Siyahlı kadından itiraf, mesele Gezi değil yabancı yatırımlarmış

Siyahlı kadından itiraf, mesele Gezi değil yabancı yatırımlarmış

GÜNDEM Haberleri

Su sıkan TOMA'nın karşısına dikilip 'Gezi'nin sembolleri arasına giren 'siyahlı kadın' Avustralyalı Kate Cullen, 'İstanbul'u evim gibi görüyorum' dedi.

Gezi Parkı olayları başladığında TOMA'ya kollarını açarak meydan okuduğu fotoğrafla bir anda eylemlerin simge isimlerinden biri haline geldi. Uzun bir süre Türkiye "Kim bu kadın?" sorusunun cevabını aradı. Bazıları "Türk" dedi ama daha sonra yabancı olduğu anlaşıldı. Önceki gün ise kimliği belirlendi ve "Amerikalı" iddiası ortaya atıldı. Evet herkesin bahsettiği o 'siyahlı kadın'dan; Kate Cullen'den bahsediyorum. Uzun çabalar sonucu kendisine Facebook üzerinden ulaştım ve olan biteni, hakkındaki iddiaları sordum. nbsp;

Öncelikle kimdir Kate Cullen? nbsp;
Amerikalı değilim, Avustralyalıyım. 21 yaşındayım. Sidney'de sosyoloji öğrencisiyim. Eylül 2012'den beri İstanbul'da yaşıyorum. Üniversiteler arası değişim programı kapsamında Koç Üniversitesi'ne geldim. Bu yılım orada geçti. Şu an Guatemala'dayım. (Orta Amerika ülkesi)


Orada ne yapıyorsun? İran, Fas ve Kongo'da da bulunmuşsun? nbsp;
Önceden Orta Amerika seyahati için bilet almıştım. Gezmeyi seviyorum. Dünyanın her yerinden insanlarla konuşarak kendi başınıza öğrenebileceğinizden daha fazlasını öğreniyorsunuz.


Daha önce Türkiye'ye geldin mi?
İlk defa 2010 yılında, 5 günlüğüne turist olarak geldim.


Peki neden nbsp;İstanbul?
Çünkü İstanbul'a aşık oldum ve tekrar gelip daha fazla kalmam gerektiğini düşündüm. Avustralya'daki üniversitemi değiştirebilmek için seçebileceğim birçok şehir vardı. nbsp;İstanbul, farklı bir kültürel deneyim yaşayabileceğim en uygun yerdi.


Neden eylemlere katılma ihtiyacı hissettin? Yabancı birinin böyle bir iç meselede ön saflarda yer alması garip değil mi?
İstanbul'da 1 yıldan fazla süredir yaşadığımdan, neler olup bittiği beni de şahsi olarak ilgilendiriyor diye düşündüm. Protestolara bir yabancı olarak değil de daha çok İstanbul'u evi gibi gören biri olarak katıldım. Asıl amacım protestolara sadece bir kişi daha eklenmesiydi. Daha önce hiç hissetmeğim duygular yaşadım.


Başka ülkede olsa yapar mıydın? Benzer gösterilerde bulundun mu? Mesela kendi ülkende?
Hayır, başka yabancı ülkelerde protestolara karışmadım. Memleketimde "Occupy Sydney" (Sydney'i İşgal Et) eylemlerine katıldım. Avustralya'nın mültecilerle ilgili yasalarına ve Irak'a asker göndermesine karşı çıktım.


Herhangi bir örgütle ya da uluslararası kuruluşla bağlantın var mı? Açık sorayım, ajan mısın?
Ben öyle özel biri değilim. Geçen ay sokaklara protesto gösterileri için dökülen binlerce kişiden biriyim sadece. Çok güçlü politik ve tabiatın korunmasına dair endişelerim var. Fakat daha çok insani açıdan. Ben insanların inandıkları şeyler uğruna protesto hakkı olduğuna inanıyorum. Ama her türlü şiddete karşıyım. Ben Amerikan casusu olacak en son insanlardanım. Aksine ABD karşıtıyım.


Gezi Parkı olayları öncesinde Türkiye hakkında ne biliyordun? Sonrasında fikirlerin değişti mi? Sence Türkiye nereye gidiyor?
Medya için Türkiye'deki durumu "İslamcı-Kemalist çekişmesi" şeklinde basitleştirmek çok kolay. Türkiye'ye gelmeden önce Türk politikasının bu şekilde bölündüğüne inanıyordum. Ama şimdi meselenin laik ya da dindar olmaktan daha karmaşık olduğunu düşünüyorum. İstanbul'da kentleşme üzerine bir kursa katıldım. Burada hükümetin giderek artan kapitalist politikalarının içyüzünü gördüm. Türk ekonomisinin neo-liberalleştirme ve yabancı yatırımı çekme girişimleri yanlış. Bana göre; Erdoğan ve sağ kanat medya, protestoları "İslam karşıtı" diye yaftalıyor ki bu doğru değil. Bu muhafazakar politikalardan öte bir şey. Bu daha çok Erdoğan hükümetinin artan kapitalist girişimleriyle alakalı.


Sadece bir yıl kadar Türkiye'de yaşamana rağmen ülkemiz hakkında bu kadar bilgi sahibi olman beni şaşırttı. nbsp;
Politika ile yakından ilgileniyorum. Türkiye'ye taşındığımda hemen Türk politikası hakkında araştırma yaptım.


Dünyada birçok ülke, bu tür eylemlerin dış güçler tarafından desteklendiğini düşünüyor. Sen ne düşünüyorsun bu konudai?
Tabii ki başka odakların çıkarlarına hizmet etmek için yerleştirilmiş kişiler vardır. İspanya'da polis müdahalesini sertleştirsin diye gruplar içine yerleştirilen kişiler bulunuyordu. Türkiye'deki protestolarda da molotofkokteyli atsın diye bazı kişilerin oraya yerleştirildiğini duyarsam şaşırmam.


CNN, BBC, Gezi olaylarını günlerce yayınladı ama kendi ülkelerindekileri görmezden geldi.
CNN'in canlı yayın yaptığını bilmiyordum. Ben protestoların başlarında Türkiye'den ayrıldım. Yabancı ajan komploları hakkında bir şey duymadım.

nbsp;Siyahlı kadından itiraf, mesele Gezi değil yabancı yatırımlarmış
Tekrar Türkiye'ye geleceğini söyleyen Kate Cullen, "Görmediğim daha çok yer ve tanımadığım birçok harika insan var" dedi.


nbsp;Siyahlı kadından itiraf, mesele Gezi değil yabancı yatırımlarmış
GAZETECİLERİ GÖRÜNCE KOLLARINI AÇMIŞ
O POZU BİLEREK VERDİM
Kate Cullen, Gezi olaylarının sembollerinden biri haline gelen TOMA önündeki o fotoğrafın hikayesini şöyle anlattı: "O fotoğraf cumartesi sabah çekildi. Cuma gecesinden beri protesto gösterisindeydim ve uyumamıştım. O gece üç ayrı olayda gaza maruz kalmıştım. Cihangir'de Alman Hastanesi'nin yakınında TOMA'nın önünde bir grup insanla slogan atıyorduk. TOMA'nın yanında bir grup gazeteciyi fark ettim. Bu protestoların barışçı yanını vurgulamak için kollarımı açıp TOMA'nın önünde durmaya karar verdim. Korkmadım. Bana gerçekten su sıkacaklarına inanmıyordum ama sıkarlarsa da ortaya olağanüstü bir fotoğraf çıkacağını ve protestonun çıkış sebebini ortaya koyacağını düşündüm." nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...