Merkel'e AB'den tepki, 'Kaprisi bırak'

Merkel'e AB'den tepki, 'Kaprisi bırak'

GÜNDEM Haberleri

Seçim yatırımı olarak Türkiye'nin AB üyeliğini engelleyen Alman lidere Angela Merkel'e kendi ülkesi bile isyan etti.

Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan, 3 yıllık aradan sonra yeni bir müzakere başlığı açılmasını engelleyen Almanya Başbakan Angela Merkel'e hem kendi ülkesinden hem Avrupa Birliği'nden tepki yağıyor. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Türkiye ile AB diyalogunun kesilmesi ya da zayıflamasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Gezi olaylarını bahane eden ve Türkiye karşıtı politikasını seçim yatırımı olarak gören Merkel'e diğer eleştiriler şöyle...
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt: AB stratejik bir yapı ve stratejik politikalar takip eder. Yeni ülkelerin katılımı kıtaya barış ve istikrar getiren en başarılı ve en önemli AB politikasıdır. Orada burada kısa vadeli kaprislere konu edilecek bir politika değildir. Türkiye ile uzun yıllara dayalı politikamız ve verilen taahhütler var. Daima farklı ülkelerde çeşitli olaylar yaşanır. Bir ya da bir başka ülkedeki asabiyet sebebiyle AB'nin stratejisi değişemez.
Avrupa Parlamentosu'nun Hollandalı liberal üyesi Marietje Schaake: AB için Türkiye'ye kapıyı kapatmak, akılcı olmayacaktır. Şu anki durum (Gezi olaylarını kastediyor) hukukun üstünlüğünü geliştirme çabaları için bir fırsat doğuracaktır.
Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Sekreteri Andrea Nahles: İstanbul'da ve diğer yerlerde yaşanan olaylar, herkesi etkiled. Ancak bu insanlar da Türkiye ile AB'ye girmek istiyor. AB kapıyı yüzlerine kapatırsa bu Avrupa için eksiklik olacaktır.Türkiye'deki göstericilere yapılan müdahale de bir ipotek unsuru. Türk hükümeti müzarekerelerin devamını tehlikeye sokmak istemiyorsa kendi demokratik pozisyonunu almalı'.
Financial Times Gazetesi: Merkel, Türkiye ye karşı ikiyüzlü davranıyor. ABve Türkiye konuşmaya devam etmeli. Merkel, Türkiye'yle müzakereleri eylüldeki erken seçimin sonrasına iterek siyasi çıkar sağlamak istiyor. nbsp;
Hristiyan Demokrat Parti'nin Yönetim Kurulu Üyesi Aygül Özkan: Almanya, AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerde fasılların açılmasından yana oy verecek ama son dönemdeki sıkıntıları da göz önünde bulunduracak. Türkiye'nin Almanya ve AB ile bağlarının kopmamasını istiyorum. Yakınlaşmak için bağlar pekiştirilmeli çaba gösterilmeli.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...