BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis

Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın.
Anasayfa > Haber > DİKKAT EDİN! Gıda yerine zehir yemeyin

DİKKAT EDİN! Gıda yerine zehir yemeyin

Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, denetçi sayısının yetersiz olduğunu belirterek, “Gıdada çok sayıda sahtecilik var” uyarısında bulundu.



BAHARATA KIPKIRMIZI KİREMİT TOZU... Hemen hemen her gıda ürününde olduğu gibi baharatta da sahtecilik yaygın. Toz ve pul bibere kiremit tozu karıştırılması ise en bilinen hile olarak dikkat çekiyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’de gıda denetimi ve kontrolünde ciddi sıkıntılar olduğunu belirterek, “Ülkemizde maalesef yeterli bir denetim uygulandığını söyleyebilmek mümkün değildir. Türkiye’de çok ciddi şekilde gıda terörü vardır” dedi. Yetkin, “4 bin 600 denetçiyle 500 bin işyerinin sağlıklı bir şekilde denetlenmeyeceği ve bu sayının acil olarak artırılması gerektiği açıktır” diye konuştu. Sahte gıdalarla ilgili olarak bir araştırma yaptıklarını anlatan Yetkin, piyasada en çok rastlanan sahtecilik örnekleri ve yapılma biçimlerini şöyle sıraladı: İŞTE YAPILAN HİLELER > Üretim tarihi geçmiş, küflenmiş peynirin yeniden eritilip kalıplara dökülerek kaşar veya krem peynire dönüştürülmesi. > Boyanmış iç yağdan kıyma yapılması, > Zeytinyağına rafine ay çiçeği, kanola, fındık yağı karıştırılması, > Salam, sosis ve sucukların içine deri, sakatat ve etsel atıklar ile baharatlanmış soyanın karıştırılması, > Zeytinlerin kimyasal boya ile siyahlaştırılması, > Sütün yağının alınarak yağ yerine margarin karıştırılması, > Sahte pekmez ve sahte çikolatalar üretilmesi, > Sarımsağın kireç suyunda soyularak, sucuk, salam imalatında kullanılması, > Baharatların içine kurutulmuş ot ve saman karıştırılması, > Tatlandırıcı ve şeker karışımlı sahte bal yapılması, > Deri, bağırsak, paça ve sakatatların ‘tavuk döner’ hazırlanmasında kullanılması.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT