelerin beyinlerindeki EphB2 oranını genetik müdahale ile azaltıp çoğaltarak, hafızalarının nasıl etkilendiğini izledi. Beyinlerindeki EphB2 seviyesi düşürülen farelerin Alzheimer semptomları göstermeye başladığı görüldü. Beyindeki EphB2 seviyesi yükseltilince, farelerin hafıza problemi ortadan kalktı. Araştırma başkanı Dr. Lennart Mucke, deney sonucunu ‘’heyecan verici’’ olarak niteledi. SİZDEN GELENLER GÖKÇE NUR FİDANCI İki yaşına giren Gökçe’yi tebrik ediyor, sağlıklı ve mutlu yıllar diliyoruz... (...Dedesinin albümünden) AHMED EMİR HATTATOĞLU Büyüklerimizin ismini verdiği bir oğlumuz olmuştur, dua beklemektedir... (...Masum Hattatoğlu’nun albümünden) TARİFİNİZ - (...Aynur Polat’ın damak zevki) POĞAÇA Malzemeler: * 125 gram margarin * Yarım su bardağı sıvı yağ * Yarım su bardağı yoğurt * 1 su bardağı nişasta * 1 tane yumurta(sarı üstüne akı içine) * 1 paket kabartma tozu * 1 tatlı kaşığı tuz * Aldığı kadar un iç harcı: * Peynir * Patates * Kıyma Hazırlanışı: Oda ısısında margarin, sıvıyağ, yoğurt ve yumurta akını bir kaba alın. Üstüne nişasta, tuz, kabartma tozu ve biraz un ilave edin. Hamuru toplayacak şekilde un katıp kulak memesi kıvamında bir hamur yapın. İçine iç harcı koyup poğaça şekli verin. Üstüne yumurta sarısı sürün ya çörek otu serpin ya da yumurtaya batırıp galeta ununa bulayın.185 derecelik fırında üstleri pembe renk alana kadar pişirin. Üzerine nişasta veya çörek otu serpebilirsiniz. Ben çörek otu serptim. Afiyet olsun. ELİŞİNİZ - (...Ceyda & Ceyda’nın el emeği) BEBEK YELEĞİ Ön için 35 ilmek başlanıyor. Daha sonra 7 sıra haroşa örülüyor. Sonra 7 ilmek haroşa 7 ilmek düz örülüyor. 7 ilmek haroşayı ördükten sonra ipi öne geçirip 7 düz ilmeği örmeden şişe geçiriyorsunuz. Tekrar 7 ilmek haroşa, 7 ilmek düzü şişe örmeden geçiriyorsunuz.Böylece düzlerin önünde iplikler oluşuyor. Bu şekilde 7 sıra devam ediyorsunuz. Sonra düzlerin üstüne haroşa haroşanın üstüne düz gelecek şekilde devam ediyorsunuz.Önler 35 ilmek, arka 56 ilmek örülecek. Kurdele yapımı ise çok basit. Örmeden geçirdiğiniz düz ilmeklerin üzerinde iplikler oluştu.Bunları kurdele ile ortasından sıkıştırıp kurdeleyi arkadan dikiyorsunuz . Üzerlerine birer tane inci de koyabilirsiniz. Kolay gelsin PÜF NOKTASI... > Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız tereyağının yanmasını önlemiş olursunuz. > Süte biraz karbonat atarsanız çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT