Camiler bizden cemaat onlardan

Düzenleyen:
Camiler bizden cemaat onlardan

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Kalesi, kulesi, türbesi, kavuklu mezar taşları, misafir konağı ve şirin ahşap camileri ile tanınan Maglaj âdeta bir Anadolu kasabası.

İrfan Özfatura- Maglaj, Zenitsa-Doboj kantonuna bağlı küçük bir belediye. Nüfusu 20 bin civarında. Savaş sonrası Sırplar bu bölgede toplanmışlar. Ancak Maglaj’a giren, kendini bir İslam beldesinde hissediyor. Çünkü şehrin en sanatlı en büyük binası Kurşunlu Külliyesi. Yusuf Paşa tarafından yaptırılan cami (1560) bir Kanuni devri eseri, kesin olarak bilinmese de Mimar Sinan’ın ya da talebelerinden birinin yaptığı düşünülüyor. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınan cami kurşun kaplamalarıyla tanınıyor. Camiye sanat tarihçileri de çok değer veriyor. Nehre olan hâkimiyeti  ve kaleye verdiği derinlik mükemmel.  
RESTORASYON TİKA’DAN
Kalabalık bir cemaati olan camide her gün mukabele okunuyor, asırlık taşlarında Kur’ân-ı kerim sedaları çınlıyor. Cami TİKA tarafından elden geçirilmiş, mermi deliklerinden arındırılıp ilk günkü hâline getirilmiş. Mahalle aralarında bulunan ve her biri Osmanlıdan miras olan ahşap camileri (Fazıl Paşa, El Hac Mehmed Tahir) saymazsanız şehrin bir başka gözde camisi de yine Türkiye’den hediye. Rahmetli Valimiz Recep Yazıcıoğlu’nun adını taşıyan bu muhteşem eser 2009’da Türk Diyanet Vakfı tarafından yaptırılmış. Dolmabahçe Camii’ni andıran geniş camlarıyla günün her saati aydınlık. Teravihte ise avizelerinden süzülen ışıklar dışarı taşıyor. Maglajlıların Türklere karşı büyük bir muhabbetleri var. Bayrampaşa Belediyesinin düzenlediği Bereket Konvoyu’na tam kadro katıldılar.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...