Alevi, Sünni kardeşliği bu adımlarla sağlanır

Alevi, Sünni kardeşliği bu adımlarla sağlanır

GÜNDEM Haberleri

Dün manşetten verdiğimiz Alevi vatandaşlarımıza yönelik atılacak adımlar, Alevi kökenli dernek temsilcileri ve siyasetçileri memnun etti. n

Hükümetin terörün sonlandırılması için başlattığı çözüm sürecine paralel olarak yapacağı Alevi açılımını dün "Alevi dedelere maaş geliyor" başlığıyla manşetten duyurmuştuk. Açılıma, Alevi derneklerinden ve Alevi kökenli siyasetçilerden tam destek geldi. Yapılan değerlendirmeler şöyle... gt; Prof. Dr İzzettin Doğan (Cem Vakfı Başkanı, Âkil İnsanlar Heyeti üyesi: Alevi meselesine çözüm getirilmediği takdirde Türkiye'de bir barışın gerçekleşmesi zor. Hükümetin atacağı adımlar olumlu gelişmelerdir. nbsp;Atılacak adımlar Alevi derneklerinin ortak isteğidir. Biz 20 yıldır bunları gündeme getiriyorduk. Bunların gerçekleştirileceğinin taahhüt edilmesi önemli bir gelişmedir. Alevi-Sünni ayırımı ancak bu tip adımlarla giderilir.
gt; Fermani Altun (Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Genel Başkanı): Biz Alevi açılımı konusunda öteden beri Sayın Başbakanı destekledik ama son dönemde bazı hataları oldu. Özellikle köprüye Yavuz Sultan Selim isminin verilmesi bizi kırdı. Her şeye rağmen eğer bu açılım gündeme gelecekse biz yine destek veririz. Ayrıca 677 sayılı tekke ve zaviyelerin kapatılmasını öngören yasanın kaldırılması gerekmektedir. Görüştüğümüz AK Parti'li bakanlar da buna destek veriyor. CHP halen statükoyu savunuyor.
gt; Sinan Yerlikaya (CHP eski Tunceli milletvekili ve MYK eski üyesi, yeni AK Partili): Bu konudaki olumlu çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını düşünüyorum. Bu yönde bir çalışmanın başlaması dahi başlı başına önemli bir gelişme. Başbakan, Türkiye'nin temel meselelerinin halledileceğini söylemişti. Bu da Kürt sorunundan sonra en önemli ikinci problem. Sıra Alevilere geldi. Herkes bu konuda katkı koymalı. Ortaya çıkacak çalışma bir göz boyama değil. Gerçekten sıkıntıların çözümüne yönelik. Hükümet kadar Alevi vakıf, dernek ve topluluklarının da samimi olması lazım. nbsp;
gt; Selahattin Özel (Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı): "Bir çağrı yapıldığında icabet eder, bakarız. Gelen çağrıya baştan karşı çıkmayız. Konuşuruz, gidişata göre tavır alırız.
gt; İbrahim Yiğit (AK Parti İstanbul Milletvekili): Faruk Çelik bey, bir çalışma başlatmıştı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarına Alevilik-Bektaşiliğin alınması, Madımak ve Cemevlerinin statüsü konuları vardı. Kitaplarda Alevilik okutuluyor, Madımak Oteli kamulaştırıldı. Cemevlerinin yasal statüsü konusunda ise, bir komisyon oluşturuldu. nbsp;Alevi vatandaşlarımızın bütün derdi cemevlerinin yasal statü kazandırılması.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...