Polis müdürü BDP'lilere böyle tepki gösterdi

Polis müdürü BDP'lilere böyle tepki gösterdi

GÜNDEM Haberleri

Diyarbakır'da polise saldırarak gösteri yapan BDP'lilere polis müdürü, 'Çözüm süreci size suç işleme hakkı vermiyor' diye haykırdı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), çözüm sürecinin ikinci aşamasına geçildiğini savunarak, bu süreçte hükümetin atması gereken adımlara dikkat çekmek amacıyla temmuz ayı boyunca yapacakları eylemleri bugün başlattı. BDP'liler, "Öcalan'a Özgürlük" ana temasıyla Hükümet Adım At sloganıyla yapacakları yürüyüşleri Diyarbakır, Mersin ve Adana'dan başlattı. nbsp; Diyarbakır Turgut Özal Bulvarı'ndaki BDP İl Başkanlığı önünde saat 16.00'dan itibaren aralarında BDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yanı sıra akşam kentte konser vermek için gelen Kardeş Türküler grubu ile BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Beştaş Danış, belediye başkanları ve bulunduğu yaklaşık 4 bin kişi toplandı. Kalabalık, Koşuyolu Parkı'na yürümek istedi. Ancak çevrede geniş güvenlik önlemleri alan polis, grup içerisinde yasadışı afişler, PKK ve Abdullah Öcalan posterlerinin toplatılmasını, bunlar toplatılmazsa yürüyüşe izin verilmeyeceğini söyledi. Polis, ayrıca yüzü maskeli kişilerin de bulunudu kalabalıkta bazı kişilerde molotof kokteyli olduğunu ve bunların da bırakılmasını istedi. Kalabalığın üzerinde uçuş gerçekleştiren bir polis helikopteri aldığı görüntüleri, emniyet müdürlüğü kriz merkezine iletti.
YÜRÜYÜŞ İZNİ İÇİN 2 SAAT BEKLEYİŞ
Turgut Özal Bulvarı üzerinde Çevik Kuvvet zırhlı araçlarla ve TOMA'larla kalabalığın önünü kesti. Yürüyüş izni alınması için kalabalığın bekleyişi 2 saat sürdü. Yol üzerinde bulunan bir taziye evinden bir kişi, polise "Panzerleri geri çekip müdahale olacaksa orada yapın" talebinde bulundu. Diyarbakır Emniyeti Güvenlik Şube Müdürü Süleyman Hançerli yaptığı anonsta "Yasa dışı pankart ve flama açarak suç işleyenlerin ve barışçıl olmayan kişilerin grubun içinde olduğu, kanunsuz gösterilere itibar etmeyin. Gaz ve tazyikli su kullanacağız. Yaşlılar ve hasta olanlar, milletvekilleri gruptan ayrılsın. üçüncü ikazdan sonra müdahale edeceğiz" diye anons yaptı. Üçüncü ikazdan sonra BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, polis şefi Hançerli'nin yanına gelerek "Barışçıl yürüyüş yapmak istediklerini çözüm süreci önünü açmak için yürüyüşü tertipledik. Demokratik hakkımızı ve sürecin önünün tıkatmayın" dedi.
"ÇÖZÜM SÜRECİ SİZE SUÇ İŞLEME HAKKI VERMİYOR"
Polis Müdürü Süleyman Hançerli "Anayasal hakkınız ebetteki var. Üçüncü anonsa kadar neredeydiniz. İzin almadan elbetteki insanlar yürüyebilir anayasal haktır. Ancak kafasına esen yolları trafiğe kapatarak başkasının hakkını gasp ederek yürüyemez. İçinizde barışçıl olmayan, molotof ve taşlı saldırı hazırlığında olanlar var. Süreç deyip suç işleyemezsiniz. Ayrıca çözüm süreci size suç işleme hakkı vermiyor" diye tepki gösterdi.
BDP'li Zümrüt, "Yürüyüş iznimiz yoksa oturma eylemi yapacağız. Flamalar yasaksa flamaları kaldırıp öyle yürüyelim" dedi.
"BUGÜN KESİNLİKLE BU KALABALIK YÜRÜTÜLMEYECEK"
Güvenlik Şube Müdürü ise "Siz bize suçu görmeyin diyorsunuz, devletin kuralı vardır. Bu grup yürütülmeyecek, dağıtılacaktır. Benimle siyasi jargonla konuşmayın ben polisim, kamu düzenini ve başkasının hakkını koruyacağım. Bugün bu yürüyüşe izin verilmeyecektir ve yolu kapatanlara müdahale edilecektir" diye sert çıktı.
ÇIKAN OLAYLARDA 6 KİŞİ YARALANDI
Daha sonra BDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Turgut Özal Bulvarı'nda kalabalığın bulunduğu yerde otobüsten konuşmasına başlarken zırhlı aracın gruba doğru yönelmesi ve gruptakilerin de taşlaması sonucu çatışma çıktı. Gruptakilerden bazıları ses bombası ve havai fişek polise atarken, polis de tazyikli su ve gaz bombasıyla karşılık verdi. Bu sırada, bir ses bombası grubun içindeki bir göstericiye isabet etti. Polisin tazyikli su kullanırken de duvarın üzerinde bulunan bir kişi yere düşerek kolunu kırdı. meydana gelen olaylarda 1'i polis, 1'i gazeteci 6 kişi yaralandı.
MERSİN'DE 2 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ
Mersin'de ise aralarında BDP'li Milletvekili Ertuğrul Kürtçü'nün bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi, İstiklal Caddesi'nde bulunan BDP il binası önünden Çankaya Mahallesi Büyükşehir Belediyesi binası önüne kadar yaklaşık 1 kilometre yürüdü. Yürüyüş sonrası parti otobüsü üzerinde kısa bir konuşma yapan BDP Mersin il Başkanı Halis Ernarinci, hükümete seslenerek, hükümet adım atmalı çağrısında bulundu. Daha sonra konuşan BDP Mersin Milletvekilli Ertuğrul Kürkçü, adım atma zamanının hükümete düştüğünü söyleyerek, "Bugün Mersin'in bütün demokratik güçleri burada bir arada. Bir tek kelime ile "Barış İstiyoruz". Barış lafla olmaz. Barış istediğimize göre gerimizde 40 bin ölü, evlerinden çıkarılan milyonlarca insan. Tahrif edilen insan ruhu. Bütün bunlar arkamızda çözüm ve tedavi bekliyor. Barış demek sadece silahların susması değil" dedi.
Hükümet Adım At eylemleri, Gaziantep, Van, Mardin, Şanlıurfa, Şırnak, Muş, Ankara, Sivas, İstanbul, Hakkari, Bitlis, Adıyaman, Batman, Ağrı, Siirt, Bingöl, Iğdır, ve İzmir'de de yapılacak. (Haberturk)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...