BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Şekersiz-katkısız meyve reçelleri

Şekersiz-katkısız meyve reçelleri

Türkiye’nin dört bir yanında üretilen meyvelerle hazırlanan reçeller, içerisinde şeker olmadığı için vücuda zarar vermiyor. Bu saf reçeller, kahvaltı sofralarına da ayrı bir lezzet katıyor.



KAHVALTI SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ Meyve yönünden son derece zengin olan ülkemizde, reçel çeşitleri de çok fazla... Şimdi sadece meyvelerden mamul, şeker ilavesiz organik olanlar ve diyabetik olmak üzere çeşitli şekillerde üretim yapılıyor. Kahvaltı sofralarımızı ise; turunç, bergamot, incir, karpuz, vişne, çilek, böğürtlen, ahududu ve şeftali gibi meyve reçelleri süslüyor... Son yılların modası bilinçli beslenmek, doğru beslenmek. Her gün gazete, mecmualarda okuyoruz, TV’lerde seyrediyoruz. Diyetisyenler, beslenme uzmanları, hatta en ufak hastalıkta başvurduğumuz bütün doktorlar aynı şeyleri söylüyor: “-Dengeli beslenin. Aşırıya kaçmadan yiyin. Kilolarınıza dikkat edin. Şişmanlıkla baş etmek istiyorsanız üç beyazdan un-şeker ve tuzdan olabildiğince uzak olun...” Ben, margarin yağlarının gözde olduğu, üç beyazın bol bol kullanıldığı, bol tereyağlı böreklerin, elde açma baklavaların, her gün yapılan çeşit çeşit kızartmanın yanında beyaz ekmeklerin istiflendiği sofralarla büyüdüm. Tam buğday unundan yapılmış kepekli ekmekleri rengi kara diye beğenmezdik. Bugün uzak durmaya, az tüketmeye çalıştığımız üç beyazdan annemin haberi bile yoktu. Tam aksine yağı bol yemekler, şekeri bol tatlılar, börekler, çörekler yapardı bize. Hatırlıyorum, un-şeker eve çuvalla alınırdı. Bugün orta yaş ve üstü sayılabilecek benim yaşımdakilerin, gençlik sonrası aldığı kilolar, şeker, tansiyon, kalp gibi beslenmeye bağlı hastalıkların sebebi de bu olsa gerek... MEYVESİ BOL BİR ÜLKEYİZ Ben bu kötü beslenen gruba dahilim. Ama gelin görün ki tehlikeli üçlü içinde yokluğuna en güç dayandığım şekerdir. Daha doğrusu tatlı ve reçel. Ülkemiz hakiki bir meyve cenneti. Kokulu, sulu, lezzetli çeşitli meyvelerimiz var. Malatya kayısısı, Eşme ayvası, Aydın inciri, Kütahya’nın vişnesi, Bozcaada domatesi, Antalya’nın bergamot, portakal, patlıcan reçellerinin beğenilir olmasında en önemli etken meyvelerin tadı, kokusudur. İyi meyveden iyi reçel yapılmasıdır. Son yıllarda reçel tutkumu şekersiz reçellerle sürdürüyorum. Sadece meyve şekeri (fruktoz) içeren bu reçellerde meyvenin tadı ve kokusu daha belirgin, üstelik sadece meyvenin şekerini ihtiva ediyor. İLAVESİZ LEZZETLER Benim bildiğim piyasada bir yabancı ve bir Türk iki marka mevcuttu. Onlar da zor bulunuyordu. Ancak son Antalya seyahatimde güzel bir sürprizle karşılaştım. Antalya’nın simgesi hâline gelmiş Yenigün reçellerinin cadde üzerindeki dükkânına her gidişimde uğrar, kendime, eşe dosta turunç, portakal, bergamot, patlıcan reçeli alırım. Yine reçellerimi almak üzere dükkâna girince şeker katkısızları gördüm. Firma tam benim istediğim gibi sadece meyveyle yapılmış, ilave şeker katılmamış bir seri reçel çıkarmış piyasaya. İlgili kişiyi arayıp ayrıntılı açıklama istedim ve yetkili Necmi Alpagot’dan şu bilgileri aldım: “Yeni üretimimizde şeker ilavesiz, sadece meyve ve elma suyundan mamul % 100 meyveden yapılmış 9 çeşit reçel, yine şeker ilavesiz 4 çeşit organik reçel ve tatlandırıcı ilaveli 7 çeşit diyabetik reçel var. Turunç, bergamot, patlıcan, karpuz, incir gibi yöresel reçeller taneli ve geleneksel Türk tipi reçellerdir. Vişne, çilek, şeftali ve 4 meyve reçelleri (4 meyvenin içeriği vişne, çilek, ahududu ve böğürtlendir) ise daha az tatlı ve marmelat kıvamında reçellerdir. Organik sertifikalı olan ve 4 çeşitten oluşan klasik vişne, çilek, kayısı ve ahududu reçelleri ise taneli ve geleneksel Türk lezzetinde reçellerdir. Şeker ilavesiz reçeller: Turunç, bergamot, patlıcan, incir, karpuz, vişne, çilek, şeftali ve karışık dört kırmızı meyve.. Organik olanlar: Vişne, çilek, kayısı, ahududu... AŞIRIYA KAÇMAYALIM Şekerin vücudumuza verdiği zarar son yılların en büyük tartışma konusu. Hatta çok fazla. Şekerli meyvelerden alınan fruktozun bile fazlasını tavsiye etmiyorlar. Ülkemizin toprakları, iklimi lezzetli, sulu ve hoş kokulu meyve üretimine çok müsait. Nitekim, diğer Avrupa ülkelerinin aksine meyveleri genelde pişirmeden çiğ olarak tüketiyoruz. Bundan sonra, bu meyveleri, kahvaltılarımda şeker eklenmemiş reçel olarak tüketmek fikri bana çok doğru geldi. Firmanın açıklamasında, reçellerin yakında bütün Türkiye çapında, büyük marketlerde satışa sunulacağı da yazılı. Ben sabırsızlıkla bekliyorum. Tereyağımı, kaymağımı hazırladım. Ama aşırıya kaçmadan.. Hepsini az ve dengeli tüketmek üzere.... Güzel bir kahvaltı düşünüyorsanız, şimdiden “afiyet olsun”.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 93699
    % 0.94
  • 5.2716
    % -1.23
  • 6.0028
    % -1.12
  • 6.7306
    % -1.44
  • 211.531
    % -0.51
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT